Uporabniška podpora
Sušene se korenine uporabljajo za želodčne težave, za drisko, za revmatične bolezni in raznih drugih težav.
Ingver ali po latinščini zingiber officinale je gomoljnica, ki spada v družino šmarnic. Poteka iz jugovzhodne Azije in že je tisoč let znan tudi v drugih krajih sveta, ne samo zaradi tople in fine arome, temveč tudi zaradi zdravilnih lastnosti.
Vendar, morda bi bilo najboljše, da preskočimo njegovo preteklost, ker tisto za kaj se uporablja v sedanjosti je zares "wow".
Ta zdravilna eksotična začimba se potrebuje za veliko stvari ter je zelo cenjena v ayurvedski medicini. Uporablja se v kuhinjah pa vsej Aziji, ima fini aromatični, osvežujoči in nekoliko pikanten okus ter je najbolj znan kot zdravilo proti slabosti.
Velja za simbol vitalnosti, začimbo življenja ter je živilo, ki ga vsekakor moramo vključiti v svojo prehrano. Grki so ga uporabljali za zdravljenje prebavnih motenj, Afričani kot močan afrodiziak, Američani pa so iz njega pripravljali priljubljeno ingverjevo pivo.
Njegov videz spominja na trstiko, ki zraste do 1 metra visoko z lepimi listi, njene korenine pa so mesnate, debele in aromatične ter nepravilno grčaste, svetlo rumene do rjave barve.
Kot začimba se uporablja za njegovo steblo ali korenika, kjer po razmnoževanju iz korenike požene poganjek, rastlino pa oveni. Nato korenine izkopljemo, očistimo in dobro operemo ter z nožem previdno ločimo zunanjo kožico in jih posušimo na soncu.
Njegovo aromo opisujejo arome kot je aroma limone, ki je rezultat mešanice eteričnih olj gingerola, zingerona in shoagola, zaradi vsebnosti eteričnih olj in dišečih smol ima močnejši okus, ki vas peče v grlu.
V zdravilne namene uporabljamo poganjek ingverja, ki v sebi vsebuje minerale kalij, baker, mangan in magnezij, vse dokler so izmed vitaminov zastopani vitamin C ter vitamini B skupine.
Aktivna sestavina ingverja je gingerol (sodi med družino piperina in kapsaicina - spojine pridobljene iz paprike) ki ima svojstvo anelgetika, deluje protivnetno, antioksidativno ter ima antibakterijski učinek. Ima številne zdravilne učinke, največjo funkcijo pa ima pri zdravljenju želodčnih težav ter vnetnih bolezni vključno z artritisom in protinom.
Ingver je, razen kulinaričnega čudeža, postal tudi osupljivi čudež. Kako lahko ingver pomaga pri različnih zdravstvenih stanj bomo opisali spodaj!
Je dobro znano tudi ingverjevo olje, ki ga lahko uporabimo na način, da ga razredčimo in v zunanji uporabi uporabimo za masažo, saj na ta način sproščamo mišice in zmanjšamo bolečine. Z vsakodnevno uporabo ingverja lahko zmanjšamo tudi bolečine in krče, povzročene s treningom. Zelo se dobro pokazala tudi kopel iz ingverja, ki jo pripravimo na način, da v majhno vrečko damo nariban ingver ter jo damo v kad. Priporočilo je ostati 15 minut v kadi, kjer lahko pride do izločanja strupov in vdihavanjem pare do sproščanja mišic.
Obstajata 2 vrsti ingverja: sveži in sušeni, ki se popolnoma razlikujeta po sestavi.
Drugače kot sušeni, sveži ima večjo količino učinkovine gingerola ter odstranjuje toksine iz telesa kot tudi spodbuja znojenje, medtem ko je sušeni boljši za prebavila in revmatološke tegobe.
Vedno izberite kakovosten ingver, pri uživanju ga pa lahko naribate in premešate z medom ali napredite zelo okusen čaj po želji, v katerega lahko dodate tudi rezine domače neškropljene limone.Hranite ga v vrečki v hladilniku.
Ker ingver lahko razredči kri ga se ne priporoča uživati, če jemljete zdravila za redčenje krvi, Ob nosečnosti je priporočilo da vnašate ne več kot 1 g na dan. Pri uživanju zeliščnih pripravkov, kot so angelika, šentjanževka in česen, bodite previdni, pa tudi v kombinaciji z zdravili za sladkorno bolezen in krvni tlak. Največja dnevna dovoljena količina ingverja je 5 g.
Sestavine:
Postopek:
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popust na prvo naročilo.
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: