Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Ups! Tvoja košarica je prazna?!
Brez skrbi, še ni prepozno za dodatne prihranke ali nakup tvojega najljubšega izdelka.
Predlagamo, da košarico začneš polniti z izdelki iz aktualne
TEDENSKE AKCIJE
Uporabniška podpora
Zdi se nam, da ga se izogibajo vsi, od Novaka Đokovića, Billie Eilish vse do sosede s tretjega nadstropja! Vendar koliko je pravzaprav gluten nevaren in za koga?
Vse kar morate znati o glutenu izvedite v našem članku: kaj je gluten, katera živila ga vsebujejo, kako se držati gluten- free diete in kateri so najboljši brezglutenski recepti!
Vsebina:
Gluten..samo še ena norija hollywoodskih zvezdnikov ali resnična nevarnost za zdravje?
Gluten je beljakovina, ki se naravno nahaja v določenih žitih katerih so najbolj znane pšenica, rž in ječmen. Sorte pšenice, kot sta na primer pira in kamut tudi vsebujejo glutena.
Gluten se lahko najde v živilih, ki naravno ne vsebujejo glutena. Pri proizvodnji in pakiranju živil, lahko pride do "kontaminacije" z glutenom. Če se oves proizvaja ali pakira poleg pšenice, sledi glutena iz pšenice so lahko na ovsu. Taki oves potem ni brez glutena!
Gluten se lahko najde tudi v živilih v katerih ga nikoli ne bi pričakovali. Pogosto se uporablja za izboljšanje teksture in okusa v izdelkih kot sta sojina omaka ali sladoled.
Kot vidite, gluten se lahko zares najde vsepovsod. Ali je zares nevaren in za koga?
"Pripravljen sem na vojno...proti glutenu!"
V trgovinah ste zagotovo opazili velike odseke polne gluten-free izdelkov. Številka ljudi, ki trpijo za celiakijo (avtoimunska bolezen vezana za gluten), je relativno majhna : okoli 1% prebivalstva trpi za celiakijo.
Vendar količina ljudi, ki se držijo brezglutenskega načina prehrane je bistveno večji! Zakaj?
Delno zaradi hollywoodskih zvezdnikov, ki spodbujajo gluten-free prehrano za hujšanje, in delno zaradi delnih informacij, ki jih se lahko najdejo na spletu. Gluten je povsem nezasluženo proglašen škodljivim!
Za večino ljudi je gluten popolnoma varen, in to dokazujejo tudi znanstvene raziskave, vendar je za majhni odstotek ljudi gluten zelo nevaren in škodljiv.
Splet nas je povsem prestrašil. Dejansko je gluten varen za veliko večino ljudi!
Ljudje, ki trpijo za celiakijo in intoleranco na gluten vsekakor se morajo izogibati glutena, saj pri njih izziva resne zdravstvene težave. Ljudje, ki imajo alergijo na pšenico se morajo izogibati le pšenice, vendar lahko uživajo druga živila, ki vsebujejo gluten.
Torej, gluten je velika težava le za tiste ki preverjeno slabo reagirajo na njega in/ali na tiste pozitivne na celiakijo. Na srečo, velika večina ljudi lahko uživa gluten brez skrbi. Juuuhuuu, lahko jemo babičine palačinke!
Ali sodite med tiste, ki se slabo reagirajo na gluten? Če ste v eni treh skupin, je priporočljivo odstraniti gluten iz prehrane. Berite naprej in izvedite!
Izogibati se glutena pomeni, da ga ne smete jesti. No še vedno lahko sedite na njem!
Veliko ljudi napačno misli da je celiakija alergija na gluten. Celiakija, namreč, ni alergija, temveč avtoimunska bolezen pri kateri telo reagira negativno na gluten (gluten poškoduje tenko črevesje oseb). Gre za neprenašanje glutena.
Ljudje, ki trpijo za celiakijo, imajo avtoimunsko reakcijo kadar uživajo gluten. Njihov imunski sistem napačno napada lastno tkivo (tenko črevesje). Ocenjuje se, da približno 1 od 100 ljudi trpi za celiakijo.
To je dedno pogojena bolezen, kar pomeni da osebe, katerih bližnji sorodniki trpijo za celiakijo (starši, otroci, brat, sestra) imajo veliko večjo možnost da razvijejo to neprijetno bolezen.
Veliko ljudi, ki trpi za celiakijo, se tega niti ne zaveda. Nekatere raziskave ocenjujejo da več kot 80% ljudi, ki ima celiakijo, to niti ne ve! Celiakijo je zelo pomembno odkriti zgodaj v življenju, saj drugače lahko povzroči številne zdravstvene težave.
Zdravilo za celiakijo ne obstaja, edina rešitev je prehrana brez glutena, oziroma lahko se uživa samo hrana brez glutena.
Če imate nekatere tistih simptomov, vsekakor se posvetujte z zdravnikom!
Simptomi celiakije
Celiakijo je pogosto zelo težko diagnosticirati, saj različno vpliva na ljudi. Nekateri razvijejo celiakijo v otroštvu, medtem ko jo drugi razvijejo v odrasli dobi. Eni pogostih simptomov so:
Občutljivost na gluten pogosto povzroča prebavne motnje.
Celiakija pri otrocih in dojenčkih se lahko pogosto prepozna zaradi prebavnih motenj. Pogosti simptomi pri otrocih so:
Testiranje je enostavno in se lahko opravi v laboratorijih. Test na gluten (Npr. IgA test) preveri količino določenih protiteles v krvi in dokazuje, če oseba ima celakijo.
"Test na gluten je negativen, lahko jem babičine piškote!"
Alergija na pšenico je pravzaprav alergija na eno ali več beljakovin, ki se nahajajo v pšenici. Za alergijo na pšenico obstajajo laboratorijske raziskave, s katerimi se ta lahko odkrije. Pogosti simptomi so: otekanje ali srbenje ust, žrela ali oči, izpuščaj, kratka sapa, slabost, driska in krči.
Pomembno je opomniti, da alergija na pšenico ni alergija na gluten! To pomeni da lahko jeste druga žita, ki vsebujejo gluten, vendar ne smete jesti pšenice.
Imamo rad pico, vendar še bolj imamo rad , ko nas ne boli trebuh zaradi nje!
Neprenašanje glutena je občutljivost na gluten. Ta ima podobne simptome tudi kot celiakija, vendar brez višjih protiteles in poškodbe črevesja. Za necelijakijsko neprenašanje glutena ne obstaja test! Vendar jo zdravnik lahko diagnosticira, če so simptomi ponavljajoči in če ste negativni na celiakijo in alergijo na pšenico.
Nekateri simptomov neprenašanja glutena so:
En načinov, s katerim se lahko preveri ali ne prenašate glutena je, da se nekaj tednov držite stroge diete in jeste samo brezglutensko hrano. Tako lahko opazite ali vam se bodo simptomi izboljšali.
Potem bi se morali vrniti na glutensko prehrano (ti. gluten challenge) da vidite, ali vam se siptomi bodo vrnuli. Če simptom prvo nestanejo in se potem vrnejo, obstaja možnost da ne prenašate glutena.
"Meni je enako, ali so piškoti iz pšenice ali ajde, pomembno je da so sladki!"
Kje se nahaja gluten? Število živil, ki naravno vsebujejo gluten, ni velik! Vendar v proizvodnji hrane pogosto prihaja do:
Zato veliko živil za katere nikoli niste mislili da vsebujejo gluten, pravzaprav vsebujejo.
Katera hrana vsebuje gluten? Tukaj najdite seznam živil ki ga vsebujejo!
GRRR, gluten se nahaja tukaj. Najdite vsiljivca!
Pšenica je najbolj znano živilo za katero vsi znajo da vsebuje gluten. Pšenica je prav tako tudi zelo navadno živilo,ki se ga ni lahko izogibati. Najpogosteje iz nje izdelujemo: kruh, testenine, torte, piškote in pd.
Skratka, pšenica se nahaja v vsemu, od česar nam se cedijo sline!
Pšenica tudi ima veliko sort ki se različno imenujejo. Primer tega je pira, ki tudi vsebuje gluten.
Vsak pšenični kruh je enkrat bil videti takšen :)
Ljudje se pogosto sprašujejo, ali vsebuje škrob glutena? Škrob se lahko naredi iz veliko živil, ne le iz pšenice. Če je škrob narejen iz pšenice, potem vsebuje gluten - razen če ni certificirano gluten-free. In tapiokin škrob naravno ne vsebuje glutena.
Pšenica ima veliko sort ali izdelkov, ki se delajo iz nje. Ti vsi izdelki tudi vsebujejo gluten. Nekateri izmed njih so:
Pira in pirina moka
Marsikdo se sprašuje, ali ima pirina moka gluten. Pira vsebuje gluten, saj je sorta pšenice. Seveda, zaradi tega tudi pirina moka vsebuje gluten.
"Kaj tudi ti pira?? Ali ima česa, kar ne vsebuje glutena?"
Podobno kot pira, durum je sorta pšenice ki tudi vsebuje gluten.
Znan tudi še kot khorasan pšenica, kamut tudi vsebuje gluten.
Bulgur ni sorta pšenice, temveč izdelek iz pšenice, podoben kus-kusu. Bulgur se dela iz celotnega zrna pšenice, tako da se vsa zrna kuhajo, sušijo in zlomijo na manjše delčke. Torej, bulgur tudi vsebuje gluten.
Tudi bulgurju ni prizaneseno..
Kus-kus so male okroglaste testenine izdelane iz pšenične moke. Kuk-kus vsebuje gluten!
Seitan je priljubljeni veganski nadomestek za meso bogat z beljakovinami, vendar se dela prav iz glutena.
Marsikdo ne ve da rž vsebuje gluten. Iz ržene moke se pri nas pogosto dela rženi kruh, vendar drugače ni tako pogosto žito kot pšenica.
"Prosim, rž vsebuje gluten? Naslednje mi boste rekli da ga tudi ječmen vsebuje??"
Ječmen tudi vsebuje gluten! Razen v najljubšemu ričetu, ječmen se tudi nahaja v ječmenovem sladu in pivu. Zato ječmeni slad vsebuje gluten,prav tako tudi pivo. Vendar, v Tovarni lahko najdete tudi brezglutensko pivo.
Oves naravno ne vsebuje glutena, vendar se pogosto proizvaja poleg pšenice. Zato oves in ovseni kosmiči pogosto vsebujejo v sebi gluten. Najbolj varna rešitev za bolnike za celiakijo je kupovati ovsene kosmiče brez glutena, ki so certificirano brez glutena.
Zajtrki bi bili zelo zapleteni, če ne bi obstajale nama najljubši ovseni kosmiči!
Sprašujete se, katera hrana nima glutena? Večina živil naravno ne vsebuje glutena, vendar zaradi načina obdelave in dodajanja glutena končnim izdelkom, on se lahko v sledih najde v marsikaterih živilih.
Za večino ljudi to ni nikakršna težava. Vendar osebe, ki trpijo za celiakijo morajo biti previdne. Najbolj varna rešitev je kupovati izdelke s certifikatom "gluten-free" oziroma živila ki gotovo ne vsebujejo glutena.
Nadaljujte z branjem in izdvedite katera so živila najboljši nadomestek za gluten!
Gluten free..to smo čakali!
Proso ne vsebuje glutena in je odlično žito brez glutena! Lahko ga uporabljate tudi v obliki proso napihnjencev, katere obožujejo dojenčki in otroki. Za tiste ki trpijo za celiakijo, izbira o zagotovo certificirani proso brez glutena.
Marsikdo se sprašuje, če riž vsebuje gluten, vendar so oboževalci sushija lahko mirni, saj riž ne vsebuje glutena!
Obstaja več vrst riža in različnih izdelkov izdelanih iz riža, kot je okusni iz zelo priljubljeni rižev zdrob, rižev papir ali pa kot je riževa moka. Vse vstre riž iz naše ponudbe si ogledate lahko tukaj. Ko gre za celiakijo, najbolj varna izbira roža je riža z brezglutenskim certifikatom.
Ajda je tudi žito brez glutena. Ajdova moka tudi ne vsebuje glutena in je odlični nadomestek za pšenično moko, obstaja tudi ajdova moka z brezglutenskim certifikatom.
Glutena v koruri ni. Zato vključite Netflix in mikrovalovno pečico , saj pokovka ne vsebuje glutena!
Polenta prav tako ne vsebuje glutena, tudi koruzna moka ne!
Previdno! Čeprav je v cornflakesu glavna sestavina koruza, večina cornflakesov vsebuje gluten. Varna rešitev cornflakesa brez glutena.
Gluten-free Netflix, prav tako ga imamo rad!
Čičerika ne vsebuje glutena, prav tako druges tročnice, kot so fižo, grah ali leča. Stročnice so zelo zdrava živila brez glutena.
Vegani so lahko brez skrbi, saj oboževani vir beljakovin ne vsebuje niti grama glutena!
Niti grama glutena! Brezglutenska rehrana pa ni tako zapletena.
P v "palačinkah" ne prihaja iz Pšenice! Pšenično moko lahko nadomestite z eno priljubljenih brezglutenskih mok.
Nekdo treba reči pekarnam koliko okusnih mok obstaja!
Katere moke so brez glutena? Tole so naše priljubljene brezglutenske moke:
Ovsena moka naravno ne vsebuj glutena, vendar je zaradi možnih sledi glutena, zaradi možnih sledi glutena, bolj varno če kupite certificirano brezglutensko ovseno moko.
"Ovseni kruh. Baš sem moderna babica!"
Koruzna moka ne vsebuje glutena. Priporočamo ga za izdelavo gluten-fre kruha! Tukaj je tudi certificirana brezglutenska koruzna moka.
Mandljeva moka ne vsebuje glutena. Odlična je za izdelavo brezglutenskih palačink.
Ajdova moka tudi ne vsebuje glutena in je odlična za peko brezglutenskega kruha.
Riževa moka ne vsebuje glutena in je odlično brezglutensko živilo za dodajanje juham in omakam za zgostitev tekočine. Obstaja tudi riževa moka z brezglutenskim certifikatom, ki je najbolj varna izbira za celiakijo.
Čičerikina moka je bogata z beljakovinami in ne vsebuje glutena! Certificirana moka iz čičerike brez glutena lahko tudi najdeš na naših policah.
"To ni igranje s hrano mama...to je raziskovanje brezglutenske kuhinje!"
Mnogi se sprašujejo ali polnozrnata moka vsebuje gluten, in odgovor je: odvisi iz česa je izdelana! To je nekaj, česar se celo prodajalci v pekarnah ne zavedajo, tako da se pripravite na zanimivo objasnitev:
Ko rečemo da je moka polnozrnata, to pomeni da je moka izdelana iz celotnega zrna. Pri beli pa je moki ovoj zrna odstranjen in ostaja samo notranji "beli" del, polnozrnata moka pa uporablja celotno zrno - skupaj z ovojem.
Zato, če je polnozrnata moka izdelana iz pšenice, torej vsebuje gluten. Vendar, polnozrnata moka iz riža ga ne vsebuje!
Tako brezglutenskih mok, in tako malo časa!
Če vprašate babice o testeninah brez glutena, one ne bi znale kaj je to. Vandar mi vemo, kaj iščete! Danes je lahko najti brezglutenske testenine v zdravih trgovinah kot je naša sletna trgovina. Veliko izbiro testenin brez glutena lahko najdete tukaj: Gluten-free testenine!
Brez glutena in brez skrbi z brezglutenskimi testaninami!
Lanena in chia semena
Lan ne vsebuje glutena, tudi chia semena ga ne vsebujejo!
Na srečo tudi kvinoja ne vsebuje glutena, saj si ne bi mogli predstaviti življenje brez svoje najljubše priloge.Kvinoja brez glutena je tukaj tudi!
Oba ne vsebujeta glutena! Pireja se je na srečo nikomur ni treba odpovedati.
Brezglutenska prehrana je dieta brez živil ki vsebujejo gluten ali ki so kontaminirane z glutenom, krajše rečeno je se samo hrana brez glutena.
Če se želite držati brezglutenske prehrane, boste morali postati strokovnjak v branju etiket na živilih, saj veliko njih vsebuje gluten. Veliko pomagajo izdelki z gluten-free certifikatom.
Gluten-free prehrana se običajno ne priporoča ljudem, ki nimajo celiakijo ali ki prenašajo gluten.
Brezglutenska večerja z Nutrigold kvinojo!
Osebe, ki trpijo za celiakijo ali ki ne prenašajo glutena, bodo se boljše počutile, ko ne jejo hrano brez glutena.
Gre za majhen odstotek ljudi, a če sumite, da vam gluten povzroča težave, je vsekakor dobro, da testirate in preizkusite gluten challenge dieto.
Celotna žita, ki vesbujejo gluten (pšenica ali pira npr.) prav tako vsebujejo vlaknine in druga hranila kot so B vitamini, magnezij in železo.
Ko odpravimo določene skupine živila iz prehrane, moramo biti previdni, da ta hranila pridobijemo iz drugih živil. Na primer, pšenico lahko nadomestite z ajdo ali kvinojo!
"Ne govori mi, kako narediti palačinke!"
Bodimo iskreni, hrana brez glutena je tudi večinoma dražja od "navadne hrane". To je tako, ker brezglutenski izdelki morajo prejti skozi laboratorijske raziskave na gluten, ki jih navadni izdelki ne prehajajo. Tudi gluten-free živila se proizvajajo in pakirajo ločeno od "normalnih" živil, in zaradi tega vsega je cena višja.
Prav tako, če je nekaj brezglutensko, ne pomeni da je zdravo. Nekateri brezglutenski izdelki so visoko predelani ali vsebujejo veliko sladkorja in maščobe. Takšnim se je izdelkom boljše izogibati, ne glede na to ali se držite brezglutenske prehane ali ne.
Poleg tega, zelo malo restavracij ima hrano brez glutena, tako da je iskanje hrane, ko ste zunaj, nekoliko bolj zapleteno. Brezglutenske hrane večinoma ni lahko najti v navadnih restavracijah.
Brezglutenski kruh, brezglutenska pica, torte ali piškoti brez glutena. Vsega ima, če je brez glutena!
Na srečo brezglutenskih jedi je toliko, koliko navadnih jedi. To so naši najljubši gluten-free recepti ki smo jih sami naredili.
Brezglutenskega kruha je veliko lažje ispeči, kot bi si predstavili. Ta hrustljavi kruh brez glutena ima le 5 sestavin!
Najbolj okusni brezglutenski kruh..o katerem pekarne lahko samo sanjajo!
Sestavine:
Priprava:
To brezglutenso testo za pico smo naredili s posebno gluten-free mešanico mok!
Pica brez glutena nikoli ni razočarala!
Sestavine:
Priprava:
Obožujemo banane. Obožujemo kruh. In obožujemo brezglutenski bananin kruh!
Banana in brezglutenski kruh. Nenavadne kombinacije so najboljše kombinacije!
Sestavine:
Priprava:
Ta brezglutenska torta je pripravljena brez moke!
Torta brez glutena - v Ferrero stilu!
Sestavine:
Za osnovo:
Za kremo:
Priprava:
Osnova
Krema
Pečica se že ni ohladila, vi pa bi radi poskusili nove recepte brez glutena. Tukaj je nekaj odličnih:
Izdelke brez glutena po ugodnih cenah lahko kupite v naši spletni trgovini: Gluten-free izdelki!
In če bi se raje sprehodili do mesta in hrvaške meje, nas obiščite na nasljednih lokacijah:
Gluten je beljakovina ki se naravno nahaja v določenih žitih, med katerim so najbolj znane pšenica, rž in ječmen. Glutena se morajo izogibati vsi, ki trpijo za celiakijo ali ki ne prenašajo glutena. vendar ne obstajajo dolazi da dieta brez glutena izboljša zdravje.
Če imate zdravstvenih težav,, se posvetujte z zdravnikom, ki bo naredil določene laboratorijske teste na gluten. Če pa nimate, takrat lahko brez skrbi uživate v babičinih specialitetih in sosedinih piškotih!
Novičnik vas že čaka, prijavite se!
Si želiš 10% popusta?
Z brezplačno prijavo na novičnik ujemi 10% popust ob prvem naročilu in uživaj v odličnih popustih, ki bodo na voljo ves teden. Prvi izvedi za našo Black Friday ponudbo!
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: