Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Origanov čaj (čaj iz dobre misli) je odličen zaveznik v boju z virusi, glivicami in bakterijami

Origanov čaj je odličen zaveznik v boju z virusi, glivicami in bakterijami

Več kot le začimba za pico.

Poleg tega, da je origano bogat z antioksidanti, je bogat tudi z vlakninami in omega-3 maščobnimi kislinami.

Origanov čaj? Se sliši nenavadno? Začnimo s prevodom teh neznanih besed.

Origano je aromatična začimba, ki je osnova mediteranske kuhinje in se dobro ujema z okusom paradižnika. Toda origano je tudi popolno naravno zdravilo, ki ga morate imeti vedno pri roki, ne le za obogatitev jedi, temveč tudi za pripravo zdravilnega čaja iz njegovih listov.

Iz divjega origana dobivamo tudi eterično olje, ki je bogati s spojinami, ki jim pravimo fenoli, predvsem s karvakrolom in timolom.

Mnogi še vedno ne vedo za zdravilne lastnosti origana

Ta "navadna začimba za pico" kašelj, glavobol in bolečine. Tudi v posušeni obliki namreč ohrani sve svoje blagodejne lastnosti in ima še bolj intenzivno aromo in vonj.

Poleg tega, da vsebuje bogastvo antioksidantov, origano vsebuje tudi vlaknine (pomagajo pri prebavi) in omega-3 maščobne kisline (ohranjajo zdravje srca). Je odličen vir vitaminov A, C in E (ščiti celice pred poškodbami) in vitamina K (preprečuje zamašitev krvnih žil), prav tako vsebuje tudi minerale, kot so cink, mangan, železo, magnezij, kalij, kalcij in baker. Znan je tudi po svojih protibakterijskem in protivnetnem delovanju Zahvaljujoč zdravilni snovi, karvakrolu, ima origanovo olje protimikrobne lastnosti.

Prav tako tudi zvišuje raven energije, ščiti pred diabetesom, krepi kosti, spodbuja razstrupljanje telesa in ohranja zdravje srca.

Eterična olja ohranjajo močno protibakterijsko aktivnost tudi proti t.i. večkratno odpornim mikroorganizom – odpornih na več skupin antibiotikov.

Eterična olja uničujejo mikroorganizme na način, da skoraj ne dovolijo razvoja odpornosti. Poleg tega pa za razliko od antibiotikov delujejo tudi proti patogenim glivam, tako da ne pride do neravnovesij v črevesni in urogenitalni flori ljudi.

Origano je multipraktik, ko gre za zdravljenje različnih bolezni

Origanov čaj lajša različne vrste bolečin, kot so bolečine v križu ali glavoboli, saj je pravi naravni analgetik. Deluje tako, da pomirja živčni sistem in pomaga pri neprijetnih migrenah, ki jih spremljata slabost in bruhanje. Ko gre za lajšanje bolečin, nekateri menijo, da je enako učinkovit kot morfij.

V ljudski medicini se origano že dolgo uporablja za lajšanje bolečin v grlu, vnetja sinusov, prehlada in gripe, kot sredstvo za širjenje bronhijev in izkašljevanje. Če imate astmo, vam bo pomagalo inhaliranje z origanovim čajem. Hlapi tega čaja očistijo nosne poti in očistijo sinuse.

Origano je bogat z antocianini, flavonoidi in polifenolnimi spojinami, ki so vsi močni antioksidanti, ki lahko nevtralizirajo proste radikale v koži, zmanjšajo pojav gub in starostnih peg ter pomagajo zmanjšati brazgotine. Lahko tudi izboljša elastičnost kože, da boste čim dlje videti mlajši!

Različne študije so pokazale, da lahko aktivne sestavine origana delujejo kot preventiva proti raku, zlasti pri raku debelega črevesa. Raziskave so pokazale, da lahko redno pitje origanovega čaja upočasni rast rakavih celic.

Origano se v tradicionalni fitoterapiji uporabllja pri prebvnih težavah, saj olajša prebavni proces. Verjetno je prav zaradi tega postala začimba za pico, ki je zaradi testa in sira precej težko prebavljiv obrok.

mravinac-origano-caj-tvornicazdravehrane

V loncu zavremo vodo in jo odstavimo. Dodamo origano in dobro premešajte. Pustimo stati približno 5 minut. Nato, ko se čaj nekoliko ohladi, dodamo še med. Za nekoliko bolj intenziven okus čaja lahko uporabite več origana.

In ko nazdravite z zdravo skodelico čaja, poiščite še bolj zdrave nasvete, tako da se naročite na naš novičnik.

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.