DomovReceptiZapečen orzotto - ječmen v popolnoma drugačni obliki
Glavna jed

Zapečen orzotto - ječmen v popolnoma drugačni obliki

Zapečen orzotto - ječmen v popolnoma drugačni obliki
Vsi recepti
26. april 2018.

Čeprav nekatere ječmen spominja na pivo, je živilo, ki jo lahko vključimo v marsikatere recepte. 

Orzotto je specialiteta iz severne Italije. Da bi se živilo omehčalo, ga je najprej treba skuhati ali dušiti pol ure s stalnim dodajanjem vode. Ime orzotto prihaja iz italijanske kombinacije 2 besedi orzo (italijansko ime za ječmen) ter risotto (rižota)

Orzotto je ječmen ki je kuhan zelo gosto, je kremaste in bogate teksture, nekaj kot rižota, le namesto riža je tukaj ječmen... zdaj pa mu je dodan parmezan , zapečen v pečici, da bi vas navdušil še več. 

Postopek: 

  1. Por sesekljajte na kolobarje, dajte v skledo ter prelijte z vodo. Pustite stati 5 minut, potem pa dajte ven in dobro osušite na krpi. 
  2. Kuhan ječmen dobro sperite po kuhanju in odcedite. 
  3. Pečico segrejte na 200°C.
  4. Na oljčnem olju na ponvi rahlo prepražite česen in por. Začinite ter po 7 minutah umaknite iz ognja. 
  5. Prepreženo čebulo razporedite po ječmenu in ga zalijte z jušno osnovo ter pokrijte s folijo. 
  6. Pecite 40 minut ter umaknite folijo in pustite še 10-15 minut. 
  7. Ko ga vzamete ven, naribajte na vrhu parmezan. 

Prijavite se na naš Novičnik in prejmite 10% popust na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...