Uporabniška podpora
Rižev slad je blagega in bogatega okusa, je pa srednjega glikemičnega indeksa
Kako rafiniran sladkor vpliva na telo? Sladkor naredi da je prebavni sistem nakisan ter raztaplja vitamine in minerale v telesu, zlasti pa kalcij, ki je bistven za kosti in zobe.
Sladkor poslabša imunski sistem, povzroča pretirano proizvajanje prebavnih encimov, kar zelo slabo vpliva na trebušno slinavko. Poslabša funkcijo jeter, kar popelje do povišanega krvnega tlaka, težav s kožo in pojava aken. Rafinirani sladkor otežuje pretok krvi, izboljšuje staranje, prispeva k zobnim težavam, krepi gubice in izpostavlja suho kožo.
Ali to ni dovolj razlogov, zakaj bi morali prenehati s povečanim uživanjem sladkorja? Čeprav že ptiči na vejici vedejo, da sladkor ni zdrav, se pogosto najdemo v situacijah, ko preprosto moramo uživati sladko
Toda, rafinirani sladkorji bi se res morali prenehati uživati, in življenje bi si morali posladkati z bolj zdravimi možnostmi. Katere so najboljše možnosti, preberite v besedilu - Naravni in zdravi nadomestki sladkorja, danes pa spoznajte -RIŽEV SIRUP!
Rižev slad ali sirup je pridobljen iz rjavega riža, ki se kuha in potem predeluje z encimi, najpogosteje pa iz kaljenega ječmena, da se škrob razgradi v enostavne sladkorje, nato pa se prekuha do želene gostote. Z lahkoto se razgradi. Vsebuje sladkor maltozo (disaharid sestavljen iz 2 molekul glukoze).
Rižev sirup je blagega in bogatega okusa. Je srednjega glikemičnega indeksa. Sladilo, ki je pridobljeno iz riževega koncentrata, je podobno medu, vendar je manj sladkega in blagega okusa. Drugače kod med, rižev slad vsebuje polisaharide, oziroma kompleksne sladkorje. To pomeni, da postopoma prehaja skozi proces prebave in uravnava raven sladkorja v krvi in drugače kot rafinirani sladkorji, ki lahko povzročijo nenaden skok krvnega sladkorja, kar lahko povzroči občutek utrujenosti in napetosti po kratkotrajnem dvigu energije, ima rižev sirup stabilnejši učinek na raven krvnega sladkorja, kar ima za posledico daljše -trajna in stabilnejša energija.
Rižev sirup vsebuje veliko koristnih hranil, vključno z vitamini, minerali in antioksidanti. Rjavi riž, iz katere je pridobljen ta sirup, je bogat z vitamini B kompleksa, magnezijem, železom in z drugimi hranljivimi snovmi.
Če pa se odločite sladkorje nadomestiti z riževim sladkorjem, upoštevajte, da ima ta srednje visok glikemični indeks, zato z njim ni priporočljivo pretiravati. V receptu je treba 1 skodelico sladkorja nadomestiti z 1/4 skodelice riževega sladkorja in ob tem znižati del tekočine. Odlično se ujema s kremami, sladicami z žitom, piškoti in pitami, ter ga je priporočljivo uporabljati pri pripravljanju biskvitov, testa ali sladic.
Pomembno je za to sladilo omeniti, da je primeren za dojenčke in otroke. Odličen je za sladkanje dojenčkovih kaš, za izdelavo pudinga in raznih sladic.
Za razliko od nekaterih drugih sladil, ki lahko vsebujejo sledi živalskih proizvodov ali glutena, je rižev sirup primeren za vegane in ljudi, ki so občutljivi na gluten. Zaradi tega je široko sprejemljivo sladilo v različnih prehranskih režimih.
Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš brezplačen novičnik in ob prvem naročilu pridobite 10% popusta
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: