DomovReceptiPira z zelenjavo - zdrava kombinacija za obrok poln beljakovin
Glavna jed

Pira z zelenjavo - zdrava kombinacija za obrok poln beljakovin

Pira z zelenjavo - zdrava kombinacija za obrok poln beljakovin
Vsi recepti
19. marec 2017.

V ljudski medicini se pira uporabljala za zdravljenje kožnih in alergijskih izpuščajev, nevrodermatitis, pri revmatičnih bolezni, diabetesu, povišanem holesterolu ter prebavnih težavah. Če imate težave s prebavo in zaprtjem, vam nasvetujemo da redno jeste piro, tako se boste znebili prebavnih težav. 

V svoji sestavi pira vsebuje vrsto ogljikovih hidratov, ki imajo pomembno vlogo pri strjevanju krvi, vendar tudi spodbujanju imunskega sistema telesa. Razen tega, za razliko od navadne pšenice, vsebuje 1-12% več beljakovin, zaradi česa je odličen vir beljakovin in vsebuje esencialne aminokisline, ki se običajno ne nahajajo v hrani živalskega izvora. 

Pira ima rahlo teksturo in prijeten, zmerno oreščkast okus. Kuhana pira bo dobro prišla v pripravljanju številnih jedi - od slanih do sladkih...v tem primeru v "rižoti" z okusno zelenjavo. 

Posebej je zdrav kot priloga in dodatek enolončnicam, juham in solatam, zdaj pa ga poskusite v popolni kombinaciji s čičeriko, paradižniki in bučkami. 

Postopek: 

  1. Piro dajte v toplo vodo in skuhajte, zelenjavo pa sesekljajte na kocke. 
  2. Na ponvi segrejte kokosovo olje ter dodajte bučko in nekoliko časa pražite. 
  3. Dodajte kuhano čičeriko in nekoliko vode, pustite 10 minut, da se praži. 
  4. Na koncu dodajte paradižnike sesekljane na pol in drobno sesekljan sveži peteršilj. V skledi zmešajte piro in praženo zelenjavo. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! 

Zanima vas lahko tudi...