Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček 5 razlogov, zakaj bi morali datlje uživati vsak dan

5 razlogov, zakaj bi morali datlje uživati vsak dan

Datlji so širokega spekra zadrvilnih in hranilnih vrednosti.

Da opišemo vso blagodejnost in zdravstveno prednost , ki se skriva za tem slastnim sadjem, je najboljše sestaviti seznam, ki vas bo prepričal, da vključite to čudovito sadje v vašo prehrano. 

Vsi članki
16. oktober 2023.

Datlje so širokega spektra zdravstvenih ter hranilnih vrednosti, zaradi česa veljajo za najbolj zdravo sadje na zemlji. So odličen vir naravnih vlaknin, ki so bistvene za  pravilno delovanje črevesja. 

Naravni sladkor, ki se nahaja v datljih, je popolna alternativa navadnem sladkorju. Lahko se prebavljajo in zmanjšajo občutek lakote. Po svoji sestavi so prava bomba vitaminov, katero lahko uživajo kako stari, tako tudi majhni. Od anemije, prek visokega krvnega pritiska, holesterola, vse do raka.. skoraj da ni bolezni, ki se lahko zdravi z datlji. 

Da opišemo vso blagodejnost in zdravstveno prednost, ki se skriva za tem slastnim sadjem, je najboljše sestaviti seznam, ki vas bo prepričal, da vključite to čudovito sadje, datlje,  v vašo prehrano. 

Za zdravo in čudovito kožo

Datlji vsebujeta vitamin D in C ki ohranita prožnost kože ter jo naredita gladko in mehko. Preprosto, če želite imeti čudovito in mladostno kožo, uživajte datlje!

Odličen vir železa

Znano je, da so datlji bogat vir železa ter z vsakdanjim uživanjem datljev preprečujemo anemijo, saj 100g datljev vsebuje okoli 10% priporočenega dnevnega odmerka železa. 

Za prebavo brez težav

Znano je, da so vlaknine zelo pomembne za pravilno prebavo ter za zmanjšane napihnjenosti in preprečevanje zaprtja. Vsebujejo kalij, ki je koristen pri ustavljajo driske ter pomagajo, da se črevesna flora čim prej obnovi. Z rednim uživanjem pomagate črevesju da ustvarijo "prijateljske bakterije".

Za boljši vid

Datlji vsebujejo lutein in zeaksantin - "vitamine za oči". Lutein in zeaksantin sodita v skupino karotenoidov, in pri ljudeh te dve spojini,  filtrirata visokoenergijske valovne dolžine vidne svetlobe in delujeta kot antioksidanti ter tako ščitita mrežnico (mrežnico) pred morebitnimi poškodbami, ki jih povzroči svetloba. 

Proti vnetij

Datlji so polni vitaminov in mineralov - 100g datljev vsebuje okoli 30 mg magnezija, kar je 15% priporočenega dnevnega odmerka. Različna raziskovanja kažejo da povečan vnos magnezija v telesu ščiti pred vnetji. Magnezij je odličnen v boju proti izgube spomina, oziroma demencije, ščiti pred možgansko kapi ter pomaga proti stresu in migrene. 

Sladica brez slabe vesti

Naravni sladkor, ki se nahaja v datljih, je popolna alternativa navadnega sladkorja. Lahko se prebavljajo in zmanjšajo občutek lakote. Dovolj je zaužiti 2-3 datlje in ne boste več hrepeneli po sladkem, in uživali boste v neverjetno sladkem okusu, ki se lahko primerja z okusom industrijskih sladkarij. 

Grizljajte jih kot malico ali posladkajte vsak jutranji smoothie z njimi, lahko jih tudi uporabite kot osnovo za številne fine jedi, kot so: 

Za dodatne recepte in zdrave nasvete, se prijavite na naš NOVIČNIK! 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.