Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Amarant - brezglutensko žito za močno odpornost

Amarant - brezglutensko žito za močno odpornost

Največ imamo rad njegov preprost način priprave

Poleg izjemnih hranilnih vrednosti, amarant je dobro živilo za številne obroke, saj se prilega v različne kombinacije

Čeprav je težko določiti, katero žito je najbolj zdravo in raziskovati vsako zasebno, amarant ali ščir je zagotovo vreden vaše pozornosti. To je žito podobno kvinoji - oba sta bogata z beljakovinami in ne vsebujeta glutena ter imata zelo impresivno hranilno sestavo. 

Amarant je edinstveno žito, saj se njegovo hranilno bogastvo nahaja v notranjosti zrna, in ne v lupini, kot je to v drugih žitih. 

Amarant  je, zaradi  svoje hranilnosti odličen za ljudi vseh  življenjskih dob, od majhnih otrokov vse do starejših oseb. Vpliva na odpornost dojenčkov in majhnih otrok, ter jih naredi odpornim na okužbe. Zaradi obilice kalcija in železa  je priporočljiv ženskam, saj krepi kosti in preprečuje slabokrvnost. Če načrtujete nosečnost, vključite vsekakor to živilo v vašo prehrano, saj zaradi svojega bogastva folne kisline spodbuja zdravje reproduktivnega sistema, ščiti pred splavom in zmanjša tveganje za poškodbe možganov in nevralne cevi pri novorojenčkih za kar 75 odstotkov.

Gre za hranilno najbogatejše žito okrogle oblike, ki je podobna prosu. Tisto, kar ga loči od vseh ostalih je, da se njegova "hranljiva bomba" nahaja znotraj zrna, ne v lupini. Na hrvaškem se uporablja rek, ki zelo dobro opisuje to žito: "majhen a dinamiten". 100 g skuhanega amaranta vsebuje 110 kcal, dokler beli riž vsebuje 130, a ima manj mineralnih snovi in beljakovin. V 100 g tega žita se nahaja kar pol dnevnega odmerka mangana, 2,2mg železa, 47,2 mg kalcija, 0,2 mg bakra, 5.3 μg selena, 3.8 g beljakovin, 18.4 g ogljikovih hidratov. 

Torej, z zaužitjem te količine ste zaužili okrog 8% zahtevanega dnevnega vosa vlaknin, 12% železa, 5% kalcija, 8% beljakovin ter 14% ogljikovih hidratov. 

Poleg hranilne vrednosti, amarant ali ščir je zelo dobro živilo za število obrokov, saj se enostavno pripravlja in se odlično poda k različnim kombinacijam.

Kako in kaj vse lahko kuhamo z amarantom?

Iz amaranta lahko naredite pokovko. Na ta način se največ uporablja v Mehiki. Amarantova pokovka je videti kot veliko zrno in ima okus podoben orehom. Amarantovo pokovko lahko tudi sami naredite v svojem domu v ponvi, tako kot klasično koruzno pokovko. 

Odličen je tudi kot zajtrk. Skuhana semena so videti kot kaša, zaradi česa je odlična izbira za zajtrk. Kaša iz amaranta  je že od antičnih časov tradicionalni zajtrk v Indiji, Peruju, Mehiki in Nepalu. 

Se odlično kombinira tudi z drugimi žiti, zelenjavo in stročnicami, ter ga lahko pripravite kot prilogo, namesto riža. Amarant preprosto pripravite kot rižot. Prav tako, zrna amaranta specite kot pokovko ter ga dodajte v kosmiče za zajtrk, v juho, v solate ali sladice. 

Amarant se kuha v vodi v razmerju 1:3. Najprej ga prepražite na maslu ali olju, dodajte vodo in sol, pokrijte in pustite pokrito 20 minut na majhnem ognju. 

Od juh, solat celo do sladic - amarant lahko vključite v vse. 

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.