DomovReceptiRecepti za kruhVeganski kruh brez glutena iz ajde

Veganski kruh brez glutena iz ajde

Veganski kruh brez glutena iz ajde
Vsi recepti
30. oktober 2023.

Morda niste vedeli, vendar ajda, čeprav v kulinariki velja za žito zaradi svoje hranljivosti, botanični sodi v kategorijo zelnate zelenjave, včasih pa sodi med sadna drevesa. iz tega hranljivega sadja/zelenjave izdelajte kruh in iz samo nekaj sestavin. 

Veganski kruh brez glutena iz ajde

Postopek pripravljanja: 

  1. Namočite ajdo za 12 ur. Odcedite jo skozi gazo, vendar NE SPLAKNITE (lahko ostane malo vode, zato v receptu piše 200-300 ml vide, če je neiztisnjeno je 200 ml in če je popolnoma iztisnjeno je 300 ml)
  2. Dajte v namizni mešalnik ajdo, vodo, sol in semena po želji, mešajte v mešalniku dokler zmes ni enolična, oziroma dokler se voda ne loči od ajde ko izklopite mešalnik (torej minutko - dve)
  3. Dajte v stekleno skledo ter pokrijte s krpo. Dajte skledo na mesto sobne temperature (20°C), ne v hladilnik!
  4. Po 24 ur zlijte zmes v manjši model ter pecite v segreti pečici na 2005C okoli 50 minut, zmanjšajte na 175°C ter pecite še 10-15 minut. 

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane!  Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.