Koruzna moka, prosena moka, ajdova moka..? O nadomestku pšenične moke se veliko govori, vendar je za njihovo uporabo v vsakodnevni kuhinji treba nekoliko več veščin.
Z našimi nasveti, kot tudi s kako in za kaj uporabiti določene vrste moke izvedite vse o tem, kako uporabljati določene moke in recepte zdravih receptov.
Za začetek smo vam pripravili 4 receptov , kjer glavno vlogo ima riževa moka.
Tisti, ki so alergični ali intolerantni na gluten, se navadnim testeninam običajno zelo težko izognejo. Zato kot prvi recept ponujamo rešitev za tovrstne težave, nato pa nekaj ljubkih in praktičnih slanih in sladkih jedi.
Domače testenine iz riževe moke recept

Sestavine:
Priprava:
- Premešajte vse sestavine in zagnetite gladko testo.
- Zvijte v prozorno folijo in pustite 20 minut da počiva, raztegnite z dlanmi in obdelamo, nato pa postopek ponovite s folijo, 3-4x, odvisno koliko časa imate.
- Razvaljajte testo in režite po želji ter kuhajte 7-10 minut.
Mafini z jabolko - recept

Sestavine:
Za preliv:
8 dg masla sobne temperature
100 g sladkorja
1 burbonska vanilija
1 jajce
Priprava:
- Pečico segrejte na 180°C in namastimo modelčke za mafine.
- V eni skledi zmešajte vse suhe sestavine za torto, v drugi pa zmešajte mokre sestavine. Mokrim dodamo suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo popolnoma homogeno zmes. Zmes vlijemo v modelčke in obložimo z jabolčnimi rezinami.
- Pečemo 10 min.
- Medtem ko se mafini pečejo z mešalnikom zmešajte sestavine za preliv. Po 10 minutah na vsak piškot damo žličko zmesi in vse skupaj pečemo še 30 minut.
- Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu.
Brezglutenski rižev kruh

Sestavine:
Priprava:
- Kvas zdrobimo, prelijemo z mlačno vodo, dodamo sladkor in pustimo na toplem počivati približno 15 minut.
- Vmešamo polovico moke, premešamo, pokrijemo in pustimo eno uro na toplem. Nato zmešajte preostalo moko, sol in kumino ter gnetite testo, dokler ni lepljivo.
- Testo pokrijemo in damo na toplo mesto ter pustimo vzhajati 1 uro.
- Nato z mokrimi rokami oblikujemo 2 krogli, ki ju damo v naoljen pekač in pustimo vzhajati na toplem.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180° približno 90 minut.
- Pečen kruh, ki ste ga vzeli iz pečice obvezno poškropite z vodo in pokrijte s kuhinjsko krpo.
Palačinke iz riževe moke

Sestavine (za 20 kosov):
Priprava:
- Zrele banane zmečkajte z vilico, dodajte jajce, cimet in kokosovo olje ter vse skupaj stepite s stepeno metlico.
- Na koncu dodajte riževo moko ki ga dobro vmešajte.
- Pustite da počiva 10 minut in znova dobro zmešajte.
- Palačinke veličine dlani pecite v predhodno segreti ponvi. To je zaželena velikost ki jo zlahka premikate in obračate, ne da bi se zlomila.
Prijavite se na Novičnik za še več zdravih in okusnih receptov!
Lahko vas zanima tudi...