Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Najboljša žita brez glutena - vrste, uporabe in recepti

Najboljša žita brez glutena - vrste, uporabe in recepti

5 najboljših brezglutenskih žit

Izvedite, katera so najboljša žita brez glutena, kako se kuhajo in kje se uporabljajo, prinašamo vam pa tudi odlične brezglutenske recepte, ki jih morate poskusiti!

Vsi članki
31. oktober 2023.

 Od ajde in kvinoje, od riža do amaranta, žita brez glutena odpirajo nove priložnosti za osebe, ki trpijo za celiakijo in ki ne prenašajo glutena, in za osebe, ki želijo uživati v okusni in zdravi hrani, brez skrbi in strahu pred možnimi negativnimi posledicami za zdravje. 

Razen tega, da so varne za ljudi s celiakijo, brezglutenska žita dajejo veliko hranljivih snovi, ki lahko prispevajo k zdravju celotnega telesa. 

So bogate z vlakninami, beljakovinami, esencialnimi minerali in vitamini ter predstavljajo vir kakovostnih ogljikovih hidratov. Ta zdrava žita tudi imajo važno vlogo v pestrosti prehrane, uporabljajo se v različnih jedeh, in njih se tudi pridobiva brezglutenska moka. Lahko obogatijo prav vsako prehrano, ne le tisto brez glutena!

Kaj je gluten?

Gluten je beljakovina, ki se naravno nahaja v določenih žitih, med katerimi so najbolj znana pšenica, rž in ječmen. Sorte pšenice kot so npr. pira in kamut tudi vsebujejo gluten. 

Gluten se lahko najde v živilih, ki naravno ne vsebujejo glutena. Pri proizvodnji in pakiranju žita lahko pride do "kontaminacije" z glutenom. Če se oves proizvaja ali pakira blizu pšenice, sledi glutena iz pšenice lahko pridejo do ovsa. Taki oves torej ni gluten-free!

Gluten lahko najdete v živilih v katerih nikoli ne bi pričakovali, da ga ima! Pogosto se uporablja za izboljšanje teksture in okusa v izdelkih, kot sta sojina omaka ali sladoled. 

Gluten se, kako ste lahko prebrali, res lahko najde povsod. Ali je nevaren in za koga?

Ljudje, ki trpijo za celiakijo in ki ne prenašajo gluten se vsekakor morajo izogibati glutena, saj pri njih gluten povzroča resne zdravstvene motnje. Ljudje, ki imajo alergijo na pšenico, se morajo izogniti le pšenici, vendar druga živila z glutenom lahko uživajo brez skrbi. 

Torej, gluten je težava samo za tiste, ki preverjeno negativno reagirajo na njega, ali za osebe, ki trpijo za celiakijo. Na srečo, večina ljudi lahko uživa gluten brez skrbi. Juuhuu, lahko jemo palačinke!

Večina živila naravno ne vsebuje glutena, vendar zaradi načina izdelave in dodajanja glutena raznim izdelkom, se lahko najde v veliki večini živil. 

Za veliko večino ljudi to ni nobena težava, vendar za celiakaše je. Najbolj varna rešitev je kupiti certificirane "gluten -free" izdelke, ozroma živila ki zagotovo ne vsebujejo glutena. 

žita brez glutena

Žita brez glutena - prednosti

Cliakija je avtoimunska bolezen, pri kateri uživanje glutena povzroči poškodbe tankega črevesa in zmanjšano absorpcijo hranil. Osebe, ki trpijo za celiakijo se morajo izogniti glutenu v svoji prehrani, da bi ohranile zdravje telesa. Poleg tega, obstajajo ljudje, ki so občutljivi na gluten, ki imajo podobne simptome, kot je prebavne motnje, utrujenost in kožne težave. V tem primeru so breglutenska žita, kot je ajda, koruza, riž n kvinoja, bistven vir hranljivih snovi. 

Brezglutenska žita imajo mnoge hranilno vredne snovi, ki dajejo bistvene zdravstvene prednosti. Na primer, kvinoja je bogata z beljakovinami, vlakninami, železom, magnezijem in s folno kislino. Ajda je , tudi, odličen vir beljakovin in vlaknin, medtem ko je riž dober vir kompleksnih ogljikovih hidratov in vitaminov B kompleksa. Ta žita lahko dajejo esencialne hranljive snovi, neizogibne za ohranjanje zdrave prehrane. 

Poleg tega, brezglutenska žita so pogosto lažje prebavljiva, kot so glutenska žita. Osebe, ki so občutljive na gluten ali ki imajo težave s prebavo, pogosto opazijo izboljšanje simptomov, ko so prešle na brezglutensko prehrano. Brezglutenska žita so bolj nežna do prebavnega sistema in lahko pomagajo zmanjšati napenjanje in prebavne motnje. 

Najboljša brezglutenska žita

Medtem ko so se nekateri zaradi diagnosticirane celiakije ali občutljivosti na gluten prisiljeni izogibati glutenu, drugi vedno bolj prepoznavajo prednosti brezglutenske diete, tudi če nimajo posebnih zdravstvenih težav. Žita brez glutena, kot so ajda, koruza, riž, kvinoja in proso, ponujajo bogastvo hranilnih snovi, ki pomagajo ohranjati uravnoteženo prehrano in izboljšati splošno zdravje.

Kljub temu, da ne vsebujejo glutena, ta žita ne zaostajajo po svoji hranilni vrednosti. So vir beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, ki telesu zagotavljajo vse, kar potrebuje za optimalno delovanje. Poleg tega so žita brez glutena pogosto lažje prebavljiva in je manj verjetno, da bodo povzročila prebavne motnje, ki pogosto spremljajo uživanje glutena.

V nadaljevanju predstavljamo najboljša celotna žita, ki v svojem semenu skrivajo vredno hranilno bogastvo in ponujajo mnogo zanimivih načinov za pripravljanje. 

Žita brez glutena so: 

Malo zrno visoke hranilne vrednosti - amarant

Amarant je rastlina, ki se že dolgo časa uporablja, uporabljali so jo stari Azteki, zato ni nenavadno da njeno ime poteka iz grške besede "nesmrten" To psevdožito je videzom podobno prosu, njena enkratna hranilna sestava je razlog, zakaj vse pogosteje postane živilo naše kuhinje. Naravno ne vsebuje glutena in je izjemno bogata z beljakovinami, kalcijem, železom, magnezijem in fosforjem. Posebej  se priporoča med nosečnostjo in dojenjem, kot je v prehrani dojenčkov ter za prehrano športnika. Amarant je odličen vir beljakovin ter ogljikovih hidratov, zaradi česa je odličen vir energije, bodisi ga uživate za zajtrk ali kot dodatek h glavni jedi. Vse pogosteje pa se najde tudi na mizi veganov in vegetarijancev.

Amarant zrno je zelo funkcionalno, lahko se uporablja za pripravljanje sladkih in slanih jedi, od kaš in enolončnic, do okusnih prilog. Preprosto se uživa, pripravlja se hitro, njegov zemeljski, oreščkasti okus pa bo dopolnil vsako jed, tudi popolno je živilo za prve otroške kaše. Iščete rešitev za zajtrk ali kosilo? Izberite Nutrigold amarant iz ekološke pridelave! Odlično se kombinira z drugimi žiti, posebej s kvinojo, prosom in rižem. Lahko se uporablja tudi v solatah. Priporoča se v sladkih kosmičih, juhah, enolončnicah, vendar tudi kot moka za kruh. 

amarant

Kvinoja - okusno in zdravo žito brez glutena

Kvinoja (Quinoa) je rastlina iz družine Amaranthaceae, velja za super živilo zaradi visoke vsebnosti beljakovin, mineralov in vitaminov. Ena je redkih rastlin, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, zaradi česa je odličen vir beljakovin za vegane in vegetarijance. Kvinoja je tudi bogata z vlakninami, magnezijem, fosforjem, železom in kalcijem. Zlahka je prebavljiva in je naravno brez glutena. Kvinoja je zelo okusna v kombinaciji z dušeno zelenjavo, kot dodatek salamam in enolončnicam ali v kombinaciji z drugimi žiti, kot so riž, amarant ali teff. Nekateri naših najljubših, super-zdravih receptov s kvinojo smo izpostavili v nadaljevanju. Vsekakor nam sporočite svoje vtise! 

Teff - popolno živilo za prehrano brez glutena

Teff je mini žito, ki vsebuje več kalcija in železa, v primerjavi z drugimi žiti. Je odličen vir fosforja, magnezija, cinka in tiamina. Vsebuje celo 8 esencialnih aminokislin in je odličen vir beljakovin. Teff naravno ne vsebuje glutena in je odličen za kosmiče in pudinge, njegovo moko pa lahko dodajaš v kruh in peciva. Iz moke iz teffa se dela tudi znana etiopska pogača injera. 

Žito brez glutena za dobro zdravje - ajda

Ajda je tudi žito brez glutena. Moka iz ajde je brez glutena in je super nadomestek za pšenično moko, obstaja tudi moka iz ajde z brezglutenskim certifikatom. 

A začnimo po vrsti. Ajda je okusno in zdravo živilo, polno mineralov in antioksidantov. Pravimo ji tudi  ajda ali ajdina. Je gorska enoletna rastlina, ki uspeva na območjih nad tisoč metri nadmorske višine. Ajda pravzaprav ni pravo žito, temveč rabarbari sorodno sadno seme, vendar se največkrat šteje za žito. Je poln dragocenih hranil, je okusen in hranljiv ter ne vsebuje glutena!

Razen 6 g beljakovin, 4,5 g vlaknin in celo 33 g ogljikovih hidratov, ajda vsebuje veliko zdravih in hranljivih sestavin ter je zaradi tega odličen zaveznik ri ohranjanju zdravja srca, pomaga pa tudi v hujšanju ter pri nadzoru sladkorne bolezni. Beljakovine v ajdi so visoko kakovostne in vsebujejo vse esencialne aminokisline potrebne za gradnjo in obnovo tkiva. Ajda je, tudi, dober vir vitaminov B kompleksa, posebej vitaminov B2 in B3, kot tudi mineralov, kot je magnezij, mangan, fosfor in baker. Vlaknine, ki so prisotna v ajdi, pomagajo ohraniti zdravo prebavo, vendar tudi  pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. 

Ajda se lahko kuha kot riž in pripravlja v oliki ajdove kaše (za juhe in polpete) ali se lahko zmelje v moko za pripravljanje polente ali zelo okusnega kruha in peciva ( kot dodatek moki drugih žit). Namreč, ko se pšenični moki doda ajdova moka, testo postane zelo gladko, na primer, kot da je v zmes dodano eno maslo. 

Proso - brezglutensko žito za vse generacije!

Proso je okroglo žito rumene barve, ki je podobno biseru, ki se že od starih časov uporablja v ljudski prehrani. Vsebuje koristne rastlinske vlaknine in beljakovine ter veljajo za "dober" vir ogljikovih hidratov in je zlahka prebavljiv. Ker ne vsebuje gluten, je odlična alternativa za ljude, ki živijo s celiakijo ali so občutljivi na gluten. Razen tega, proso ima hranilno vrednost. Odlično se združi z različnimi jedmi. Najpogosteje je izbira za sladke jutranje kaše z dodatkom suhega sadja ali kot priloga jedmi z zelenjavo in s stročnicami - samostojno ali v kombinaciji z drugimi žiti kot so riž, amarant in kvinoja. 

Če nikoli še niste poskusili proso, v našem zdravem kotičku lahko najdete nekaj preprostih in zdravih receptov. Po poskusu nam sporočite svoje vtise in podelite z nami vaše priljubljene recepte s prosom! 

Kje kupiti žita brez glutena iz ekološke pridelave?

V morju raznih brezglutenskih izdelkov, na police Tovarne Zdrave Hrane smo dodali le najboljše, Probios, BauckHof, Schär, Freee, Nutrigold, Gullon, Orgran, Bob's Red Mill in številne druge! Brezglutenci, bodite brez skrbi, ker so moke, testenine, prehranska dopolnila, žita, čokoladice, kruh ter številni drugi izdelki pripravljeni za vse vas! Oglejte si našo ponudbo z več kot 500 različnih vrst izdelkov brez glutena!

Certificirani izdelki brez glutena

Prijavite se na naš brezplačni Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdrvega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.