DomovReceptiPolnjeni paradižniki - popoln poletni obrok
Glavna jed

Polnjeni paradižniki - popoln poletni obrok

Polnjeni paradižniki - popoln poletni obrok
Vsi recepti
22. julij 2016.


Polnjeni paradižniki - popoln poletni obrok!

Zaradi 95%-ne vsebnosti vode, je idealno živilo za vroče poletne dneve, zato načrtujte čim več poletnih obrokov s tem živilom. 

Paradižnik spodbuja izločanje odvečne vode iz telesa ter se priporoča pri revmi, protinu, ledvičnih kamnih, kamnih v mehurju in žolči. Pokazalo se tudi da ljudje, ki vsak dan uživajo paradižnik ali pridelke iz paradižnika, imajo večjo odpornost na škodljivo delovanje sončnih žark.

Pulpa paradižnika je dobro sredstvo za nego mastne kože, sesekljani sadeži so odlični za obkladke pri opeklinah. Paradižnik ima nizko energijsko vrednost - samo 2 kcal na 100g, zaradi česa je odlično živilo za hujšanje. 

Je bogato s kalijem, fosforjem, magnezijem, kalcijem, vitamini K,B1, B6, B3, niacinom, folno kislino, vitaminom Cm največ pa ima karotena. Lahko jo pripravite na solato, vendar dajte priložnost tudi drugim receptom s paradižnikom--zlasti pa polnjenim paradižnikom. 

Postopek pripravljanja: 

  1. Pečico dajte ogrevat na 220°C.
  2. Ne pekač, na peki papir dajte paradižnike prepolovljene na pol in rahlo vdolbene (ni vam je treba vzeti ven meso)
  3. Povrhu jih posujte s kvinojo, parmezanom, origanom in z začimbami. Na koncu pokapajte z oljem in dajte peč na 15 minut. 
  4. Če nimate kvinoje, je ta recept izjemno dober tudi brez nje, in z drugim žitom tudi. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...