DomovReceptiRecepti za kruhChapati - brezkvasni kruh ki je največja uspešnica v ayurvedski kuhinji

Chapati - brezkvasni kruh ki je največja uspešnica v ayurvedski kuhinji

Chapati - brezkvasni kruh ki je največja uspešnica v ayurvedski kuhinji
Vsi recepti
11. maj 2022.


Chapati ali rotis je okusen, brezkvasni, sveže pečen tanek kruh, ki se tradicionalno uporablja v Južni Aziji, zelo pa je priljubljen v ayurvedski kuhinji, kjer se vsakdan uporablja. Ti kruhki so zlahka prebavljivi in bogati z vlakninami, končani pa so v le nekaj minut. 

Ta ploščat kruh po videzu spominja na palačinke, postrežemo pa ga kot vsak drug kruh – k zelenjavnim, ribjim in riževim jedem. Najokusnejše so še tople in se odlično podajo k zelenjavnim enolončnicam.

Chapati - brezkvasni kruh, ki je največji hit v ayurvedski kuhinji

Postopek pripravljanja: 

  1. Od vseh sestavin (lahko dodajajte vodo) zgnetite sladko prožno testo. 
  2. Pokrijte s suho krpo in pustite stati vsaj 1 uro. 
  3. Na pomokani delovni površini testo razvaljamo v valjasto obliko in ga razdelimo na 4 kroglice, ki jih povaljamo v moki in iz njih z valjarjem oblikujemo palačinke.
  4. Cvrite na suhi ponvi, na srednje zmernem ognju, dokler se ne pojavijo mehurji. 
  5. Ko se pojavijo mehurji, vsako "palačinko" ujamemo s kleščami in jo nekaj sekund pečemo na odprtem ognju, da se napihne.
  6. Pečene chapati kruhke premažite z ghee maslom in dajte v zaprto skledo na nekaj minut.

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.