Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Razlogov, da brstičnemu ohrovtu daste priložnost je več

Razlogov, da brstičnemu ohrovtu daste priložnost je več

Zelene glavice polne vitaminov.

Zeleni brsti polni vitaminov.

Vsi članki
29. december 2020.

Brstični ohrovt ali popčar je ena najbolj zdravih zelenjadnic, saj spodbuja delovanje določenih encimov v človeški celici in krepi njeno obrambno moč. Najbolje je, da ga kuhamo na pari, saj tako koristne sestavine ostanejo nepoškodovane.

Na nek način je brstični ohrovt ali popčar v naših krajih nekoliko zanemarjen. Nekateri ga še nikoli niso poskusili, še bolj žalostno pa je, da tudi ko je na jedilniku, je največkrat pripravljen brez domišljije.

Številne revije in spletne publikacije pogosto pretiravajo s prednostmi različnih zelenjadnic, vendar je  brstični ohrovt brez pretiravanja ena najbolj zdravih zelenjadnic na svetu. Brstični ohrovt zelo dobro prenaša zimski mraz. In za razliko od mnogih drugih zelenjavnih kultur, je prav zdaj na voljo s celotno zakladnico hranil, skritih v majhnih glavicah. Ali veste, zakaj ga številni imajo za superhrano? Ker ima protirakave lastnosti, dviguje naravno odpornost in kar je zanje še posebej pomembno, je poln folne kisline. In to je zelo pomembno za vse nosečniče in ženske, ki načrtujejo nosečnost.

Brstični ohrovt ali popčar si zasluži kulinarično pripravo "v polnem sijaju", saj je ta nizkokalorična zelenjava pravi čudež, kar zadeva hranilno sestavo. Brstični ohrovt je odličen vir vitaminov A, B, C, E in K, vsebuje pa tudi veliko mineralov: kalij, mangan, železo, magnezij, baker, kalcij. Tu so še omega-3 maščobne kisline, beljakovine, vlaknine ...

Dokazano je, da rastlinska hranila iz ohrovta ščitijo pred več vrstami raka. Ta zelenjava je bila v zadnjih nekaj letih deležna precejšnje pozornosti znanstvene skupnosti zaradi domneve, da deluje proti raku, večina doslej opravljenih študij pa je potrdila resničnost te domneve (tako pri živalih kot pri ljudeh). Eden od načinov, kako popčar ščiti pred rakom, je povečanje stabilnosti naše DNK, ki je dovzetna za poškodbe. Zelje skupaj z drugimi glavnatimi in zeleno listnato zelenjavo znižuje raven holesterola. Upoštevati je treba, da se učinek na zniževanje holesterola poveča, če ohrovt skuhamo na pari. Brstični ohrovt zaradi obilice vitaminov, mineralov in omega-3 maščobnih kislin prispeva k zdravju kože in vezivnega tkiva, zato je odlična "lepotna hrana". Na jediniku je zaželen tudi zaradi dobre prebave, močnih kosti in močnih mišic.

Odlično se poda k vsemu. Iz njega lahko izdelamo namaze, odličen je kot zdrav prigrizek, lahko pa ga vključimo tudi v različne zdrave napitke. Obožuje česen in slanino. Poda se k krompirju, testeninam, kostanjem. Lahko ga kuhamo, dušimo, pečemo v pečici ali na žaru, kombiniramo s smetano. Všeč mu je tudi ingver. Rad se pojavi v gostih juhah, a tudi kot nadev v pitah. Rad ima tudi ribe, zanimmivo pa je da je pravzaprav zelo priljubljen v mnogih evropskih kulinaričnih zgodbah.

NOVIČNIK je tukaj! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.