Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Božični piškoti - navdihnite se se sladkimi čari praznikov

Božični piškoti - navdihnite se se sladkimi čari praznikov

Neustavljivi recepti

Sladice, piškoti, keksi, torte - je popolnoma vseeno, zato vam prinašamo recepte za neustavljive sladice, ki so postale neizogiben del vsakega Božiča. Navdihnite se in ustvarite prave poslastice sreče! Naj se vonj praznika razširi po vaši kuhinji!

Vsi članki
04. december 2023.

Božični čas je zaznamovan z raznimi tradicijami, ena najslajših in najboljših tradicij pa je vsekakor peka božičnih sladic. Te dišeče in okusne sladice se pogosto pripravljajo v dneh pred božičem, ter tako ustvarijo toplino in božično vzdušje v domovih po vsem svetu. Priprava božičnih sladic je zletoma postala družinski ritual, ki združuje generacije in trajne spomine. Božični keksi, krhki piškoti ali tradicionalni suhi božični piškoti, kateri koli se pripravljali, niso le okusni, prinašajo radost, ljubezen in bližino v tem posebnem času leta. 

Božični piškoti izvirajo že iz receptih srednjeveške Evrope, kjer so takrat prvič uporabljene sodobne sestavine, kot so cimet, ingver, črni poper, mandelj in suho sadje. 

Sredini 19. stoletja so se začeli uporabljati različni kovinski modeli za sladice, ki so božičnim sladicam dali posebno čar. Te oblike so pogosto vsebovale stilizirane oblike z božičnimi motivi, kot so božična drevesca, snežaki ali zvezde. Zahvaljujoč razpoložljivosti tega pripomočka so se začeli pojavljati prvi recepti za božično pecivo s takšnimi oblikami. Otroci pogosto znajo Božičku pod bor postaviti božične piškote s kozarcem mleka.

Božični piškoti - recepti in ideje za prihajajoče praznike

Vsak ima svoj najljubši kolač ali sladico, bodisi tople medenjake, ki jim se nihče ne more upreti, ali pa hrustljave poprove piškote, ki prebujajo spomin na otroštvo. Pestrost božičnih piškotov pogosto odraža družinsko tradicijo in osebne želje ter ustvarja posebno povezavo s prazniki. Med božičnimi pripravami se mnogi veselijo peke svojih najljubših tort in ustvarjajo nepozabne trenutke, ki se jih bodo spominjali še leta. Pogosto se zgodi, da so babičini recepti najbolj posebni, ker imajo skrivno sestavino - ki jo vedno želimo odkriti, na koncu pa izvedemo, da je naša babica samo imela magične roke. Pogosto se zgodi, da slišimo, da so babičini recepti najbolj posebni, ker imajo njeno skrivno sestavino – ki jo običajno poskušamo izvedeti, na koncu pa ugotovimo, da ima preprosto čarobne roke. Kakor koli že, vsakdo se je vsaj enkrat preizkusil v izdelavi tradicionalnih sladic, dodal svojo posebno sestavino, da postane nova, unikatna različica in iz leta v leto ustvarja nove običaje. Mi pa smo poskrbeli, da vam olajšamo, zato smo za vas pripravili recepte nekaterih klasičnih, in alternativnih receptov za božične sladice, Od krhkih, brezglutenskih sladic, kuglofa, zdravih linzerjev - ima kaj za vsakega! In ne pozabite da vse sestavine lahko najdete na enem mestu - v naši Tovarni Zdrave Hrane

1. Linzerji - majhna in okusna tradicija v zdravi obleki

Linzerji so božični favoriti, znani po svoji značilni obliki, ki v sredini ima sadno marmelado. Te sladice kombinirajo hrustljavo teksturo z bogastvom sadnega okusa, ter so tako odlična izbira za vse ljubitelje sladkarij. Čeprav je priprava linzerjev enostavna, je treba paziti, da se ne prepečejo, in to je odvisno od oblike, saj klasične zvezde delujejo bolj prepečene kot okrogle. Dvomimo da obstaja nekdo, ki jih nima radi, in recept za bolj zdravo, in enako okusno različico linzerjev pa vas čaka tukaj. Za vas pa smo pripravili še nekaj. Če nimate časa za peko teh božičnih piškotov, za vas imamo Nutrigold linzerje brez glutena!

2. Krhki piškoti v veseli različici z matcho

V svetu sladic je pogosto enostavnost tudi prednost, tako imamo za vas krhke piškote, ki bodo osvojili vaša srca s svojo nežnostjo in enostavno pripravo. Ti piškoti predstavljajo popolno kombinacijo hrustljavega in razkošno bogatega okusa. So pogosto na seznamu za začetnikov v kuhinji, posebni pa so zato, ker so neizogibni na božični mizi. Vsak izmed vas pa lahko naredi kakšno svojo različico. Zato imamo za vas različico z matcho. Krhki piškoti z matcho vas bodo navdušili že ob prvem grižljaju, tradicija pa bo postala še bolj zanimiva z edinstvenostjo te sladice. 

3. Čokoladni kuglof/šarkelj - kralj božične mize

V morju slastnih sladic, en se izpostavlja s svojo prepoznavno obliko in okusom - kuglof! Ta klasična sladica prinaša s sabo noto zgodovinske elegance in nežnega razkošja, zaradi česa je neizogiben del slaščičarske tradicije.  Kuglof se pripravlja iz sestavin, ki mu dajo specifičen okus in teksturo. Moka, maslo, sladkor, jajca, mleko in kas so pogosto v osnovi testa. Dodatki, kot so sesekljani orehi, mandlji, suho sadje ali čokolada bodo obogatili in popestrili kuglof. Eden najbolj prepoznavnih elementov kuglofa je njegova edinstvena oblika. Model za kuglof, ki ima pogosto izrazito izrezljane vzorce, naredi te sladice prepoznavne. Kuglof po peki pogosto posujemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s čokoladno glazuro, kar še dodatno poudari njegovo eleganco. Njegova bogata aroma in edinstvena oblika sta razloga, zakaj je to popolno darilo, in modni dodatek k praznični mizi. Vonj sveže pečenega kuglofa v domu pogosto prebuja nostalgijo in ustvari atmosfero topline. Za vas pa imamo popoln recept za kuglof, in to tisti s pirino moko! Pojdite v pustolovščino ustvarjanja tradicije z dodatkom vaše čarovnije!

4. Piškoti s sadjem in oreščki

Različica italijanske slaščice iz sadja in oreščkov, ki se tradicionalno pripravlja v Italiji, je primerna za vegane, vendar tudi za tiste, ki ne želijo pretiravati z uživanjem sladic v prazničnem obdobju. Piškoto-sladice, v obliki nežnih piškotov, dajejo sladko hrustljavost, ki se popolno ujema z mehkim sadjem in bogastvom oreščkov. Kombinacija različnih tesktur ustvarja pravi mali praznični čudež v vsakem grižljaju, Na koncu pa je tukaj čokolada, večni simbol sladkih užitkov. Čokolada, vpletena v te kolačke, doda plast razkošja in poskrbi za piko na i sladkega zadovoljstva. Vsak kos torte prinaša neustavljivo harmonijo sladkega in zdravega okusa. Naj bo božič priložnost za pripravo zdravih tort, tale naša sladica pa naj bo prva na vašem seznamu!

5. Piškoti z limono in makom - sočna brezhibna sladica

Ta sočna sladica je edinstveni nadomestek za tradicionalne suhe božične piškote. Kombinacija pirine in tapiokine moke zagotavlja piškotom neverjetno teksturo, kjer se hrustljavost sreča z nežnostjo, ter tako ustvari popolno kombinacijo v vsakem grižljaju. Njihova rahlo sladka aroma, obogatena s citrusno svežino, vas pelje na potovanje odličnih okusov. Ta edinstveni recept bo razveselil vaše okušalne brbončice, in dal kanček sofisticiranega vaši praznični mizi. Pri serviranju, bodo ti božični piškoti postali popolni sledilci s skodelico dišeče kave ali čaja. Naj njihova prisotnost obogati vaše praznične trenutke, bodisi da so namerjeni najbližjim ali uživanju v prazničnem popoldnevu. Navdušite svoje bližnje in prijatelje s to edinstveno praznično sladico, ki bo prinesla svetlo in svežino na vašo tradicionalno praznično mizo. 

6. Gingerbread piškoti - neizogibni del božiča

Božični gingerbread piškotki so majhni čarobni dotik prazničnega vzdušja, ki nas peljejo na potovanje skozi toplino in dišeče note praznikov. S svojo prepoznavno aromo cimeta, ingverja in rjavega sladkorja, ti piškoti ne le da bodo navdušili vaše okušalne brbončice, temveč udi da bo občutek nostalgije za tradicionalnim prazničnim sladicam. Ko prvič pridete v kuhinjo za pripravljanje teh piškotov, vonj sveže pripravljenega testa bo dopolnil prostor, prinesel spomine na družinske trenutke, ki jih preživiš okoli praznične mize. Gingerbread piškoti niso le poslastica, so mala umetnost, ki povezuje generacije in slavi veselje do druženja. Z leti so ti božični piškoti postali simbol božiča, zato jih mnogi uporabljajo kot okraske za smrečico, nastajajo pa tudi številni okraski z gingerbread likom. Čeprav je najpogostejša oblika ljubkega medenjaka, ga lahko oblikujemo v različne božične motive, kot so zvezdice in jelka, kar jih naredi okusne in privlačne hkrati. Razen tega, se lahko naredijo s katero koli moko, ter se v vsakem trenutku lahko ustvarijo zdrave tradicionalne sladice. Z barvitimi sladkornimi glazurami ustvarite svoje popolne gingerbread piškotke.

7. Zdravi božični piškoti z ingverjem

Božični piškoti iz ingverja in cimeta predstavljajo edinstveno poslastico, ki vam prinaša toplino praznika v vsak dom. Ti sočni piškoti, prežeti z aromo ingverja in cimeta, poskrbijo za pristen okus tradicionalnih prazničnih slaščic. Prednost teh božičnih piškotov je ne samo v njihovem izjemnem okusu, temveč tudi v hranilnih vrednostih, ki jih prinašajo. Sestavine, kot je ingver, prispevajo k prebavnem zdravju in imajo protivnetne lastnosti. Cimet, razen tega da obogati okus, je znan po svojih antioksidativnih lastnostih, tako da ti piškoti niso le poslastica, so tudi majhni odmerek koristnih snovi, ki prispevajo k vašem splošnem zdravju! Polnozrnata moka je bogata z vlakninami, ki podpirajo prebavni sistem, prispevajo k občutku sitosti ter pomagajo pri ohranjanju stabilne ravni sladkorja v krvi. Razen tega, polnozrnate moke pogosto vsebujejo več vitaminov in mineralov in, v primerjavi z rafiniranimi mokami, vam zagotavljajo dodatno hranljivo vrednost, prav pa so ti piškoti narejeni iz polnozrnate moke! Naj bo vsak grižljaj božičnih piškotov z ingverjem okusno potovanje brez slabe vesti!


8. Krhke cimetove rolice - sladica, ki ji se redko kdo lahko upre

​Božične krhke rolice so popolna mešanica cimeta in nežno hrustljavega testa, ki ustvarita neustavljivo poslastico, ki osvetli prostor s prazničnim duhom. Čeprav so idealne kadarkoli v letu, dajejo posebno čar praznikom. Vsaka rolica prinaša s sabo bogastvo vonja in okusa. Cimet, s svojo značilno aromo, ustvarja topel vtis, ki se odlično poda v praznično vzdušje. Mehko testo, krhko in nežno, doda plast teksture, ki se združuje s polnjenjem iz cimeta, sladkorja in masla, ustvarjajoč pravo eksplozijo okusov v vsakem grižljaju. Postrežene s toplo skodelico kave, ali mleka, te cimetove rolice so neizogibna sladica na praznični mizi. Tukaj je recept pa za krhke cimetove rolice.

V naši božični kuharici si lahko, razen teh predlaganih, preberete tudi odlične božične recepte. Za vse drugo, tukaj je Novičnik.

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.