Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Kuskus - najmanjše testenine na svetu z izjemno hranljivimi vrednostmi

Kuskus - najmanjše testenine na svetu z izjemno hranljivimi vrednostmi

Popoln za vse

V svetu gastronomije obstaja neskončno raznolikih jedi, k zadovoljijo tudi celo najbolj izbirčne brbončice, ena izmed njih, ki izstopa po svoji preprostosti in bogatosti okusa, je kus kus. Ta tradicionalna priloga, prepoznavna po svoji teksturi in vsestranskosti, ima svoje korenine v severni Afriki, vendar je postala priljubljena po vsem svetu zaradi preproste priprave in sposobnosti prilagajanja različnim okusom in slogom kuhinje.

Vsi članki
04. marec 2024.

Kuskus (cous cous) poteka iz severno afriških zemelj - Maroke, Alžira in Tunizije, kjer je že stoletja nazaj sestavni del tradicionalne kuhinje. Njegova zgodovina sega v preteklost, njegova priljubljenost pa je rasla, kako so se recepti širili tudi zunaj mej. Danes se kuskus nahaja na jedilnikih po vsem svetu, od Sredozemlja do Bližnjega vzhoda, vendar tudi daleč zunaj teh mej, kjer se ceni njihova preprosta priprava in vsestranskost v kombiniranju z različnimi sestavinami. 

Številni mislijo, da je kuskus žito, pravzaprav pa gre za vrsto testenin, ki vsebuje glutena. Naredimo ga tako, da grobo mlet pšenični zdrob najprej nekaj ur namakamo v slani vodi, nato pa ga s krožnimi gibi in gnetenjem oblikujemo v kroglice, ki jih nato posušimo.

Hranilne vrednosti in podpora zdravju

Ni le okusen in raznolik, kuskus je tudi hranilno bogat. Je bogat z vlakninami, vitamini in minerali, vsebuje pa tudi veliko količino beljakovin. Zaradi svoji sestavi, kuskus vam zagotavlja daljši občutek sitosti in energije, zaradi česa je idealna izbira za uravnotežene obroke. 

100 g kuskusa vsebuje: 

  • 376 kalorij
  • 0.64 g maščobe
  • 0,117 g nasičenih maščobnih kislin
  • 77,43 g ogljikovih hidratov
  • 3g sladkorja
  • 5 g vlaknin
  • 12,76 g beljakovin

Je zelo bogat z ogljikovimi hidrati, zaradi česa ga je dobro uživati v kombinaciji z drugimi viri beljakovin in s hrano, bogato s topnimi vlakninami, kot je leča, fižol ali oves. 

Kuskus vsebuje velike količine kalija, železa, magnezija, fosforja, bogat pa je s selenom, ki pomaga pri zmanjšanju vnetja in oksidativnega stresa v telesu. Selen ima glavno vlogo pri obnovi vitaminov C in E, ki pomagajo pri povečanju funkcije imunskega sistema, Bogat je z beljakovinami, in zaradi visoke ravni cinka, ki vpliva na  in proizvodnjo olja v koži, kuskus ima izjemno delovanje na zaščito telesa pred nastankom aken, mozoljev, temnih madežev, poškodovanih las in nohtov.

Kako se pripravlja?

Razen svojih bogatih hranilnih prednosti, je kuskus ena najljubših živil, prav zaradi hitrega in enostavnega pripravljanja. Ponavadi se tako dela, da se kuskus prelije z vročo vodo ali z jušno osnovo in pusti, da nabrekne. Potem pa se preprosto loči z vilico, da se doseže njegova značilno puhasta tekstura. 

Drugi način kuhanja je kuhanje na sopari, pri čemer je treba v lonec vstaviti cedilo, odporno na vročino, in ga pokriti z gazo, če so luknje za kuskus prevelike. Pomembno je, da lonca ne pokrijete, saj lahko kondenz kaplja na fižol in povzroči, da je kuskus preveč kašast.

En načinov pripravljanja kuskusa je podobno, tudi kot pri pripravljanju riža. V segreto maslo se, da ena skodelica kuskusa v loncu ter se lahko meša, da se sestavine združijo. Doda se 1 1/2 skodelice vode ali jušne osnove, potem pa se kuha, dokler se vsa tekočina ni vpila. Ni potrebno kuhati predolgo, predolgo, ker potem kuskus postane kašast.

Kuskus se lahko popestri z raznimi začimbami ali dodatki, kot je maslo, olje, oreščki, sušeno sadje, zelenjava ali rastline, zaradi česa je prilagodljiv različnim okusom in jedem. 

Lahko se postreže kot priloga tofuju, z ribo ali zelenjavo, prav tako je lahko glavna jed, ko se obogati z različnimi sestavinami, kot je zelenjava, oreščki ali sušeno sadje. Kuskus se tudi uporablja kot osnova za mnoge jedi, kot je solata, nadevi za paprike ali bučke, Njegova nevtralna aroma in sposobnost vpijanja okusov sta razloga, zakaj je prav kuskus popoln spremljevalec raznih jedi. 

Recepti s kuskusom

Obstajajo številni načini, da se vključi kuskus v prehrano, dobro je znano pa, da Tovarna Zdrave Hrane ima rada zdrava živila, zato je tudi to vključila med svoje recepte in za vas pripravila odlične ideje za uporabiti te preokusne in hranljive testenine: 

Hitra priprava,  nevtralen okus in možnost prilagajanja raznim jedem, naredijo da je kuskus ena priljubljenih izborov za kuhanje  hitrem obroku, kot za posebne prilagoditve. S svojo bogato zgodovino, enostavnostjo pripravljanja  in z izjemno prilagodljivostjo, kuskus vas bo navdušil prav v vsaki obliki, tako vas tudi kot vse gurmane po vsem svetu. 

Ne pozabite se naročiti tudi na naš Novičnik, saj ob prvem naročilu pridobite 10% popusta! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.