DomovReceptiRecepti za kruhKruh iz ajdove moke - kruh iz žita ki zdravi

Kruh iz ajdove moke - kruh iz žita ki zdravi

Kruh iz ajdove moke - kruh iz živila ki zdravi
Vsi recepti
12. januar 2016.

Nobeno drugo žito ne vsebuje toliko mineralnih sestavin, kot so kalij, fosfor in kalcij, kot ajda. Iz ajdovih semen dobimo izjemno hranljivo črno moko, ki se uporablja pri izdelavi testa, skorij, tort, kruha in peciva. 

Ajdova moka vsebuje izjemne zdravilne lastnosti: krepi telo, pomlajuje krvne žile, odpravlja utrujenost, poveča prekrvavitev v rokah in nogah. Je odlično za spomin in koncentracijo (precej za starejše osebe) ter zniža pritisk, zdravi  arteriosklerozu. Ajdova moka se pogosto uporablja tudi kot dodatek drugim vrstam mok. Peciva in palačinke, narejena iz take strukture, imata nežno strukturo in okus po maslu. Ajdova moka je  več črna, kot bela in se uporablja tako v sladki, kot v slani različici. 

Uporabite ga po tistem receptu v bolj navadni različici, oziroma v obliki kruha.

Priprava: 

  1.  Kvas raztopite v vodi ali v drugi skledi in premešajte 500g ajdove moke s soljo
  2. V to skledo dodajte raztopljeni kvas ter zamesite testo. Pustite ga da stoji nekaj ur pri sobni temperaturi. S 50 grami moke oblikujte kruh v želeno obliko, pekač rahlo naoljite in dajte v pečico. Pecite 15 minut na 250 stopinjah, nato zmanjšajte na 200 in počakajte, da se kruh začne ločevati od sten pekača.

In ko čakate, da se ta okusni kruh ohladi, se prijavite na naš Novičnik!