Uporabniška podpora
Natrijev askorbat je spojina, ki se vse pogosteje omenja v kontekstu zdravja in prehrane. Je oblika vitamina C, ki ima v primerjavi s čisto askorbinsko kislino nekaj prednosti. V tem članku raziskujemo, kaj je natrijev askorbat, kako deluje, njegove prednosti in kako ga pravilno uporabljati.
Če vitamini predstavljajo naravne spojine, nenadomestljive za vsak živ organizem, potem je razumljivo, da so vse spojine v tej skupini enako pomembne za ohranjanje zdravja. A vendar so nekateri vitamini preprosto bolj »popularni« od drugih.
Eden takšnih je vitamin C (L-askorbinska kislina ali preprosto askorbat), ki zaradi svoje mnogovrstne vloge v številnih bioloških procesih v telesu vedno znova zbuja nove znanstvene razprave. O njegovih bioloških učinkih je že veliko znanega – znana je njegova vloga pri izgradnji kolagena, vloga antioksidanta, ki je bistvenega pomena za ohranjanje oksidoredukcijskega ravnotežja v telesu, vpliv na hormonski sistem ter številne druge koristne funkcije.
Med številnimi dragocenimi lastnostmi je najmočnejši antioksidant med vitamini in izjemno pomemben za imunski sistem. Njegova manj znana lastnost je, da nevtralizira toksičnost nitratov in nitritov, ki so hrani dodani kot aditivi.
Kronično pomanjkanje vitamina C je velik problem današnjega časa. Ker ga človek, za razliko od večine živali, ne more proizvesti sam (ker mu za to primanjkuje določenih encimov), ga je nujno vnašati s hrano ali prehranskimi dopolnili. Ni pa isto, iz katerih virov in v kakšni obliki uživate ta dragocen vitamin.
Ko želimo na naraven način nadomestiti pomanjkanje vitamina C, najprej pomislimo na limono, kivi, pomaranče, granatno jabolko. Žal, nimamo vedno možnosti uživati sveže sadje in zelenjavo. Obenem količinsko nadomeščanje vitamina C iz sadja in zelenjave pogosto ne zadostuje, zato se zatekamo k uporabi različnih vitaminskih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo že odmerjene količine vitaminov.
Ste se kdaj vprašali, kakšno obliko vitamina C uživate v prehranskih dopolnilih in kako učinkoviti in zdravi so v resnici?
Kot že ime pove, ima "kislina" kisli značaj in če se spomnimo osnov kemije, lahko kisline z bazami tvorijo soli. Ena takih soli askorbinske kisline je natrijev askorbat oz. vitamin C. Njena kemijska formula je C6H7NaO6, nastane pa z nevtralizacijo askorbinske kisline z natrijevim bikarbonatom, zato ta mineralna sol predstavlja kombinacijo vitamina C in minerala natrija.
Mnogi, ki jemljejo čisto askorbinsko kislino v prahu z vodo, lahko pričajo o njenem zelo kislem okusu. Čisti natrijev askorbat v prahu pa velja za "ne-kislo" obliko vitamina C. Namreč, ko ga raztopimo v vodi, ustvari rahlo bazičen pH - okoli 7,8. Ta oblika vitamina C je manj agresivna za želodčno sluznico in je dobra izbira za ljudi s prebavnimi motnjami.
Dokazano je, da se natrijev askorbat najbolje topi v vodi in ga zato lahko enostavno zaužijemo. Trikrat na dan raztopite eno merilno žličko natrijevega askorbata v 2 dcl vode ali soka in popijte.
Prijavite se na brezplačen Novičnik in spremljajte še veliko zdravih nasvetov in receptov.
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: