DomovReceptiNajbolj kremni pire, ki vam bo polepšal jesenske dni

Najbolj kremni pire, ki vam bo polepšal jesenske dni

Najbolj kremni pire, ki vam bo polepšal jesenske dni
Vsi recepti
01. oktober 2019.

Malo je ljudi, ki ne marajo krompirja, malo je tudi tistih, ki znajo pripraviti odlični in zdrav nadomestek za pire krompir. 

Pire iz cvetače in kvinoje je manj kalorična jed, od klasičnega pire krompirja, zelo je kremast in se zlahka poda številnim jedem. 

Starodavna sredozemska zelenjava si zasluži posebno pozornost na jedilniku! In medtem, ko jo drugi delajo v obliki juhe ali kot del enolončnice, smo mi cvetači dali glavno vlogo v tem receptu. 

Čeprav vsebuje veliko hranljivih snovi, je energijski zelo "lahka" - 100 g cvetače ima le 25 kalorij!

Ko pa ji pridružimo kvinojo, ste dobili odlično različico pireja, ki jo lahko postrežete svojim najdražjim. 

Vsi vi, ki vsaj včasih poskušate jesti zdravo, veste kaj je kvinoja. Tole je ena najbolj priljubljenih zdravih živil, vendar je še veliko tega o njen nerazkrito. Kuha se okoli 20 minut in se preprosto pripravlja, primerna je za sladke in slane jedi. 

Kvinoja - popolno živilo za človeško telo

Kvinoja je beljakovina, kar pomeni da ima tudi zdrave lastnosti, ki jih imajo tudi mesna živila, kot sta aminokisline in železa. 

Prav je kvinoja, skupaj s cvetačo, krivec za okusen in zelo hranljiv pire, ki vas bo navdušil s kremasto teksturo in okusom. 

Postopek pripravljanja: 

  1. Glavo cvetače narežite na manjše cvetove in dajte kuhat v 3 skodelice vode
  2. Potem ko so cvetovi omehčani, precedite cvetačo ter ohranite 2 skodelici vode. 
  3. Dajte na stran cvetačo, kvinojo pa dajte kuhat v 2 skodelici vode od kuhanja. Ko ta voda izhlapi, lahko ji dodajte še vode. 
  4. Po 20 minutah, ko je kvinoja skuhana in ko je vpila vso vodo, jo skupaj s cvetačo, malo soli in oljčnega olja dajte v namizni mešalnik. 
  5. Ko je končano, postrezite toplo. Lahko potresete s praženim sezamom. 

Novičnik s še veliko receptov vas že čaka...