DomovZdrav kotičekSuperhranaS kuzu prahom pozabite na moko!

S kuzu prahom pozabite na moko!

Korenovke so močni zavezniki zdravja in energije
S kuzu prahom pozabite na moko!

Uporablja se za zgostitev enolončnic, omak in prelivov.

Korenovke so močni zavezniki zdravja in energije, zaradi česa strokovnjaki za hrano svetujejo, da jih vključimo v vsakdanjo prehrano. Kuzu, korenovka iz Vzhoda, katero so japonski zdravilci uporabljali pred 2 000 let, tudi danes navdušijo kuhinje po vsem svetu. 

Za kaj naj uporabljamo kuzu prah?

O ja, kuzu je živilo, ki ga morate preizkusiti!

Uporablja se za pripravo napitkov, zgostitev juh, sladic in omak ter za številne druge recepte zaradi blagodejnega vpliva na telo. 

Gre za rastlino, ki prihaja iz družine stročnic, ki raste na divjih poljih in gorah Japonske, beli škrob, pridobljen iz korenine kuzu, pa uporabljamo za zgostitev omak, pripravo toplih napitkov, zgostitev enolončnic in prelivov.

Za rastlina je zelo učinkovita v krepitvi telesa, in zato ker vsebuje veliko izoflavona, ki sprošča krvne žile in mišice, in je precej učinkovit za pravilno delovanje črevesja in želodca ter za uravnavanje prebave. 

kuzu prah

Kuzu prah - zdravilo alternativne medicine z Daljnega vzhoda!

Ena najpomembnejših in "najbolj preizkušena" sestavina v ljudski medicini Daljnega vzhoda je kuzu, prah korenine te močne rastline. 

Kuzu pomaga k alkalizaciji krvi, in znano je da je lužnato (alkalno) stanje kri bistveno za ohranitev dobrega zdravja. Prah te korenine pomaga tudi v ohranjanju in krepitvi dobre prebave (zlasti pri driski), in se uporablja kot pripomoček pri prehladu, gripi in temperaturi, ter v vseh stanjih, ki so povezana s pretirano kislostjo (acidozo).

Kuzu se zdi kot beli koščki krede in se zelo lahko raztopijo v mlaki in/ali hladni vodi. 

Je nevtralnega okusa, ki se zlahka vklopi v slane in tako tudi v sladke okuse, zato se uporablja kot gostilo za različne jedi, od juh do sladic. 

Ko se zmelje v prah (zelo preprosto z žličko ali v možnaru), se lahko uporabi tudi kot puder za kožo (pri npr. peleničnem izpuščaju, ispuščaju pri potenju, piki ali pri noricih), Zmanjša rdečico in draženje kože ter pomaga okrevanju kože. 

Na seznamu blagodejnih učinkov na telo, pomirjajoče deluje na živce, razen tega pa pomaga tudi v boju proti glavobolu in gripi, ter pri prebavnih motnjah. Raziskave kažejo, da lahko pomaga tudi pri odtegnitvi alkohola, saj zmanjša potrebo po opijanju.

Zelenjava, ki se doda v kuzu prah, bo bolj hrustljava pri cvrtju!

Običajno se uporablja ena čajna do ena jušna žlička na skodelico tekočine (za napitke) ter 1-2 jušne žlice za zgostitev omak in/ali sladic. Kuzu je vedno treba premešati v malo hladne vode pred dodajanjem v jed ali napitek. 

Beli škrob pridobljen iz korenine kuzuja se na Japonskem že od antičnih časov ceni kot hrana. Uporablja se za zgostitev enolončnic, omak, prelivov, kot tudi za pripravo toplega napitka. Eno čajno žličko kuzuja je treba premešati v eni jušni skodelici hladne vode. Vmešajte v jed ali napitek ter kuhajte, dokler se ne zgosti. 

Kje kupiti kuzu prah?

Kuzu prah lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi ga raje kupili v naši fizični trgovini, pridite do Hrvaške, seznam trgovin pa lahko preverite tukaj

arche kuzu prah

Razen kuzuja, imamo tudi NOVIČNIK, z veliko zdravih receptov, ki ga lahko preberete!

Zanima vas lahko tudi...