Uporabniška podpora
Sezonska »hrana za tolažbo« ne pomeni nujno odpovedovanja zdravim izbiram – ravno nasprotno. Jesen prinaša obilje plodov in začimb, ki nam omogočajo, da uživamo v jedeh, ki grejejo dušo in hkrati hranijo telo z dragocenimi hranili.
Vse je manj sonca, dnevi so krajši, mraz in turobno vreme pa prevzemajo krmilo sezone.
Medtem ko nas preveva nostalgija po poletnih in toplih dneh, se med nami skrivajo tisti, ki komaj čakajo obdobje pod odejico, z daljincem v roki in ob najljubših jesenskih okusih, ki grejejo od znotraj. Priznajmo, ni slabo!
Tople juhice, kremaste rižote in sladice, ki se topijo v ustih ter očarajo z okusnimi oreščki, so več kot dovolj dober razlog, da z vami delimo naše recepte, ki bodo polepšali hladne dni. Ko se prižgejo radiatorji ali zakurimo peč, vemo, da je napočil čas v letu, ki ga najraje preživljamo v toplih prostorih, ob prijetnih pogovorih in najokusnejših grižljajih.
Preden zavihamo rokave, naj kuhinjo preplavijo omamni vonji sezonskega sadja in zelenjave – ena izmed glavnih zvezd jeseni pa je zagotovo buča.
Nežno sladka, kremasta in vsestranska se odlično poda v juho, solato, rižoto ali sladico. Bogata je z beta karotenom, vlakninami in vitaminom C, zaradi česar je odlična izbira za krepitev imunskega sistema in vir energije v hladnejših dneh. Pri roki naj bodo tudi sadeži, ki dišijo po otroštvu – jabolka in hruške – pa tudi osvežilne mandarine in okusni plodovi granatnega jabolka.
Na krožniku naj se znajdejo tudi prave energijske bombe, kot so sladki krompir (batat), rdeča pesa, brstični ohrovt in druge vrste kapusnic. Poleg tega, da s svojimi barvami razvedrijo turobne dni, sladki krompir in pesa telesu prinašata obilje vitaminov in mineralov. Sladki krompir je odličen vir vitamina A in kalija, medtem ko pesa vsebuje veliko železa in antioksidantov.
Si lahko predstavljate mafine, granolo ali tople napitke brez cimeta in muškatnega oreščka? Poleg tega, da obogatijo okus jedi, so te začimbe znane po svojih antioksidativnih lastnostih in vplivu na uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Jesenske pečenke in hranljive solate pa si je težko zamisliti brez sredozemskih začimb, kot sta rožmarin in timijan.
Obožujemo tudi ingver, ki poleg tega, da juham, smoothijem in sladicam doda pikantno svežino, blagodejno vpliva na prebavo in je naravni zaveznik v boju proti prehladu.
Kombinacija sezonske zelenjave, toplih začimb in premišljeno izbranih sestavin naredi jesensko prehrano naravno uravnoteženo. Topli in aromatični obroki tako vsebujejo dovolj vlaknin za občutek sitosti, antioksidantov za krepitev imunskega sistema ter beljakovin iz stročnic ali oreščkov.
Dodamo še hranljive žitarice, in jasno je, zakaj je vsak obrok tako hranljiv in prijeten! Slastne jedi, ki našemu telesu in čutom prinašajo vso vrsto ugodja, postanejo hkrati tudi zavezniki našega zdravja.
Tukaj je nekaj idej, ki jih lahko preizkusite že danes!
Vse, kar potrebujete, je malo curryja, soli, popra, ingverja, kokosovega mleka … in seveda kraljica jesenskih sestavin – buča! Tako nastane najboljša juha, ki jo boste postregli v tej sezoni.
Pripravljena iz sestavin, ki jih pogosto najdemo v kuhinjskem omarici, ta kremasta jed prinaša obilico razlogov za veselje. Vsaka žlica je ovita v toplino okusov, ki prijetno grejejo telo, hkrati pa vsebuje bogastvo makrohranil, ki jih skriva sezonska zelenjava.
Poznate sploh koga, pri katerem testenine niso vsaj med petimi najljubšimi jedmi? Kako pa ne bi bile, ko pa je to jed tako prilagodljiva okusom, karakterju, življenjskemu slogu, pa tudi letnemu času in sezonskim sestavinam.
Jesenski recept se ovije v posebno preobleko s toplimi oreškastimi notami buče in svežino naše najljubše špinače. Fina, kremasta tekstura je tokrat še bolj razburljiva, zahvaljujoč hrustljavim praženim bučnim semenom. Komaj čakamo, da se prepustimo polnosti okusov, ki tako prijetno grejejo želodec v turobnih jesenskih popoldnevih!
Znaki, da je jed uspela? Ponovno zajemanje, občasni vzkliki „mmmmmm“, povpraševanje po receptu in popolna odsotnost občutka krivde … vse to kaže, da ste zadeli v polno! Če pa želite narediti še korak dlje in postreči pravo senzacijo – sladico, ki za trenutek pusti vse brez besed – je čas, da iz svoje kuhinjske zakladnice izvlečete skrbno čuvan adut.
V to kategorijo spada cheesecake s hruškami – sladica, ki sicer ni preveč zahtevna, a si vseeno zasluži svoj čas, da na najbolj sladek način izkoristimo sezonsko sadje. Na kremasti podlagi se hruške, ob rahlem dotiku medu in toplem objemu cimeta, spremenijo v pravo jesensko pravljico, ki nas popolnoma očara.
Če želite čez celo sezono uživati v jedeh, ki vas bodo okrepile, hranljivo zadovoljile in osvojile z okusi – brez slabe vesti – vam ponujamo še veliko idej. Jabolka, hruške, brstični ohrovt, rdeča pesa, sladki krompir, buča … in še mnogo žit, zelenjave ter drugih sestavin lahko spremenite v najslajše jesenske grižljaje.
Naši recepti so vedno zanimive inovacije, zato si oglejte našo kuharsko knjigo, polno različnih kreacij!
Prijavite se na naš brezplačni novičnik in prvi izvedite vse novosti iz sveta zdrave prehrane s Tovarno Zdrave Hrane!
S prijavo na novičnik si zagotovite 10 % popusta na prvo naročilo.
Zanimivo vam bo tudi:
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: