DomovReceptiRecepti za kruhKruh s prosom - brez glutena, hranljiv in nasiten

Kruh s prosom - brez glutena, hranljiv in nasiten

Kruh s prosom - brez glutena, hranljiv in nasiten
Vsi recepti
01. november 2015.

Proso je zlahka prebavljivo žito, ki vsebuje več železa od drugega žita, dober je vir cinka, kalcija, mangana in B vitaminov. 

To okusno žito se lahko uporablja za pripravljanje kaše, napitkov ali kot samostojna priloga. Lahko se uporablja v slanih jedeh, ali celo kot ded posladkov. Lahko ga skuhate tako da bo mehko ali hrustljavo, samo po sebi ima rahli oreščkast okus.

Energijska vrednost v 100 gramih prosa je 378,1 kalorij oziroma 1581,97 J. Od maščobnih kislin je 0,7 grama nasičenih maščobnih kislin ter 2,9 grama mono in večkrat nenasičenih maščobnih kislin.

Proseno moko, ki jo potrebujete za pripravo tega okusnega in zdravega kruha, lahko kupite v Tovarni zdrave hrane.

Kupi tukaj

Kruh s prosom brez glutena - recept

Seznam sestavin je na vrhu strani na desni strani, postopek priprave pa vas čaka spodaj.

Postopek: 

  1. Zmešamo obe vrsti moke in dodamo kvas, sladkor in sol.
  2. Primešamo maščobo in nežno premešamo s prsti.
  3. Postopoma dodajamo mlačno vodo in zgnetemo gladko testo.
  4. Testo damo v skledo in za minuto tolčemo po stenah sklede, nato pa pustimo na toplem pokrito z vlažno krpo 45 minut.
  5. Pekač rahlo namastimo, testo položimo v pekač in pečemo 10 minut na 200 stopinjah – 5 minut na eni strani, nato obrnemo in pečemo 5 minut na drugi strani.
  6. Odstranite in narežite na rezine. Lahko jo postrežete tudi toplo.

Prijavite se na naš Novičnik in prvi izvedite zveste vse novosti o zdravem življenju s Tovarno  Zdrave Hrane! Prijavite se na novice in prejmite 10% popust na prvo naročilo.

Zanima vas lahko tudi...