DomovZdrav kotičekSuperhranaShramba ni vedno prava izbira – kje shraniti ta živila

Shramba ni vedno prava izbira – kje shraniti ta živila

Kdo še želi, da se mu živila hitro pokvarijo, kontaminirajo druga ali privabljajo škodljivce…
Shramba ni vedno prava izbira – kje shraniti ta živila

Z dobro organizirano shrambo lahko prihranite čas in denar, verjetno pa tudi – kar je najdragocenejše – živce.

Tako kot vodi pot v čudežno Narnijo skozi vrata omare, so za mnoge strastne kuharje vrata majhne shrambe vstop v svet posebnih doživetij! Te mini zakladnice, velike le nekaj kvadratnih metrov, imajo – tako kot vsak svet – svoja lastna pravila. Jih poznate vse?

Vsebina:

 

Živila, ki jih ne bi smeli hraniti v shrambi

Shramba je namenjena podaljšanju obstojnosti hrane, ohranjanju kakovosti in najboljšemu izkoristku sestavin. Včasih pa zaradi neprimernega shranjevanja dosegamo ravno nasprotno – živila se hitro kvarijo, izgubljajo okus in privabljajo nezaželene žuželke.

Če poznate pravila igre in obvladate svet svoje shrambe, vam lahko ta:

  • prihrani denar,
  • zmanjša odpadke,
  • zagotovi, da vedno kuhate z najboljšimi sestavinami.

Čas je za pregled shramb! Preverite, ali imate med živili tudi tista s spodnjega seznama – in jih čim prej prestavite na pravo mesto.

Oreščki in semena

Če jih boste porabili v enem ali dveh mesecih, lahko oreščke in semena hranite v shrambi – v vrečkah ali, še bolje, v zaprtih steklenih kozarcih in posodah. Ker pa so polna nenasičenih maščob, so takšna živila nagnjena k temu, da na sobni temperaturi postanejo žarka. Sčasoma lahko razvijejo kiselkast vonj, neprijeten okus in mehkejšo, neprivlačno teksturo. Strinjali se boste – nobeno pecivo ali sladica tega ne more prikriti!

Da bi se izognili tveganju, da vam jedi in sladice propadejo, orehe, lešnike, mandlje ali druga živila shranite v vrečke, iz katerih ste iztisnili zrak. Bolj ko so oreščki mastni, bolj so občutljivi na toploto, svetlobo in kisik. Če vam v zamrzovalniku primanjkuje prostora, ga skušajte vsaj nekoliko sprostiti za najbolj mastne in občutljive vrste – na primer makadamijo, pekan, brazilski oreh in navadni oreh. Če ste se za zimo založili z domačimi lešniki, jih vakuumirajte in brez skrbi shranite na polico.

Bucna semena - Eko 1000g Nutrigold

Kupi izdelek

Aromatizirana in občutljiva olja

Steklenica vašega najljubšega oljčnega olja počiva na polici in čaka, da ga uporabite za posebne jedi in solate? Brez skrbi – na polici v shrambi je povsem varno. Če pa imate olja iz oreščkov ali semen, na primer orehovo, laneno ali sezamovo olje, jih je bolje takoj prestaviti na hladno. V shrambi ta olja hitro izgubijo aromo, še posebej problematična pa so tista z dodatkom česna ali zelišč, saj se pri sobni temperaturi hitreje razvijajo bakterije.

Sezamovo olje - eko hladno prešano 500ml Nutrigold

Kupi izdelek

 

Javorjev sirup

Sladila radi hranimo na policah. A zelo preprosto – po odpiranju lahko javorjev sirup razvije plesni, zato ga je treba shranjevati v hladilniku. V hladnih pogojih lahko ohrani okus in svežino tudi do enega leta.

Javorjev sirup - eko 250ml Nutrigold

Kupi izdelek

Masla iz oreščkov

Ker naravni in ekološki oreščkov masli ne vsebujejo stabilizatorjev, se olja ločijo od trdnih delov in se izdelek hitreje pokvari. Rešitev je hladno shranjevanje, kar pomeni, da je takšne masle po odpiranju nujno hraniti v hladilniku. Maslo bo tako vedno kompaktno in ga ne bo treba mešati vsakič, ko si boste želeli privoščiti.

[CATALOGPRODUCT]

Živila iz shrambe, ki so raj za škodljivce

Ko ste iz shrambne police odstranili stvari, ki tja ne spadajo, je naslednji korak pravilno vzdrževanje. Ni težko – treba je le upoštevati tri glavna pravila!

 

Moka

Zaradi višje vsebnosti maščob imajo polnozrnata, brezglutenska in moka iz oreščkov nekoliko krajši rok trajanja kot običajna pšenična moka, ki pri sobni temperaturi ohrani svežino približno osem mesecev. Le redki na policah v shrambi nimajo odprte moke, a prav taka je pravi magnet za številne škodljivce.
Če želite preveriti, ali je moka še uporabna, jo preprosto povonjajte. Kiselkast ali neprijeten vonj je znak, da je verjetno čas, da jo zavržete.

Riževa moka 1kg Nutrigold

Kupi izdelek

Kruh in tortilje

Kruh se hitro pokvari in dobi plesnive madeže, še posebej, če ga shranjujemo v shrambi, kjer ga lahko hitro pozabimo. Zato ga imejte raje pri roki v kuhinji, za daljše shranjevanje pa narežite rezine in jih zamrznite. Shranjevanje kruha v hladilniku namreč odvzame vlago in pospeši sušenje. Tortilje zaradi sorazmerno visoke vsebnosti vlage v shrambi hitro razvijejo plesni. Shranite jih v hladilniku, kjer bodo ostale sveže teden dni ali več.

Protein Tortilja - 370g Nutrigold

Kupi izdelek

Izdelki, ki niso hrana

Vemo, da je prostora za shranjevanje v naših domovih vedno premalo. Kljub temu je dobro vedeti, da je shramba namenjena izključno hrani, če želimo, da opravi svoj namen. Hrana za hišne ljubljenčke lahko s svojim vonjem privabi škodljivce, kuhinjske krpe in prti pa molje. Tudi čistila lahko oddajajo kemijske pare, ki prodirajo v živila, zato jih raje shranjujte ločeno.

Kako najbolje izkoristiti in vzdrževati shrambo?

Ko ste iz shrambe odstranili stvari, ki tam ne sodijo, je naslednji korak pravilno vzdrževanje. Ni težko – potrebno se je le držati treh osnovnih pravil:

1. Redno preverjajte rok trajanja

Ste v temnih kotičkih svoje shrambe pospravili pločevinke, omake ali začimbe, na katere ste morda že pozabili, pa jim je potekel rok uporabe? Ne pozabite tudi na tiste stekleničke z začimbami, ki jih imate še od začetka opremljanja kuhinje. Čas je, da jih zavržete. Začine shranjujte na temnem, suhem in hladnem mestu, a tako, da so vam vsakodnevno lahko dostopni.

2. Uporabljajte preprosto pravilo “starejše pred novim”

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste kupili nov paket moke, kasneje pa odkrili, da vas v oddaljenih kotičkih čakajo zaloge. Da bi se izognili metanju hrane stran, upoštevajte preprosto pravilo – starejše izdelke postavite pred nove, da boste jasno videli, kaj je treba porabiti najprej. Ta majhen trik ohranja svežino in prihrani denar.

3. Zmanjšajte izpostavljenost kisiku

Hrana se lahko pokvari iz več razlogov, pri živilih, ki sicer zdržijo dlje časa, pa je najpogostejši vzrok žarkost. Gre za proces, ki nastane, ko so maščobe izpostavljene kisiku, svetlobi ali toploti, zaradi česar nastajajo nestabilne maščobne kisline z neprijetnim okusom in vonjem. Z zmanjšanjem stika s kisikom, svetlobo in toploto lahko podaljšate obstojnost večine živil.

Odprta živila so še posebej dovzetna za kvarjenje. Ne le, da omogočajo vdor zraka, temveč tudi širjenje vonja, ki lahko prodre v druga živila, poleg tega pa lahko pritegnejo žuželke in druge nezaželene obiskovalce. Vedno ponovno zaprite odprto hrano ali jo preložite v hermetične posode z označenim datumom, preden jo vrnete v shrambo.

Ko ste osvojili pravila pravilnega shranjevanja hrane v svojem domu, je čas, da preizkusite svoje znanje.
Kje bi lahko bila boljša priložnost kot med Tednom XXL pakiranj, ko lahko svoje najljubše izdelke kupite po znižanih cenah in se na najboljši način pripravite na dolgo sezono, v kateri se boste zagotovo prepustili okusnim, dišečim in slastnim dobrotam? Komaj čakamo!

Teden XXL pakiranja

Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in bodite prvi, ki boste izvedeli vse novosti iz sveta zdrave prehrane pri Tovarni Zdrave Hrane! Ob prijavi na Novičnik prejmete 10% popusta na prvo naročilo.

 

Morda vas bo zanimalo tudi: