Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Pasijonka proti tesnobe, stresa in nespečnosti - uporaba, doziranje, stranski učinki

Pasijonka proti tesnobe, stresa in nespečnosti - uporaba, doziranje, stranski učinki

Pasijonka je zdravilna rastlina, ki se že od antičnih časov uporablja za zmanjšanje stresu, nervoze, nemiru in nespečnosti ter kot naravno sredstvo za sprostitev!

Vsi članki
25. april 2023.

Pasijonka, že znana kot zdravilna pasijonka, mučenica, trpljenka je rastlina, ki se uporablja kot prehransko dopolnilo in naravno zdravilo za razne težave s spanjem, tesnobo in stresom. Uporablja se že stoletja v tradicionalni medicini Južne Amerike, danes pa se lahko najde v obliki kapsul, izvlečkov, čajev in tinkture. V svetu fitoterapije je rastlinski izvleček zlati standard, prav pa v naši Tovarni Zdrave Hrane lahko kupite visoko kakovosten izvleček pasijonke. 

Pasijonka se uporablja kot naravno zdravilo za anksioznost, napetost in živčnost. Lahko pomaga pomiriti um in telo ter olajšati nespečnost. Uporablja se tudi za lajšanje simptomov, ki so povezani s sindromom draženja čreva, nekateri ljudje pa tudi za lajšanje simptomov alergije in astme. 

Kaj je pasijonka?

Pasijonka je zelnata vzpenjača, golih, tankih, rahlo razbrazdanih stebel, dolgih do devet metrov s premenjalno razporejenimi listi, doma v Severni, Srednji in Južni Ameriki. Ji pripisujejo pomirjevalne, spazmolitične učinke, ljudska medicina pa jo uporablja za uravnavanje utripov srca, podobno kot glog. Uporablja se tudi za zdravljenje nespečnosti, Parkinsonove bolezni  ter epileptičnih napadov. 

Južnoameriški in severnoameriški Indijanki so uporabljali pasijonko za lajšanje živčne napetosti, kot sredstvo za pomirjanje, pri nespečnosti, epilepsiji in pri občutku tesnobe. Pomagala je tudi pri zdravljenju zobobola, glavobola, in menstrualnih krčih, V ljudski medicini se uporabljala tudi pomirjevalno sredstvo

Pasijonka se uporablja pri:

  • nespečnosti (v primeru nespečnosti, se en odmerek zaužije takoj po popoldanskem obroku, druga pa pred spanjem)
  • tahikardiji psihogenega vzroka
  • stresu

pasiflora

Pasijonka - zdravilni učinki in način delovanja

Pasijonka vsebuje razne učinkovine, flavanoide, alkaloid harman, glikozide, kumarine in druge spojine, ki prispevajo njenem blagodejnem delovanju. Na kateri način pasijonka deluje, ni popolnoma jasno, verjame pa se da ima pomirjevalni učinek na živčni sistem in pomaga zmanjšati raven stresa in anksioznosti. 

Pasijonka deluje na način da sprošča nevrotransmiterje, kot je GABA (gama-aminobutirne kisline) v možganih, kar lahko povzroči zmanjšanje aktivnosti v centralnem živčnem sistemu, kar ima za posledico sprostitev, boljše razpoloženje, boljši spanec in lajšanje bolečin.

Verjame se tudi da pasijonka ima blago pomirjevalni učinek in da lahko pomaga v zmanjšanju napetosti mišic. Nekateri ljudje uporabljajo pasijonko kot naravno zdravilo za menstrualne bolečine in bolečine v hrbtu. 

Pasijonka za tesnobo in stres

Pasijonka se pogosto uporablja kot naravno zdravilo za tesnobo in stres, verjame se pa da ima pomirjevalni učinek na živčni sistem. Študije se pokazale, da pasijonka lahko pomaga v zmanjšanju ravni kortizona, hormona stresa, ki se izloča v telesu, ko smo pod stresom. 

Študije so tudi pokazale da pasijonka lahko pomaga zmanjšati simptome tesnobe pri oseb, ki trpijo za tesnobo ali panično motnjo. Ena študija je pokazala, da so udeleženci, ki so uživali pasijonko, imeli zmanjšane ravni tesnobe po le 8 tednih uporabe, v primerjavi s placebo tabletami. 

Ugotovili so tudi, da je pasijonka učinkovito zdravilo za simptome GAD-a z manj stranskih učinkov, v primerjavi z benzodiazepini. Pomembno je omeniti, da pasijonka ne mora biti nadomestek za tretma anksioznosti ali stresu, ter da osebe, ki imajo te težave, se morajo posvetovati s svojim zdravnikom preden so začeli z uporabo pasijonke ali drugih naravnih zdravil. 

Zanimivo je da tudi nedavne študije kažejo da pasijonka lahko izboljša kakovost spanca pri osebah, ki trpijo za nespečnostjo. Ena raziskava je odkrila, da so udeleženci, ki jo uživali pasijonko imeli boljšo kakovost in trajanje spanca le po 4 tednih uporabe, v primerjavi s placebom. 

stres

Recept za čaj iz pasijonke - za boljši spanec

Čaj iz pasijonke je izjemno priljubljen naravni pomirjevalni napitek. Priporočilo je zaužiti eno skodelico čaja zvečer med najmanj 8 dni, da bi začutili spremembo in pozitivne učinke. 

Sestavine: 

  • 1 skodelica pasijonke (okoli 2 g) ali ena vrečka čaja
  • 1 skodelice vroče vode
  • med (po želji)

Navodila: 

  • Posušeno pasijonko potopite v vročo vodo za 8 minut.
  • Precedite ali vzemite vrečko čaja iz vode.
  • Po želji posladkajte z nekoliko medu.

čaj iz pasijonke

Pasijonka - doziranje

Pasijonko lahko kupite v Tovarni Zdrave Hrane, v obliki tablet (kapsul) ter v obliki naravnega izvlečka (tinkture). Če se odločite za izvleček, je učinkoviti odmerek  25 kapljic trikrat na dan, razredčeno v vodi ali soku. 

Pasijonka - stranski učinki

Pasijonka je rastlina, kise pogosto uporablja v alternativni medicini kot naravni tretma za stres, anksioznost in nespečnost Čeprav pasijonka na splošno velja za varno rastlino, kot pri katerem drugom prehranskem dopolnilu, se lahko pojavijo stranski učinki. Nekateri možnih stranskih učinkov vključujejo: 

  • Zaspanost. Pasijonka se pogosto uporablja kot naravno pomirjevalo, zato lahko pri nekaterih ljudeh povzroči zaspanost. Ljudje, ki vozijo ali upravljajo s stroji, morajo biti pri jemanju pasijonke previdni.
  • Slabost. Nekateri ljudi lahko začutijo slabost po uživanju pasijonke, posebej že zaužijejo preveliki odmerek.
  • Omotica. Pasijonka lahko povzroča omotico pri nekaterih osebah, zlasti če se uživa v kombinaciji z drugimi zdravili.

Pomembno je omeniti, da se ti stranski učinki redko pojavijo, če pa se pojavijo, so ponavadi blagi in prehodni. Če opazite resne stranske učinke po uživanju pasijonke, se obrnite svojem zdravniku ali farmacevtu. Pomembno je tudi previdno jemati odmerek in ne uživati pasijonko, če ste noseči, dojite ali če jemljete druga zdravila, ker lahko negativno vpliva na delovanje drugih zdravil. Ne priporoča se tudi otrokom, mlajšim od 12 let. 

Kljub temu, da pasijonka lahko ima pozitivne učinke na telo in um, je pomembno poudariti da se ne sme uporabljati kot nadomestek za zdravilo. Osebe, ki imajo motnje s spanjem, tesnobo ali druge zdravstvene motnje se morajo posvetovati s svojim zdravnikom ali farmacevtom. 

Kje kupiti pasijonko?

Pasijonko v obliki izvlečka ter v obliki kapsul lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi se raje odpravili do naše fizične trgovine, je tukaj seznam vseh trgovin na Hrvaškem. 

pasijonka

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.