DomovRecepti"Ražota" - pikantna rižota iz rža
Glavna jed

"Ražota" - pikantna rižota iz rža

"Ražota" - pikantna rižota iz rža
Vsi recepti
12. februar 2016.

Rž tradicionalno velja za "revno živilo", vendar to ni. Rž je takšno živilo ki ima veliko hranil: vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, minerale, vitamine (skupine B in E). Je bogato z vlakninami in lizinom. 

To žito čisti telo, deluje poživljajoče, preprečuje bolezni čreva in sklerozo, spodbuja cirkulacijo in upočasnjuje staranje krvnih žil. Tisto, ker bi moralo opomniti jest to, da je rž posebej primerna za osebe, izpostavljene k intelektualnem stresu, za nosečnice, doječe matere in starejše osebe. 

Skuhajte to polnozrnato živilo in pripravite odličen obrok za kosilo ali večerjo. 

Recept za rženo rižoto: 

Postopek: 

  1. Ržena zrna namočite čez noč.
  2. Jutri ga skuhajte v vodi z lovorjevim listom in z zelenjavno jušno osnovo. 
  3. Kuhajte na zmernem ognju, dokler ne omehča, ugasnite ogenj in pustite rž, da nabrekne. 
  4. Odcedite, vzemite lovor ter vmešajte maslo in začimbe. 
  5. Sir na koncu naribajte in posujte po "ražoti"

Tej "ražoti" lahko dodate tudi razno zelenjavo in gobe. Zelo dobro se poda solatam, lahko ga posujte z nekoliko oreščkov.

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš Novičnik