DomovReceptiBolonjska omaka brez mesa iz ječmena, ovsa in ajde
Glavna jed

Bolonjska omaka brez mesa iz ječmena, ovsa in ajde

Bolonjska omaka brez mesa iz ječmena, ovsa in ajde
Vsi recepti
24. marec 2016.

Ena najbolj znanih omak na svetu ima nešteto različic, ter tako tudi vegetarijansko različico. Tukaj je ena z veliko zdravih žita v glavni vlogi.

Če ste se naveličali klasične bolonjske omake, ali ste se odločili narediti pavzo od uživanja mesa, poskusite vegetarijansko različico!

Ječmen, oves in ajda odlično zgostijo to omako, vsako živilo zase je zelo hranljivo in dobro. Ječmen ima veliko prehranskih vlaknin ter ga se priporoča vključiti v jedi. Ječmenova sluz, ki nastaja pri kuhanju oluščenega zrna je vredna . Oves pa kot del prehrane z nizko vsebnostjo maščobe, visoko vsebnostjo vlaknin in z redno telovadbo je lahko učinkovit v boju proti odvečnih kilogramov. 

Čeprav se imenuje bolonjska omaka, pravzaprav ne poteka iz italijanske Bologne, kako se najpogosteje meni, temveč it območja Imola, ki je v bližini Bologne. 

Razen tega, v Italiji ji niti ni ime bolognese, temveč ragu, in čeprav jo mi najpogosteje jemo s špageti, jo Italijani uživajo s tagliatellami, širokimi rezanci. 

Kako pripraviti zdravo bolonjsko omako?

Okusna omaka iu ječmena, ovsa in ajde se lahko postreže s kakšnokoli testenino po vaši izbiri, tudi celo ob rižu dobro pride, ob kuskusu in podobnem. S to omako lahko polnite bučke ali jajčevce, ali pa jih lahko zapečete v pečici. 

Postopek: 

  1. Ječmen, oves in ajdo potopite v mlačni vodi in pustite jih stati čez noč, naslednji dan pa jih odcedite. 
  2. Čebulo in česen sesekljajta in prepražita na kokosovem olju, Dodajte odcejena žita in žlico koncentrata. 
  3. Premešajte ter dodajte tudi pelate s tekočino, vodo in nadomestek vegeti. 
  4. Kuhajte na zmernem ognju 30 minut z občasnim mešanjem. Začinite pri koncu. 

To zdravo bolonjsko omako postrezite s testeninami: 

Ne pozabite pa vse potresti s parmezanom, po jedi pa naredite odmor in preberite naš Novičnik. 

Zanima vas lahko tudi...