DomovReceptiRecepti za kruhKakšen super soparnik!

Kakšen super soparnik!

Kakšen super soparnik!
Vsi recepti
02. junij 2022.

Stara tradicionalna jed, izvirna poslastica iz dalmatinskega območja, zaščitena kulturna dobrota...Vse to je poljički soparnik, znan tudi pod imenom zeljenik. Soparnik prihaja še iz obdobja Turkov, in so ga izboljšali v dalmatinskih Poljicah. 

Pravzaprav velja za tradicionalno hrvaško pito iz blitve. Osnovne sestavine so blitva, peteršilj in čebula, ki se nahajajo med 2 plasti testa ter je zato primeren za vegetarijance in vegane. Se uživa topel, in se koščki narežejo v obliki romba. Prvi kos se reže iz sredice in je namenjen počasnem gostu. Vendar vi lahko ta grižljaj prihranite zase! 

Tradicionalno je ta jed slana, ampak obstajajo tudi različne različice soparnika. Nekatere so sladke, ter vsebujejo karamelo, suho sadje in oreščke. 

Vendar..mi imamo to slano različico. Nekoliko lažje se pripravlja v hiši. 

Priprava za testo: 

  1. Ročno zgnetite testo in gnetite 3-4 minut, dokler ne postane gladko in sijajno. 
  2. Če je treba, dodajte še nekoliko moke. Zavijte v prozorno folijo in pustite nekaj ur (ali preknoči) v hladilniku. 
  3. Blitvo operite, osušite s krpo in očistite od belega deleža. Sesekljajte na trake. Dodajte 1 čebulo, sesekljano na kocke ter malo posolite. 
  4. Pokrijte s krpo in pustite na najmanj nekaj ur (ali prek noči) da se blitva boljše osuši. 
  5. Za 1 soparnik potrebujete okoli 200g očiščene blitve. 

Nadaljnji postopek: 

  1. Testo razdelite na 2 dela ter razvaljajte na tenko  po veličini pekača. 
  2. Dajte eno testo, potresite z blitvo in čebulo do konca in preklopite z drugim delom testa. Robe tenko združite. 
  3. Goste prebodite z vilico ter pecite 12-15 minut v segreti pečici na 220°C, oziroma dokler se ne pojavijo majhne rjave točke. 
  4. Vroč soparnik obilno prelijte z oljčnim oljem in drobno sesekljanim česnom (1-3 stroki odvisno od želje)
  5. Narežite rombe, dodajte sol nanj in postrezite.

Tipkamo z mastnimi prsti in mečkamo glasno, in veselo brskamo po novem NOVIČNIKU