Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Probiotiki - zakaj so pomembni, katera jih hrana vsebuje in kateri je najboljši probiotik?

Probiotiki - zakaj so pomembni, katera jih hrana vsebuje in kateri je najboljši probiotik?

Vse o probiotikih na enem mestu!

Črevesne bakterije opravljajo nalogo, ki je zelo pomembna: ustvarjajo črevesno bariero, ki ščiti celice pred tujimi mikroorganizmi, odstranjujejo strupe in toksine ter proizvajajo vitalne snovi. Vendar se te vredne bakterije lahko odstranijo iz črevesa (med drugimi z uživanjem nezdrave hrane, s stresom in z zdravili), kar povzroča neravnovesje v črevesju. Takrat pomagajo probiotiki!

 

Vsi članki
04. maj 2023.

Ima veliko raziskovanj o vpliva probiotikov na zdravje. Mnoga izmed njih so pokazala, da so koristni probiotiki za različne biolezni, da lahko preprečijo alergije; driske, povzročene z antibiotiki; zdravijo kolike pri dojenčkih, zdravijo atopijski dermatitis ter parodontozo in še več gatrointerstinalnih stanj. 

Probiotiki blagodejno delujejo na zdravje. Skupnost mikroorganizmov, ki živijo na nas in v nas, se imenuje "mikrobiom" in prav ta čudežni mikrobiom je vroča tema znanstvenikov po vsem svetu. Vse več raziskovalcev gleda na mikrobiom , kot na temelj zdravja, zato raziskujejo veze med spremembami v mikrobiomu in različne bolezni. 

Znanstveniki se strinjajo, da bakterije, ki živijo v prebavilih, nedvomno vplivajo na zdravje posameznika, zato so probiotiki na trgu vse bolj priljubljeni.

Kaj so probiotiki?

Probiotiki so živi mikroorganizmi, t.i. "dobre bakterije", ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje. Naravno se nahajajo v jogurtu in v drugi fermentirani hrani, prehranskih dopolnilih in kozmetičnih izdelkih. 

Čeprav ljudje pogosto gledajo na bakterije kot na škodljive organizme, so mnoge izmed njih pravzaprav koristne, tudi celo bistvene za zdravje in normalno delovanje telesa.  Številne "dobre" bakterije pomagajo v presnovi hrane, uničujejo celice, ki povzročajo bolezni in proizvajajo vitamine. Mikroorganizmi v probiotičnih izdelkih so ali enaki ali podobni mikroorganizmom, ki naravno živijo v naših telesih, in kateri vplivajo na prebavo in pospešujejo imunski sistem. 

Kaj je črevesna mikroflora?

Črevesna mikroflora ali mikrobiota je izraz, ki pomeni: "vsi organizmi v prebavilih". Naše črevo "gosti" več kot 100 bilijunov bakterij. Dobre črevesne bakterije (kot sta laktobacili ali bifidobakterije) imajo pomembno vlogo v boju proti patogenim bakterijam, črevesna mikroflora pa je pomemben del imunskega sistema. Prispeva k imunskem sistemu in vzdžuje funkcije črevne sluzice, pomembna pa je tudi za preprečavanje patogenih mikroorganizmov. 

Do motenj črevesne mikroflore lahko pride zaradi: 

  • bolezni
  • stresu
  • staranja
  • jemanju antibiotikov in drugih zdravil
  • izpostavljanju strupom
  • prekomernem uživanju alkohola

Neravnovesje pomeni, da v vašem črevesju ima preveč slabih bakterij, in precej malo dobrih, do motnje črevesne flore prihaja pa zaradi stresa, bolezni, zdravil, antibiotikov. Posledice lahko zajemajo prebavne težave, alergije, težave z mentalnim zdravjem, debelosti. Zdravstvene koristi probiotikov naj bi izhajale iz njihove sposobnosti, da obnovijo naravno ravnovesje črevesnih bakterij.

kefir

Probiotiki v hrani - ta živila so pravi zaklad probiotičnih bakterij

Probiotike lahko dobite iz različnih živil in prehranskih dopolnil. Žive probiotične kulture se pogosto nahajajo v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot sta jogurt in kefir. Fermentirana hrana, kot je vložena zelenjava, tempeh, miso (japonska začimba), kefir, kimchi, kislo zelje in izdelki iz soje, lahko tudi vsebujejo nekatere baktrij mlečne kisline. Poskušajte vključiti fermentirano hrano z naravno nizko vsebnostjo sladkorja v vsakodnevno prehrano, kot je: 

Če ne fermentirate doma, temveč kupujete v trgovinah, poskušajte najti te izdelke, ki so shranjeni v hladilniku, tako ste lahko prepričani, da v njih obstajajo žive aktivne kulture. Fermentirana hrana, ki je dolgo časa stabilna, je bila pasterizirana (toplotno obdelana – s tem postopkom se izločijo mikroorganizmi), zato ne bo zagotovila niti približno enakega zdravja za črevesni mikrobiom. Vendar pa je morda najboljša možnost, da si sami doma pripravite fermentirano hrano, na primer kefir, kombucho ali kislo zelje.

Torej, če želite izboljšati zdravje svojega črevesnega mikrobioma, dajte prednost hrani, ki je bogata s polnovrednimi živili, rastlinskimi vlakninami in fermentirano hrano. 

Uživanje živil, kot je jogurt, kefir, fermentiran sveži sir, kimchi in druga fermentirana zelenjava, slanice iz zelenjave, in kombucha "fermentirangega" čaju je v nedavni študiji pripeljalo do povečevanja splošne mikrobne raznolikosti, z močnejšim učinkom pri večjih odmerkih/porcij fermentiranega. 

Kot naravni vir dobrih bakterij, je vse bolj priljubljena tudi kombucha. Kombucha poteka iz Azije, preko Rusije je prišla do Nemčije. Odkod se razširila po vsem svetu, kjer je navdušila številne ljudi. Ljudi, že od starodavnih časov pričajo o njeni zdravilnosti. Knjige iz starih časov omenjajo, da se čaj iz kombuche uporabljal proti številnim boleznim. Katera pa je skrivnost tega napitka in odkod prihaja obilica zdravih prednosti? Odgovor se skriva v njegovih sestavinah.  Kombucha je, namreč, fermentirani napitek, ki v osnovi vsebuje simbiotično kulturo "dobrih" bakterij in kvasovk. Z uživanjema kombuche pozitivno vplivamo na prebavne postopke. Odpravljanjem škodljivih snovi in bakterij, ustvarjamo ravnovesje prebave in se snovi pravilno absorbirajo. Nutrigold Kombucha poleg probiotične komponente, vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo naše celice pred oksidativnim stresom, zaradi česa je veljala da pozitivno vpliva na mladostni videz. 

nutrigold kombucha

Dajte priložnost tudi inovativnim napitkom hrvaške blagovne znamke CIDRANI. gre za sodobno fermentirane napitke, čigava je osnova scoby - simbiotična kultura bakterij in kvasovk. Od starih časov je kombucha znana kot kraljica za zdravje prebave. Ta naravni probiotik uravnotežuje črevesno mikrofloro, ohrani koristne in odstrani škodljive snovi. Lahko jih kupite v Tovarni Zdrave Hrane. 

Kupite tukaj

kombucha

Lahko uživate probiotike v obliki tablet, kapsul in praškov, ki vsebujejo bakterije v suhi, zamrznjeni obliki. Verjame se, da so kapsule bolj učinkovite, kot bi bile tablete, saj močnejše ščitijo bakterije pred želodčno kislino,

Ko se izognete zahodnjaški prehrani (ki je bogata z nasičenimi maščobami in dodanimi sladkorji, z nizko količino vlaknin in mikrohranil), ki ne zagotavlja črevesni mikroflori bistvena in esencialna hranila. 

Katere so vrste bakterij prisotne v probiotikih?

Probiotiki pomagajo v vzdrževanju ravnovesjas med dobrimi in škodljivimi bakterijami v našem črevesju. Probiotiki lahko vsebujejo razne mikroorganizme. Najpogosteje so to bakterije, ki sodijo v skupine Lactobacillus i Bifidobacterium, kot so:

  • Bifidobacterium bifidum
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium infantis
  • Bifidobacterium longum
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus reuteri
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactobacillus GG

Ali so prebiotiki enako kot probiotiki?

Ne. Prebiotiki so neprebavljive sestavine hrane (predvsem oligosaharidi), ki prispevajo k boljšemu preživetju in rasti probiotikov in drugih neškodljivih mikroorganizmov v telesu. Simbiotiki so izdelki, ki združujejo probiotike in prebiotike. Uživanje pravilno izbranih probiotikov, prebiotikov ali simbiotikov prispeva k izboljšanju zdravja.

Kako probiotiki vplivajo na zdravje?

Probiotiki imajo lahko različne učinke na zdravje, ter lahko pomagajo telesu, da ohrani mikroraganizme zdrave, vendar lahko tudi vpliva na imunski odgovor vašega telesa. Vse več študij kažejo, da je ravnotežje ali neravnotežje bakterij v vašem prebavnem sistemu povezana s splošnim zdravjem. Probiotiki spodbujajo zdravo ravnotežje črevesnih bakterij in so povezani z razširjenim razponom zdravstvenih koristi. Imajo pozitivne učinke pri: 

  • driski (probiotiki lahko zmanjšajo simptome driske ali jo tudi preprečijo)
  • zaprtju
  • alergijam in ekcemom
  • rakom
  • zniževanju holesterola
  • okužb sečil
  • lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in zaščititi pred okužbami. 

Probiotiki - uživanje, kako in kdaj jih uživati?

Če želite preizkusiti katero koli izmed zgoraj omenjenih zdravstvenih koristi probiotikov, je pomembno uživati ustrezne količine. Večina študij, ki prikazujejo koristi uporabe probiotikov, je uporabila odmerke od 1 milijarde do 100 milijard živih organizmov na gram, označene kot 10 do 9 CFU, na dan. Probiotike je treba jemati vsaj 5-krat na teden, da se ohrani njihov učinek na črevesno mikrofloro.

Temelj za razvoj zdrave črevesne mikrobiote so aspekti vsakodnevne prehrane, kot je oskrba z vlakninami, rastlinskimi antioksidanti in z vodo. Probiotike je najboljše uporabljati pred jedjo (20-30 minut), da bi vnesene hranljive snovi, vlaknine in antioksidanti iz obroka lahko "spodbudili" življenje bakterijam. 

Ali so lahko probiotiki škodljivi?

Probiotiki so v bistvu zdravi in varni za uporabo. Vendar je malo študij podrobno preučilo varnost probiotikov, zato primanjkuje trdnih informacij o pogostosti in resnosti stranskih učinkov. Tveganje za škodljive učinke probiotikov je večje pri ljudeh z resnimi boleznimi ali oslabljenim imunskim sistemom. Ne uporabljajte probiotikov kot nadomestek za odlašanje obiska pri zdravniku zaradi zdravstvenih težav. Če razmišljate o probiotičnem dodatku, se najprej posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če imate zdravstvene težave ali ste kronično bolni.

Kateri je probiotik najboljši?

Med izbiranjem prehranskih dopolnil poiščite odvisno preverjen izdelek, predvsem takega, ki bo optimiziral VAŠ mikrobiom. Pomembno je poudariti, da je črevesni mikrobiom  vsakega izmed nas edinstven, tako kot je odtis prstu. Zato bo enaki odmerek uživanja uživanje dopolnil različno vplivala na vsakega posameznika!

V Tovarni Zdrave Hrane lahko kupite različne naravne in ekološke probiotike, nekatere iz njih izločamo v nadaljevanju. 

Veganski biotski kompleks Fushi vsebuje telesu primerne bakterije in v treh odmerkih tablet prinese 10 milijard cfu v 3 odmerkov tablet. Bakterije v tem izdelku običajno najdemo v priljubljenih fermentiranih živilih, kot je Kefir:

Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Lactobacillus helveticus.

  • Vsebuje 10 milijard cfu na odmerek.
  • Posebej izbrana mešanica
  • Vsebuje FOS, topne vlaknine, ki pomagajo pri rasti koristnih bakterij.
  • Vitamin C, ki pomaga vzdrževati normalno presnovo, energijo in imunski sistem
  • Primerno za vegane in vegetarijance

OMNi-BiOTiC® 6 OMNi-BiOTiC® 6 vsebuje 6 vodilnih, visoko aktivnih bakterijskih sevov, ki naseljujejo črevesje od začetka do konca. 1-2 X dnevno vsebino vrečke  OMNi-BiOTiC® 6 (3 g) zmešajte v 100 - 200ml vode, pričakajte 1 minutu za aktiviranje, znova premešati in zaužijte. Priporoča se piti na prazen želodec, preden zajtrka, in/ali odhoda na spanje. OMNI-BIOTIC® 6 se lahko jemlje med nosečnostjo, primeren pa je za otroke, ki so starejši do 1 leta. Lahko ga kupite tukaj.

Kje kupiti kakovostne probiotike?

Znano je, da probiotiki kot dobre bakterije pomagajo vzpostaviti ravnovesje v primeru porušene črevesne mikroflore, ki jo povzroči napad slabih bakterij. V Tovarni zdrave hrane lahko kupite le najkakovostnejše probiotike in inovativna prehranska dopolnila.

Celotno ponudbo si oglejte tukaj

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.