Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Ovseni kosmiči: Prednosti za zdravje + 8 najboljših receptov!

Ovseni kosmiči: Prednosti za zdravje + 8 najboljših receptov!

Izvedite vse, kar morate vedeti o ovsu!

Zdravo srce, srečna prebava in čudovita koža - ali obstaja kaj, kar oves ne bi mogel izboljšati? Od ovsenih piškotov do kopeli iz ovsa.. oves nam je postal najboljši prijatelj tudi v kuhinji in kopalnici!

 

Se sprašujete, ali so ovseni kosmiči zdravi? In katera je vrsta ovsenih kosmičev najboljša za vas? Vse prednosti ovsa in ovsenih kosmičev najdite v našem obsežnem priročniku. 

Dekle je ovsene kosmiče
"Mmm, berem o ovsenih kosmičev medtem ko jem ovsene kosmiče. Življenje je popolno!"

Vsebina: 

So ovseni kosmiči zdravi?

Od smoothiejev vse do kruha, oves je naenkrat vsepovsod! Vendar, zakaj je tako priljubljen?

Oves (v latinščini: Avena sativa) je zelo zdravo žito. Ovseni kosmiči so bogati z kompleksnimi ogljikovimi hidrati. rastlinskimi beljakovinami, zdravimi vlakninami, imenovanim beta-glukan ter z vitamini in minerali. 

Vse se to lepo sliši, vendar kaj to pomeni za vaše zdravje? Nadaljujte brati in izvedite več!


Ali so vsi ovseni kosmiči tako zdravi? Hmmm.

Diabetes tipa 2.

Diabetes je bolezen, ki povzroča previsoko raven sladkorja v krvi. Diabetes tipa 1 je gensko podedovan, vendar za diabetes tipa 2 zdravniki menijo da smo sami delno krivi. Kako?

Osnovni dejavniki, ki prispevajo k diabetesu tipa 2 so nezdrava prehrana, ki ima preveč: 

  • predelanih žit (berite: bela moka, bele testenine in pd.)
  • predelanega, rdečega mesa (kolbasi, paštete, salame in pd,)
  • sladkorja (piškoti, torte, sladka pijača in pd.)

Še ne obstaja zdravilo, ki bi popolnoma ozdravilo diabetes, zato je najboljše "zdravilo" preprečevanje! Posebne vlaknine ki se nahajajo v ovsu se imenujejo beta-glukan,  in tiste pomagajo pri upočasnitvi absorpcij sladkorja in zmanjšanju količine sladkorja v krvi.  Zato se oves priporoča za diabetike. 

Pomembna opomba: nepredelani oves ima nižji glikemični indeks (hitrost, s katero dvigujemo raven sladkorja v krvi), kot je predelani oves.Nadaljujte brati in izvedite katera je vrsta ovsenih kosmičev najboljša za vas!

Palačinke iz ovsenih kosmičev
"Mmmm, palačinke iz ovsenih kosmičev. Če že vsebuje ovsene kosmiče, je gotovo zdravo?"

Holesterol

Bolezni srca in srčnih žil so eni največjih vzroki smrti. Številka ljudi, ki trpijo za boleznijo srčno-žilnega sistema  se vedno povečuje, in zdravniki opozarjajo da je za to kriva naša sodobna prehrana!

Znano je, da visoke ravni holesterola in lipoproteina male gostote (LDL) povečata tveganje za srčne bolezni. Znanstvene pa so raziskave pokazale, da oves zmanjša holesterola in LDL v krvi, s čimer se zmanjša tveganje za srčne bolezni. 

Verjame se da je to tako, ker oves vsebuje posebne vlaknine ki se imenujejo beta-glukan.

Pomembna opomba: nepredelani oves boljše vpliva na holesterol, kot predelani. Izvedite več o vrstah ovsa, in kateri je najboljši za vas. 

Par dela testenine v obliki srca
Srce obožuje ovsene kosmiče <3

Dermatitis in zdravje kože

Kdo bi rekel da oves deluje  tudi znotraj in navzven! Oves ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki pomagajo da vaša koža ostane zdrava. 

Raziskave so pokazale da oves pomaga pri dermatitisu, psoriazi, aknah in pri virusnih okužbah kože. 

Za lokalno uporabo na koži se najpogosteje uporablja tako imenovan koloidni oves. Koloidni oves je celotno zrno ovsa (skupaj z ovojem) ki se zmelje do finega prahu. 

Koloidni oves ni enako kot ovsena moka! Ovsena moka je pridobljena iz semena ovsa, iz katerega je ovoj odstranjen, medtem ko se koloidni oves dobi iz celotnega semena, zmletega skupaj z ovojem. 

Dekle v ovseni kopeli
Berimo o ovsu ko ga jemo ali ko se kopamo v njem...Zmernost je vrlina!

Kopeli iz ovsa

Napolnite kad z vodo in dajte v njo 2 žlici koloidnega ovsa. Namakajte se v kadi nekaj 15-20 minut. Ovsena kopel pomirja in hrani kožo ter je odlična za ljudi, ki imajo težave z kožo. 

Maska iz ovsa

Razen kopeli, lahko sami naredite masko iz ovsa. Enostavno premešajte koloidnega ovsa in vodo dokler ne dobite želeno zmes, nanesite na obraz in pustite da deluje 10 minut. 

Dekle z masko iz ovsa
"Tudi to obstaja?? Kaj pa mi niste takoj rekli!"

Hujšanje

Raziskave kažejo, da polnozrnata žita in vlaknine pomagajo, da se dlje časa počutimo siti. In ovseni kosmiči so celotna semena bogata z vlakninami!

Zato so polnozrnati ovseni kosmiči dobri za hujšanje, vendar jih ne smete jesti v prevelikih količinah. 

Alergija na oves

Za kog je ovs škodljiv? Oves vsebuje beljakovino, avenin , katera pri nekaterih posameznikih lahko povzroča alergijsko reakcijo. Vendar alergija na oves je zelo redka in se lahko testira pri zdravniku. 

Druga možnost je, da oseba ki negativno reagira na oves ima pravzaprav celiakijo. Če mislite da ste to vi, preberite obsežni članek: Vse o glutenu!

5 različnih vrst ovsenih kosmičev

Marsikateri ne vedejo da obstaja več kot ena vrsta ovsenih kosmičev. Ovseni kosmiči se razlikujejo po tem koliko so predelani!

Kljub predelavi, vse vrste ovsenih kosmičev so hranilno podobne. Vendar se razlikujejo po vplivo na sladkorj v krvi ter po tem, koliko vlaknin vsebujejo. 

Tukaj vam prinašamo 5 vrst najbolj zdravih ovsenih kosmičev, od najmanj do največ predelanih!

Različne vsrte ovsenih kosmičev
"Kmalu se boste lahko pohvalili prijateljem, da poznate vseh 5 vrst ovsenih kosmičev."

Olupljeni oves (po angleški hulled oats)

Olupljeni oves je seme ovsa s katerega je odstranjeni težko prebavljivi ovoj. Olupljeni oves vsebuje največjo količino vlaknin ter ima najnižji glikemični indeks. Na splošno je bolj zdravo uživati žita z nižjim glikemičnim indeksom. One nam pomagajo ohraniti raven sladkorja v krvi. 

Kako naj kuhamo oves? Olupljeni oves se dolgo kuha (50-60 min). Vendar, če iščete bolj zdrave ovsene kosmiče, so tukaj!

Olupljeni oves v skledi

Jekleno rezani ali irski oves ( steel-cut ali Irish oats)

Jekleno rezani oves je olupljeni oves sesekljan na majhne koščke, kako bi se lažje skuhal (30 min).  Tu tudi vsebuje veliko vlaknin in je nižjega glikemičnega indeksa. 

Jekleno rezani oves v skledi

Škotski ovseni kosmiči ( Scottish oats)

Škotski ovseni kosmiči so semena olupljenega ovsa, ki se zmeljejo v kamnitih mlinih. Tekstura je podobna moki, vendar bolj groba. 

Grobi ovseni kosmiči (rolled ali old-fashioned oats)

Grobi ovseni kosmiči ali rolled oats so pridobljeni tako, da se olupljeni oves prekuha na pari ter valja (rolling) . S tim postopkom se semena spremenijo v listke, ki se lahko in hitro kuhajo (5-10 min) in se lahko jejo tudi brez kuhanja. 

Grobi ovseni kosmiči so zlahka prebavljivi, zato so odlični za dojenčke ali ljudi, ki imajo občutljivo prebavo. Vendar za diabetike niso najboljša možnost, saj hitrejše dvigujejo sladkor v krvi kot olupljeni oves. 

 

Valjani ovseni kosmiči na krožniku

Drobni ali Instant ovseni kosmiči (ang. quick oats)

Z dodatnim kuhanjem na pari in bolj intenzivnim valjanjem je pridobljen največ predelana oblika ovsa: instant ovseni kosmiči. 

Instant kosmiči najhitrejše dvigujejo sladkor v krvi, imajo najmanj vlaknin , vendar so tudi najlažje prebavljivi. Zato so odlični za dojenčke. 


Ovseni kosmiči s hruško

 

Hranilna vrednost ovsenih kosmičev

Oves je postal pravi hit v zadnjem času. Ovseni kosmiči vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, rastlinske beljakovine in so odličen vir vlaknin ( beri: zdravo srce in srečna prebava)!

Oves, tudi, vsebuje posebno vrsto topnih vlaknin, ki se imenujejo beta-glukan. Raziskave kažejo da beta-glukan pomaga pri obravnavi diabetesa in pri znižanju holesterola!

Če niste oboževalec vsakdanjega uživanja ovsa, beta-glukan lahko tudi jemljete kot prehransko dopolnilo. Oglejte si našo spletno trgovino: Beta Glukan

Kalorije v ovsenih kosmičih

V tej hranilni tablici lahko vidite hranilni sestav ovsenih kosmičev: 


Sestav ovsenih kosmičev za vse nas kuhinjske pfilarje :)

Suhi ovseni kosmiči vsebujejo 350kcal na 100g. Vendar, koliko kalorij vsebujejo ovseni kosmiči (kuhani ovseni kosmiči)? Če jih pripravite z vodo, ovsena kaša ima okoli 70kcal na 100g!

Ali oves vsebuje glutena?

Oves naravno ne vsebuje glutena, vendar če se proizvaja ali pakira blizu pšenici, sledi glutena iz pšenice lahko pridejo na oves. Takšni oves potem ni gluten-free!

Gluten free napis
Uh, oh ovsena kaša je brez glutena, a ne?

Najbolj varna rešitev za bolnike, ki trpijo za celiakijo je nakupovati ovsene kosmiče brez glutena, ki so certficirano gluten-free izdelki.

Ali se sprašujete, če se morate izogibati glutenu? Izvedite vse v našem obsežnem priročniku o glutenu: Vse o brezglutenski prehrani

Ali se ovseni kosmiči morajo kuhati?

Kuhati ovsene kosmiče, ali ne* Tole se vedno sprašujemo! Marsikateri ne znajo ali se ovseni kosmiči morajo kuhati. Odgovor je: nekatere ja in druge ne!

In kako naj uživamo ovsene kosmiče?

Olupljeni oves in reazni oves se morata kuhati, saj gre za nepredelana semena ki jih je ni možno jesti surove. 

In instant ovsene kosmiče je ni treba kuhati. Njih lahko enostavno premešate s hladnim mlekom in voila! Zajtrk je končan. 

Ovsena kaša z gagodami in Nutrigold ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči za večerjo, ovseni kosmiči za zajtrk.. ovseni kosmiči vedno!

Kako pripraviti ovsene kosmiče? Recepti!

Kako narediti ovseno kašo? Ena kaša in nešteto možnosti pripravljanja. Pravilna priprava ovsenih kosmičev, na srečo ni zapletena in kuhanje ovsenih kosmičev ne traja dolgo. 

Prinašamo vam naše najljubše recepte z ovsenimi kosmiči!

Ovsena kaša (kuhani ovseni kosmiči)

Če želite narediti navadno ovseno kašo, preprosto dajte ovsene kosmiče (valjane ali instant) v vrelo mleko/vodo dokler ne zagosti do zaželene gostote. Dodajte sladilo in ščepec soli. Občasno premešajte v času kuhanja. 

Razmerje ovsenih kosmičev in tekočine je splošno 1:2, vendar jih lahko pripravite po lastnem okusu. Ovseni kosmiči z vodo so okusni, vendar so z mlekom bolj kremasti!

Ali pa poskuite narediti Ovseno kašo s hruškami in orehi. To je odličen recept za zajtrk, vendar tudi za večerjo. 

Če se vprašate, kateri nam je najljubši recept za ovseno kašo, to je Tiramisu ovsena kaša s jogurtom: 

Sestavine: 

Priprava Tiramisu ovsene kaše: 

  1. Premešajte vse sestavine (razen jogurta in kakava) v loncu in kuhajte dokler se ne zgosti. 
  2. Prenesite v skledo za serviranje, na vrh dodajte grški jogurt in potresite s kakavom v prahu. Dobra ovsena kaša je končana!

Overnight oats ( ovseni kosmiči prek noči)

Naj hladilnik "kuha" namesto vas! Ni nič boljšega od tega, kot da nas zjutraj dočaka ena dobra ovsena kaša. 

Overnight ovseni kosmiči se naredijo tako, da ovsene kosmiče preprosto preko noči pustite v vodi ali mleku, v hladilniku. Če nas vprašate, overnight ovseni kosmiči niso oznaka lenobe, ampak odlične organizacije!

Sestavine: 

Priprava overnight ovsene kaše: 

  1. Vse sestavine premešajte v steklenici in pustite v hladilniku čez noč
  2. Postrežite s svežim sadjem po želji. Overnight oats recept je končan!

Ovseni kosmiči brez kuhanja

Kdo bi rekel, da se ovseni kosmiči lahko samo dajo v hladno mleko? Če vam tole ni impresivno, vam prinašamo en recept zaradi česa vas bodo imenovali novim Gordonom Ramsayem zajtrkov: 

Kremasti ovseni kosmiči z malinami

Sestavine: 

Priprava ovsene kaše z malinami: 

  1. Ovsene kosmiče premešajte z mandljevim mlekom, soli, sirupom in z vanilijo (lahko jih tudi pustite čez noč v hladilniku če želite da imajo bolj mehko teksturo). 
  2. Maline in jagodne prekuhajte da dobite džem. 
  3. Dajte v kozarec sloj džema neto ovsenih kosmičev in tako do vrha. 
  4. Okrasite ga s svežimi jagodami in malinami. Kremasta ovsena kaša je končana!

Ovsena kaša z jogurtom

Ovsene z vodom se slišijo kot nekaj, s čimer bi hranili konje? Potem je ovsena kaša z jogurtom to, kar iščete. Prinašamo vam naš najljubši, fancy recept za Ovsene kosmiče z jogurtom in sadjem: 

Ovseni kosmiči zjogurtom in sadjem v skledi.

Sestavine: 

Priprava ovsenih kosmičev: 

  1. V lonec dajte oves in sol. Dodajte vodo/mleko in premešajte. Ddajte cimet in vanilijo, če jih uporabljate. 
  2. Segrejte na srednje močnem ognju 8-10 minut ali dokler se tekočina ne vpije. Obvezno nekajkraj premešajte. 
  3. Ovseno kašo umaknite z ognja in vmešajte grški jogurt. Prenesite v skledo in dodajte svoje najljubše sadje. Ovsena kaša s jogurtom je končana!

Drugi najbolj okusni recepti z ovsenim kosmičem

Zdravi piškoti iz ovsenih kosmičev ali morda en čaj iz ovsa? Ko ima ovsa, je odlično!

Ovseni piškoti

Če iščete recepte za ovseno kašo, torej vemo da ste sam-svoj-mojster! Polnozrnati piškoti z ovsenimi kosmiči so sladk in super zdravi---tudi kot vi.. :).

Ti zdravi piškoti iz ovsenih kosmičev so izdelani brez jajc in brez moke: 

Ovseni kosmiči poleg krožnika

 

Sestavine: 

Priprava ovsenih piškotov: 

  1. V skledi premešajte maslo, beli in rjavi sladkor. Stepite jajca in vmešajte vanilijo. Zamešajte moko, sodo bikarbono, sol in cimet. Nato zamešajte ovsene kosmiče. Pokrijte in hladite testo namanj 1 uro v hladilniku. 
  2. Segrejte pečico na 190 stopinj. Namastite pekač za ovsene piškote. Testo razvaljajte v kroglice velikosti orehov, jih sploščite v obliki piškotov in dajte v pekač. 
  3. Pecite 8-10 minut v prej ogreti pečici. Neustavljivi piškoti iz ovsa so končani. 

Kruh iz ovsenih kosmičev

Če se strinjate z nami, da ovseni kosmiči niso zadostni za večerjo in zajtrk, naredite ovseni kruh za kosilo! Sledi recept za naš najdražji Zdravi kruh z ovsenimi kosmiči:

Kruh iz ovsenih kosmičev na pladnju

Sestavine: 

Priprava kruha iz ovsenih kosmičev: 

  1. Segrejte pečico na 180°C in namastite pekač z maslom
  2. Vlijte toplo vodo in dodajte kvas. Zamešajte med in pustite da stoji nekaj minut. 
  3. Do takrat premešajte moko, ovsa in sol v veliki skledi. 
  4. Dodajte mokro zmes v suho zmes in dobro premešajte
  5. Prestavite testo v model, pokrijte z mokro krpo i dajte na toplo mesto okoli 30 minut da nabrekne
  6. Ko nabekne, pecite kruh 35-40 minut, dokler neporjavi. Kruh iz ovsenih kosmičev je končan!

Torta iz ovsenih kosmičev

Torta iz ovsenih kosmičev nam je zelo priljubljena, vendar se nismo mogli upreti še enem receptu: Sadnim košaricam s chio in ovseni piti z marmelado!

Tukaj je recept: 

Sestavine: 

Priprava torte iz ovsenih kosmičev: 

  1. Breskve sesekljajte in kratko prekuhajte v vodi ali pomarančnem soku dokler niso mehke, dodajte javorjev sirup. 
  2. Premešajte ovseno moko, kosmiče, pecilni prah, sol, cimet in sladkor. 
  3. Dodajte raztopljeno kokosovo olje in povežite z rokami. 
  4. Del zmesa dajte v mahni model za pečenje. 
  5. Dodajte kuhane breskve in z rokami zdrobite ostanek suhe zmesi po vrhu. 
  6. Pecite 30 minut na 180 stopinj. Zdrava torta iz ovsenih kosmičev je pečena!

Čaj iz ovsa

Čaj iz ovsa se ne sliši glamurozno nikomur..razen naše prebave! Ta čaj  je nežen za naše črevesje in je prijetnega pomirjajočega okusa. Ovseni čaj nima neželenih stranskih učinkov če ste alergični na oves, ali če imate celiakijo. 

Ovseni čaj v skodelici

Sestavine: 

Ovseni čaj se pripravlja tako: 

  1. Dajte oves, palčko cimeta in vodo v lonec in zavrite. 
  2. Zmanjšajte ogenj in pustite da zavri (pokrito) okoli 30 minut
  3. Zgasite ogenj in dodajte med in vanilijo
  4. Precedite in odpravite oves. Ovseni čaj je narejen!

Nutrigold ovsena moka in ovsena peciva

Priljubljeni ovseni izdelki

Ovseni kosmiči niso edina ovsena izkušnja za vaše okušalne brbončice! Lahko uživate tudi: 

  • Ovseno mleko - napitek iz ovsa je odlični nadomestek za kravje mleko, sad ne dviuhe holesterol!
  • Ovsena smetana - namesto kravje smetane, poskusite ovseno.
  • Ovseni otrobi - ovseni otrobi (zunanji ovoj ovsa) so dobri za hujšanje in prebavo, saj so odličen vir vlaknin!
  • Ovsena moka - ovsena moka je zdravi nadomestek za belo moko. 
  • Instant ovsena kaša - hitra beljakovinska kaša ki ju je le treba zmešati z vodo!
  • Sirup iz ovsa - okusni nadomestek za predelani beli sladkor. 

Nutrigold sirup iz ovsa

Kje kupiti oves?

Polnozrnati ovseni kosmiči niso le zdravi, so tudi poceni! Ovsena živila po odličnih cenah lahko najdete v naši spletni trgovini: Ovseni kosmiči

In če imate raje sprehod po mestu, pridite do Hrvaške in nas obiščite na naslednjih lokacijah: TZH prodajna mesta

P.S. A ste vedeli, da če se vključite v naš Klub zvestobe, boste ostvarili minimalno 5% popusta ZA VEDNO! Guba,a  ne?Več o klubu zvestobe izvedite na povezavi: Klub zvestobe

 

Ovsena kaša s pomarančo v skledi

Živelo uživanje v ovsu!

Sklep: 

Oves je izjemno zdravo žito! Je bogat z zapletenim ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali ter z enim posebno zdravim tipom vlaknin ki se imenuje beta-glukan. 

Raziskave kažejo, da oves blagodejno vpliva na holesterol in sladkor v krvi, da pomaga pri hujšanju ter da ga se lahko uporablja tudi za nego kože!

Ne bomo se več nikoli ločili od ovsa, tudi v kupalnici ne! Hura za uživanje v ovsu!

PS. Prijavite se na naš Novičnik in pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Viri: 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.