DomovReceptiRecepti za kruhSocca iz prosa - kruh, pecivo in hrustljav prigrizek obenem

Socca iz prosa - kruh, pecivo in hrustljav prigrizek obenem

Socca iz prosa - kruh, pecivo in hrustljav prigrizek obenem
Vsi recepti
27. julij 2016.

Proso socca je odličen prigrizek na kadarkoli v dnevu. Proso, oziroma prosena kaša je dober vir beljakovin, prav tudi kot čičerikina moka, in prav so te 2 sestavini glavni "krivci" za okusno socco, vrsto peciva ali tortilje. 

Kakor koli imenovali to jed (farinata ali soča ali socca) gre za zelo preprosto italijansko sladico, oziroma o katerogiji jedi, ki lahko sodi v katergorijo kruha ali debelših palačink, čeprav z njima ne vsebuje neposredne veze. 

Originalno, v klasični recept za socco gre le čičerikina moka, vendar če ste za nekoliko bolj aromatično različico socce z dodatkom prosene moke, pojdite pisat naslednji recept: 

Priprava: 

  1. V skledi zmešajte moko, vodo in oljčno olje. Vse dobro zmešajte do kompaktne zmesi. 
  2. Dodajte česen in druge začimbe. 
  3. Zmes dajte po strani in porkijte ter pustite da stoji minimalno 30 minut. 
  4. Pečico dajte gret na 230 stopinj in pekač pustite v pečici. 
  5. Enkrat ko je pečica segreta, dajte pekač ven in ga namažite z oljem. 
  6. Zmes prestavite v pekač in dajte peč na 10 minut. 
  7. Potem pečico dajte na najvišjo temperaturu in pustite socco da se peče še 3-5 minut, odvisno od temperature. 
  8. Ko se robi zarjavijo in postanejo hrustljavi, je socca pečena. 
  9. Vzemite iz pečice in pustite da se ohladi ter postrezite. 

Socco bi bilo najboljše postreči s svežim sirom ali s kombinacijo krem sira z različnimi zelišči. Vsaka osvežilna kombinacija zelenjave in omake se bo tudi odlično podala temu italijanskemu prigrizku. 

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik