Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Zdrob - katere vse vrste obstajajo in kako jih pripravljati?

Zdrob - katere vse vrste obstajajo in kako jih pripravljati?

Iz koruze, pire do ječmenovega zdroba!

Iz koruze,  pire do ječmenovega zdroba!

Vsi članki
06. november 2023.

Zdrob nikoli ne more stati na zgolj enem grižljaju. Obožujejo ga mladi in stari, lahko se kuha od jutra do jutri. 

Nekoč smo poznali le eno vrsto zdroba, pšenični zdrob. Danes, ko imamo na voljo veliko super živil, se srečamo z mnogimi vrstami, okusi in barvami. 

Obstaja nekaj vrst zdroba, vsem nam je najbolj znani ta iz pšenice. Seznam zdrobov na naših policah se zletoma povečal. Pirin, ajdov, koruzni zdrob...

Spoznajte jih in uživajte v super receptih z zdrobom!

Pirin zdrob je najboljši za vašega dojenčka. Je eden prvih obrokov, ki ga lahko postrežete svojim malčkom. Prav tako kot pšenični, pirin tudi nastane z mletjem pire, žita, ki je zelo lahko prebavljivo in ki zamenja klasično pšenico. Pirin zdrob, pirina moka, testenine iz pire so šele del asortimana, ki počasno, vendar varno menja klasične izdelke iz pšenice. 

Pirin zdrob se fino melje in se tako ohranijo vse vredne sestavine. 

Če želite pripraviti sladico, je kombinacij neskončno, na vas pa je, da izberete vaše najljubše živilo, jo dodate v zdrob iz pire in uživate v hitrem obroku! Pirin zdrob pripravite  za okusno različico zajtrka ali večerje - vas bo nasitil in okrepčal. Če želite lahko kosilo, skuhajte zdrob, dodajte mu nekoliko oljčnega olja in skuhane zelenjave. 

Zakaj je prav pirin zdrob tako dober, izvedite tukaj.

Klasičen, pšeničen zdrob obožujemo jesti le z mlekom. Če ste pripravljeni za majhne, bolj zdrave spremembe, poskusite pšenični, polnozrnat zdrob, zlasti v teh odličnih jedeh. 

Rižev zdrob je posebej zainteresiral fitnes zaljubljenke in športnike. Rižev je zdrob, namreč, vir ogljikovih hidratov. Je popolna izbira obroka po telesni aktivnosti, in ker je zelo lahko prebavljiv, se ga lahko uživa tudi pravkar pred fizično aktivnostjo, saj ne obremenjuje želodca. Za razliko od pšeničnega zdroba, ki je pridobljen iz endosperma ( z rezervnimi snovmi napolnjeni del semena enokaličnic, hranilno tkivo) pšenice, rižev zdrob je pridobljen iz celotnega zrna riža. 

Morda največja razlika je v tem, da rižev zdrob, tako tudi kot sam riž, ne vsebuje glutena ter je zaradi tega primeren za tiste, ki ne prenašajo glutena ali ga se želite izogniti v svoji prehrani. 

Ob vsem tem, z njim nastanejo dobre sladice, kot je ta: Rižev zdrob z marelicami praznuje poletje.

Ječmen ima bistven delež prehranskih vlaknin, kar ima lahko pozitivne učinke na prebavo. Ječmenova sluz, ki nastane pri kuhanju oluščenega zrna, je vredna hranilna hrana, zato je ječmenov zdrob odlična izbira za zajtrk ali lahko večerjo. Z druge strani, ajdov zdrob bo odličen v pripravljanju različnih kaš, ki jih lahko obogatite s suhim ali svežim sadjem, z oreščki in podobno. Lahko se uporabljajo, tudi, za pripravljanje polpet, cmokov, biskvitov, posebej pa bo dober v kombinaciji s KAKAVOM IN JAGODAMI.

Heljdin griz

Prišli smo tudi do zdroba iz koruze, ki ga neredko zmotijo za polento!

Da bi pojasnili, takoj bomo napisali da razlike med koruznim zdrobom in koruzno moko sploh ni. To je enak izdelek, ki je pridobljen z mletjem koruznega zrna, Razlika je odvisna od velikosti granulata in teksture pridobljenega izdelka. 

Odlično nadomešča pšenični zdrob osebam, ki so občutljive na gluten. Lahko se uživa kot zdrob na mleku ali se iz njega lahko pripravi krema za kolače, tudi se lahko obnaša tako kot poletna, ki jo obožujemo v teh receptih: 

Danes ste se naučili veliko tega, če pa ste pripravljeni na še več spoznavanja s svetom zdravega prehranjevanja, se prijavite na Novičnik

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.