Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Recepti Slastna socca z veliko zelenjave je njam
Prigrizek - Slana jed

Slastna socca z veliko zelenjave je njam

Vsi recepti
25. maj 2023.


V Genovi je ta jed znana pod imenom farinata, v Nici ga imenujejo socca, medtem ko jo v Toskani imenujejo cecina. 

Kakorkoli se odločili na njeno ime, eno je zagotovo - vsa tvoja družina jo bo oboževala!

Kot priloga glavni jedi, kot nadomestek kruha, kot del zajtrka in večerje, kot prigrizek, ki ga lahko vzamete s sabo. Socca  je lahko tako večnamenska. Socca zaznamuje, pravzaprav, ubožno kuhinjo, ki od le 2-3 sestavin naredi odlično poslastico. Ta je pravzaprav nekaj, med kruhom in palačinkami iz čičerike. 

Če bi odpotovali v preteklost, bi izvedeli da je v času starih Grkov in Rimljanov ta je bila zelo hranljivi nadomestek kruha. Recept je preživel padec Rimskega cesarstva in se je obdržal vse do danes. V različnih oblikah in z različnimi dodatki. 

Če bi šli dlje v zgodovino, bi ugotovili, da je v času starih Grkov in Rimljanov ta jed služila kot zelo hranljiv nadomestek za kruh. Recept je preživel padec rimskega imperija in se ohranil do danes. V različnih oblikah in različnih dodatkih.

Ena najbolj barvitih različic vam bomo danes postregli! 

Slastna socca z veliko zelenjave - recept

Priprava: 

  1. Vključite pečico in jo dajte na 200°C ter pustite v njej pekač, v katerem boste pekli socco. Lahko je okrogli pekač ali katera koli druga okrogla skleda, ki lahko gre v pečico. 
  2. Premešajte čičerikino moko, začimbe, vodo in olje ter pustite da stoji 15 minut. Lahko tudi dlje časa, prek noči, vendar 15 minut je dovolj, 
  3. Sesekljajte na drobno papriko in čebulo ter ju dajte na segreto olje v ponev. Pražite, dokler zelenjava ni popolnoma mehka ter popestrite s soljo in poprom in dodajte špinačo. Kuhajte še nekaj trenutkov, dokler špinača ni ovenela. 
  4. Vmešajte že pripravljeno zelenjavo v čičerikino zmes, vzemite toplo skledo iz pečice, naoljite in dajte vanjo peki papir in vlijte zmes. Zravnajte in dajte peč na 15 minut. Čas pečenja je odvisen od širine sklede. Ko je večja skleda, je tanjša socca in čas peke. Socca je končana ko dobi zlato rjavo barvo in ko je na dotik čvrsta. 
  5. Vzemite ven iz pečice in pustite nekaj minut da se ohladi v modelu, potem dajte ven iz modela, narežite in postrezite. 

In? Ste že poskusili svojo socco? Kom je bila najboljša?

Sporočite nam vtise in kulinarične skrivnosti, vsekakor pa se prijavite na NOVIČNIK! 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj in oceni recept

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.