DomovReceptiZdrave sladiceNecci palačinke so nekaj, kar morate poskusiti, še posebej če imate radi Toscano
Prigrizek - Sladka jed

Necci palačinke so nekaj, kar morate poskusiti, še posebej če imate radi Toscano

Črna Necci palačinka na mizi.
Vsi recepti
23. februar 2022.

Se sprašujete, kaj je necci?

Tradicionalno jih pripravljajo s pomočjo dveh ravnih železnih ponev, neposredno na ognju.

Zmes za necci palačinke položimo na sredino ene naoljene ponve, medtem ko jo pokrijemo z drugo in nekaj minut pečemo na ognju.

Ko so palačinke pečene, jih shranimo v kostanjeve liste vse do trenutka čistega hedonističnega užitka.

Necci – palačinka, ki bo spremenila vaše mnenje o sladicah!

Za začetek spoznajte njenega glavnega aduta.

Kostanjeva moka je pri nas krivično zanemarjena. V Italiji (natančneje v osrednjem delu Italije) tto moko cenijo bolj kot kar koli, zato ni presenetljivo, da jo pogosto najdemo v njihovih tradicionalnih receptih.

Kostanjeva moka je sestavni del "cucina povera", kar pomeni, da je ta moka, tako kot tudi sam kostanj, revne prebivalce osrednje Italije s svojo kalorično vrednostjo rešila pred lakoto. "La cucina povera toscana", v dobesednem prevodu revna toskanska kuhinja, je vse prej kot slaba. Gre namreč za kmečke, domače oziroma tradicionalne recepte, ki so revni s številom živil, a izjemno bogati z okusi.

Rahlo sladka kostanjeva moka se uporablja za različne sladice, a tudi za slane jedi. Dobiva se s sušenjem in mletjem praženih kostanjev kostanja. Je dober vir ogljikovih hidratov in daje sladicam poseben oreščkast okus. Naravno ne vsebuje glutena, zato jo lahko uporabljate v brezglutenskih tortah, palačinkah, kruhu ali pecivu.

Palačinke iz kostanjeve moke, ki jih tradicionalno pripravljajo v Italiji, natančneje v Toskani, običajno napolnijo z ricotto ali jih jedo kar same, brez vsega, kar povsem razumem, saj je ta moka pravi dragulj, ki popolnoma spremeni videz tistih klasičnih (po okusu praznih) palačink.

Postopek:

  1. Najprej zmešajte kostanjevo moko in sol, v drugi skledi pa mandljevo mleko, olje in vodo.
  2. Postopoma dodajajte tekočino suhemu deli, pri čemer nenehno mešajte, da ne nastanejo grudice.
  3. Zmes, ki jo boste dobili, je nekoliko gostejša od tiste za klasične palačinke, zato pri peki ne pozabite, da potrebujete malo več časa, da to zmes enakomerno porazdelite po ponvi.
  4. Palačinke pečemo na zmernem ognju, na kratko na vsaki strani.
  5. Palačinke postrezite tople, tako da jih izdatno obložite z namazom in samo preklopite.

Posladkajte si dan s temi palačinkami in z branjem naših novih receptov, če se prijavite na NOVIČNIK.