Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Najboljše moke brez glutena - vrste, uporaba, recepti

Najboljše moke brez glutena - vrste, uporaba, recepti

Spoznajte najboljše moke BREZ glutena!

Ne prenašate glutena? To ne pomeni da se morate odpovedati okusnih sladic, domačega kruha ali tort. Obstajajo odlične moke brez glutena, ki jih preprosto morate poskusiti!

 Riž, kokos, tapioka, čičerika, lešniki in mandlji so samo nekateri naravnih brezglutenskih živil, ki se lahko spremenijo v okusno in zdravo moko. Obstajajo brezglutenske moke, ki so pridobljene iz žita, kot je amarant, kvinoja, tef, rjavi riž ali beli riž ali oves. Nekatere brezglutenske moke nastanejo z mletjem oreščkov, kot so mandlji, lešniki in indijski oreščki. Vsem, ki so občutljivi na gluten, se priporočajo tudi moke iz stročnic, kot je čičerika ali soja. 

Brezglutenske moke ustvarijo nove možnosti za osebe, ki trpijo za celiakijo in za tiste, ki ne prenašajo glutena in ki želijo uživati v okusni in zdravi hrani brez skrbi in strahu pred morebitnimi negativnimi posledicami za svoje zdravje.

Niso le varni za ljudi s celiakijo,  brezglutenske moke so tudi izjemno okusne in kakovostne. Mnoge izmed njih, kot je mandljevo  ali čičerikina moka, so bogate z vlakninami, beljakovinami, esencialnimi vitamini in minerali ter predstavljajo odlično alternativo beli pšenični moki. 

Zagotovljeno je eno - moke brez glutena lahko obogatijo prav vsako prehrano, ne le tisto, ki je brez glutena!

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki se naravno nahaja v nekaterih žitih, med katerimi so najbolj znane pšenica, rž in ječmen. Sorte pšenice kot npr. kamut in pira tudi vsebujeta gluten. 

Gluten se lahko najde v živilih, ki naravno ne vsebujejo glutena, Pri proizvodnji in pakiranju živil lahko pride do navzkrižne kontaminacije z glutenom. Če se oves proizvaja ali pakira blizu pšenici, sledi glutena lahko pridejo na oves, Takšen oves ni gluten - free!

Gluten se pogosto nahaja tudi v živilih, za katere si ne bi nikoli predstavili da vsebujejo gluten. Pogosto se uporablja tudi za izboljšanje teksture in okusa v izdelkih, kot sta sojina omaka ali sladoled. 

Kot lahko opazite, gluten se lahko najde povsod. Ampak, ali je naraven in za kog?

Ljudje, ki trpijo za celiakijo in ki ne prenašajo glutena se morajo vsekakor izogniti glutenu, ker jim povzroča resne zdravstvene motnje. Ljudje, ki imajo alergijo na pšenico se morajo izogniti le pšenici, vendar druga živila z glutenom se lahko uživajo. 

Torej, gluten je težava za tiste, ki preverjeno negativno reagirajo nanj in/ali ki so pozitivni na celiakijo. Na srečo, večina ljudi lahko uživa gluten brez skrbi. Juuuhuu lahko jemo palačinke!

Večina živila naravno ne vsebuje glutena, vendar zaradi izdelave in dodajanja glutena končnim izdelkom, se ta lahko najde v sledovih v veliko živil. 

Za večino ljudi to ni nobena težava. Vendar, osebe, ki trpijo za celiakijo morajo biti previdne. Najbolj varna rešitev za njih je kupovati izdelke s certifikatom "gluten-free" oziroma živila, ki zagotovo ne vsebujejo gluten. 

žitarice bez glutena

 

Moke brez glutena - prednosti

Celiakija je avtoimunska bolezen, pri kateri uživanje glutena povzroči poškodbe tankega črevesa in zmanjšano absorpcijo hranil. Ljudje s celiakijo se morajo izogibati glutenu v svoji prehrani, da ohranijo dobro zdravje. Poleg tega obstajajo ljudje z občutljivostjo na gluten, ki imajo podobne simptome, kot so prebavne motnje, utrujenost in težave s kožo.

Osebe, ki ne prenašajo glutena, ne smejo uživati moke ki vsebuje gluten kot je

Z druge strani riž, kokos, tapioka, čičerika, lešniki in mandlji so le nekateri izmed naravnih brezglutenskih živil, ki se lahko spremenijo v okusno in zdravo moko. Obstajajo brezglutenske moke, ki so pridobljene iz žita, kot je amarant, kvinoja, tef, rjavi in beli riž, oves. Nekatere brezglutenske moke nastanejo z mletjem oreščkov, kot so mandlji, lešniki ali indijski oreščki. Vsem tistim, ki so občutljivi na gluten, se priporočajo tudi moke iz stročnic, kot sta čičerikina in sojina moka. 

gluten

Najboljše moke brez glutena

Uporaba moke brez glutena omogoča mnogim osebam, da uživajo v pekovskih izdelkih in drugih jedeh brez strahu pred negativnimi reakcijami. Mnogi ljudje ugotovijo, da se njihova prebava izboljša, če se izogibajo glutenu. Nekateri ljudje lahko težko prebavijo gluten, tudi če nimajo celiakije. Uporaba brezglutenske moke lahko olajša prebavo, zmanjša napenjanje in nelagodje po obrokih. To je še posebej pomembno za ljudi s sindromom razdražljivega črevesja in drugimi prebavnimi motnjami. Spodaj je seznam najboljših mok brez glutena. 

1. Čičerikina moka naravno ne vsebuje glutena

Čičerikina moka je odlični nadomestek tradicionalno uporabljene moke, prav zaradi svojih naravno bogatih hranilnih vrednosti. 

Drugače kot polnozrnata pšenična moka, čičerikina moka v povprečju vsebuje manj ogljikovih hidratov in več beljakovin, zaradi česa so bolj zdrava izbira pri kuhanju in peki raznih jedi. Moka iz čičerike je hkrati odlična za vegetarijansko in vegansko kuhinjo, saj se v zmesi z vodo lahko uporabijo kot nadomestek za jajca. Preizkusite svoje stare recepte ali oblikujte nove uporabljajoč ekološko Pasta Natura moko iz čičerike brez glutena!

2. Mandljeva moka brez glutena

Slastni majhni mandlji se meljejo v fini prah ki postane zapeljiva mandljeva moka. Naravna brez glutena, ta moka je popoln nadomestek za tradicionalno uporabljeno pšenično moko, saj ga menja v katerem koli receptu. Za kolače, biskvite, slastna peciva, vsem priljubljene palačinke, gostila za omake in razne druge recepte poskusite Naturmind mandljevo moko

3. Moka iz tefa, amaranta in kvinoja brez glutena

Kombinacijo koruzne moke, psevdožita amaranta in kvinoje ter najmanjšega žita na svet tefa, razen optimalne ponudbe vam bo dala veliko hranila ter rahlo oreščkasto, značilno aromo. Odlična moka je pridobljena izključno iz surovin iz ekološka pridelave se izpostavlja s kakovostjo in s skrbnim procesom mletja do fine gladke strukture moke. Zato bodisi pripravljate domači kruh, peciva, sladice ali palačinke bo ta moka obogatila hranilno vaše recepte ter jim dala teksturo, ki bo enaka teksturi testa iz pšenične moke! Lahko ga kupite v Tovarni Zdrave Hrane.

4. Riževa moka je odlična za osebe, ki ne prenašajo glutena

Pozabite na tradicionalno uporabljeno pšenično moko, saj vam predstavljamo ekološko  riževo moko brez glutena. Pridobljeno s skrbnim postopkom mletja ekološki pridelanega riža, Pasta Natura riževa moka se bo odlično  vklopila v vsak vaš recept kot nadomestek za druge moke. Naravno brez glutena, Pasta Natura riževo moko lahko uporabite za izdelavo okusnih sladic, omak ter različnih receptov in kruhov. Ker naravno ne vsebuje glutena, lahko v njem vsi uživajo. 

rižino brašno

4. Tapiokina moka ali tapiokin škrob

Tapiokino moko, znano tudi kot tapiokin škrob, pridobivajo iz korenin rastline manioke (kasave, tapioke). Ena najbolj vsestranskih mok brez glutena ima rahlo sladek okus. Ta priljubljeni škrob je primeren za peko in kuhanje, dober pa je tudi kot dodatek omakam in enolončnicam zaradi zgoščevalnih lastnosti in za pripravo jedi brez grudic. Vsebuje zelo malo maščob in sladkorja ter je zlahka prebavljiva. Če ga uporabljate kot nadomestek za pšenično moko v receptu, je razmerje 1:1, torej namesto 1 skodelice pšenične, uporabite 1 skodelico tapioke. 

5. Nutrigold brezglutenska moka

V pekovskih izdelkih je gluten pomembna sestavina in označuje teksturo testa. Mu da prožnost in volumen, vendar je lahko tudi vzrok zdravstvenih motenj pri posameznikih, zato mu se v tem območju treba izogibati. Da bi pekovski izdelki bili na voljo vsem, je tukaj Nutrigold moka brez glutena. Je odlična izbira za ljudi, ki so občutljivi na laktozo, sojo, kot tudi za vegane in vegetarijance. 

S kombinacijo različnih brezglutenskih sestavin v Nutrigold moki smo dobili odličen nadomestek glutena. Vsebuje riževo moko, ki odlično vpije vodo, kar pomeni, da se pri zgostitvi tekočina ne bo ločila od drugih sestavin, poleg tega pa je bogata s škrobom. Vsebuje rastlinske vlaknine, ki vežejo vse sestavine v kompaktno zmes; poleg tega, da dobro deluje na strukturo testa, psyllium je probiotik, ki prispeva k rasti zdravih bakterij v črevesju s čimer ugodno vpliva na splošno zdravje.

nutrigold bezglutensko brašno

Brezglutenski recepti

Brezglutenski kruh, gluten-free pica, sladice in piškoti brez glutena, in celo nekaj tort brez glutena. Ima vsega. Brez glutena. Tukaj so naši najljubši recepti: 

Kje kupiti moko brez glutena?

V morju raznih brezglutenskih izdelkov smo na police Tovarne Zdrave Hrane dali je najboljše Probios, Bauckhof, Schär, Freee, Nutrigold, Gullon, Orgran, Bob's Red Mill in številne druge blagovne znamke! Brezglutenci, bodite brez skrbi saj moka, testenine in prehranska dopolnila, žita, čokoladice in kruh ter številni drugi izdelki že pripravljeno čakajo na vas! Oglejte si našo ponudbo z več kot 500 različnih vrst izdelkov brez glutena!

Certificirani izdelki brez glutena!

Prijavite se na brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo! 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.
Komentarji (1)
Marija Kos, 10. januar 2024.
Odličen članek, ki veliko pove, se splača prebrat.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.