DomovReceptiSuhi grah - stročnica z največ beljakovinami za najokusnejše juhe
Glavna jed

Suhi grah - stročnica z največ beljakovinami za najokusnejše juhe

Suhi grah - stročnica z največ beljakovinami za najokusnejše juhe
Vsi recepti
11. marec 2025.

Tako kot vsa zelena hrana je tudi grah zelo zdrav za telo. Suhi zeleni grah ima najvišjo kalorično vrednost med vsemi vrstami graha. Ima tudi največ ogljikovih hidratov in maščob. Ima pa tudi največ beljakovin.

V 100 gramih tako vsebuje 56 g ogljikovih hidratov in kar 22 beljakovin. Suhi grah nima klasičnega okusa svežega graha, obstajajo pa različni recepti, v katerih lahko s suhim grahom ublažite njegov okus.

Suhi grah se pridobiva s sušenjem popolnoma zrelega graha. Zelo priljubljen je v Italiji, kjer ga najpogosteje uporabljajo v juhah v kombinaciji s kuhano šunko ali slanino. Gosta grahova juha bo odlična predjed, če ji dodate riž, ovsene kosmiče ali drobne testenine, pa tudi glavna jed. Dodajte ga enolončnicam ali poskusite z dodatkom temnega sezamovega olja ali tamari omake.

Zaenkrat jo pripravite v obliki lahke kremne juhe s popečenimi hruškovimi kockami, ki jih predhodno po želji aromatizirate. P.S. suhi grah lahko kupite v naši v Tovarni Zdrave Hrane.

Recept za gosto juho iz zelenega suhega graha

Seznam sestavin se nahaja pri vrhu strani, z desne strani

Priprava: 

  1. Vse sestavine za juho dodamo v 1 liter vode in segrevamo do vretja.
  2. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da se počasi kuha, dokler se grah ne zmehča.
  3. Toast narežemo na kocke in zlato rjavo prepražimo na aromatiziranem oljčnem olju.
  4. Ko je grah kuhan, zgostimo s paličnim mešalnikom in toast potresemo s kockami.

suhi grah

Dober tek! 

Za še več okusnih in zdravih receptov se prijavite na naš brezplačni Novičnik!