Uporabniška podpora
V nadaljevanju vam prinašamo vodnik skozi svet zdravih olj, razkrivamo pa vam tudi, kako izbrati najbolj kakovostno in najboljše olje za svoje zdravje.
Pri oljih je najpomembnejše eno – izberite jedilna olja, bogata s polinenasičenimi in mononenasičenimi maščobami ter omega-3 maščobnimi kislinami, izogibajte pa se oljem, bogatim s transmaščobami.
Vas zanima, kaj so transmaščobe? Gre za maščobe, ki jih je skoraj nemogoče najti v naravni obliki, so produkt procesa hidrogeniranja v prehrambeni industriji in jih najdemo v skoraj vseh (pol)izdelkih. Največ jih je v margarini, sladkarijah, čipsu, rastlinskih sirih in hitri hrani – kot taki so telesu popolnoma nepotrebni in še en razlog več, zakaj bi bilo naše življenje bolj zdravo brez že pripravljene hrane in industrijskih sladkarij.
Izbira dobrih maščob popolnoma spremeni koncept maščob. Izbira dobrih, esencialnih maščob pomaga ohranjati krvne žile, ščiti imunski sistem in zmanjšuje vnetne procese. Poleg tega ne pozabite, da so nekatera olja dobra za toplotno obdelavo pri visokih temperaturah, druga pa le kot solatni preliv. Dober način za določitev tega je dimna točka, temperatura, pri kateri se olje začne kaditi, pri čemer se sproščajo rakotvorne spojine v zrak in prosti radikali v olje. Da ne bi eksperimentirali, vam predstavljamo seznam najbolj dragocenih olj, ki jih lahko brez skrbi uporabljate v svoji kuhinji!
V nadaljevanju je seznam olj, ki so primerna za kuhanje, predvsem pri nižjih temperaturah.
Ekstra deviško oljčno olje je na prvem mestu prav zaradi svoje dostopnosti, razmeroma ugodne cene in visoke kakovosti. Oljčno olje spada v družino omega 9 olj, ki so hormonsko nevtralna in jih lahko uporabljamo neomejeno dolgo (razen seveda kalorijske omejitve). Oljčno olje vsebuje spojine proti raku in skvalen, ki celicam dovaja dodaten kisik. Nutrigold ekstra deviško oljčno olje je hladno stisnjeno in prihaja iz certificirane ekološke pridelave. Znak, ki potrjuje vrhunsko kakovost deviškega oljčnega olja, je njegov pikanten in grenak okus, ki ob zaužitju rahlo peče, ter vonj, ki spominja na sveže pokošeno travo ali zrelo sadje.
Laneno olje je bogat vir alfa-linolenske kisline. Alfa linolenska kislina se v telesu spremeni v EPA (glavna sestavina ribjega olja) vendar v zelo majhnem odstotku 5-10%, odvisno od stanja v telesu. Pretvorbo alfa linolenske kisline v EPA onemogoča prekomerno uživanje omega 6 maščobnih kislin, pa tudi pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov, zato morajo ribje olje uživati tudi osebe, ki niso vegetarijanci. Laneno olje lahko uporabljamo tudi na koži: za celjenje brazgotin, opeklin, vnetij, luskavice, izpuščajev, povrnitev gladkosti in sijaja kože, blagodejno vpliva tudi na akne.
Za razliko od rafiniranega olja, ki se večinoma uporablja za praženje in pečenje, hladno stiskano sončnično olje ohranja vse hranilne lastnosti zahvaljujoč postopku hladnega stiskanja, ki omogoča vse naravne dragocene sestavine sončničnih semen, kot so vitamini A, E in D, prehranske vlaknine in minerali ostanejo ohranjeni v olju. Nutrigold hladno stiskano sončnično olje je priljubljena sestavina v solatah, pri sladicah ali kakšni drugi obliki uporabe, kjer ni izpostavljeno visokim temperaturam, kjer izgubi svojo vrednost.
Nekatera olja prenesejo višje temperature kot druga, nasičena in mononenasičena olja pa so najboljša izbira za praženje.
Kokosovo olje je dobra alternativa rafiniranem sončničnem olju. Kokosovo olje je visoko vredno olje protimikrobnih, antivirusnih in protirakavih lasnosti, Žlica 15 g vsebuje 135 kalorij in 15 g maščob, med katerimi do 13.9 nasičene maščobe. Kokosovo olje sodi med nasičene maščobe, za katere vemo da niso dobre. Vendar, obstaja razlika med nasičenimi maščobami v kokosovem olju in tistih v piškotih ali sladicah. Ta maščoba se lažje prebavlja, gre neposredno v jetrom, se spreminja v energijo in pospešuje presnovo, tako da pride do hitrejšega kurjenja kalorij. Zato je treba vnesti 10% nasičenih maščob na dan.
Takšne izjemne lastnosti so nastale zaradi visoke vsebnosti nasičenih srednje verižnih maščobnih kislin,(kaprilna, miristinska i palmitinska - v manjši količini se nahajajo tudi v mlečih maščobah) kot tudi bogati vsebnosti fitosterola, ki delujejo protivnetno in obnavljajoče. Zelo dobro prenaša visoke temperature, To olje lahko kupite tudi v Tovarni Zdrave Hrane.
Sezamovo olje je izjemno hranljivo in vsebuje visoko vsebnost bakra, magnezija, kalcija, železa, vitamina B, cinka in mangana. Vse te sestavine so zelo pomembne za zdravje, tako se sezamovo olje uporablja vse pogosteje tudi v pripravljanju hrane. Poleg kokosovega olja, je sezamovo tudi nepogrešljivo živilo v azijski kuhinji. To je olje bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, k veljajo za dobre maščobe, Sezamovo olje se lahko uporablja tudi pri kuhanju, kjer se pogosto meša s sončničnim oljem. Odlično prenaša ogrevanje in je primerno za pripravljanje obrokov tudi pri visokih temperaturah. Najpogosteje se uporablja za hitro cvrtje ali kuhanje, vendar tudi kot solatni preliv za različne solate, ne le da je okusno, temveč dlje časa ohrani svežino solate.
Prečiščeno maslo (ghee ali kraljevsko maslo) je pridobljeno z zelo rahlim prekuhavanjem masla in odstranjevanjem pene (predvsem beljakovine) ki pri tem nastaja. Po Ayurvedi je ghee maslo na vrhu seznama živil, ki vsebujejo maščobe. Ghee vsebuje nenasičene in nasičene maščobne kisline. Ne glede na nasičene maščobne kisline, ghee zmanjšuje raven škodljivega holesterola v telesu. Ghee ima visoko točko dimljenja (205-260°C), zaradi česar je idealna maščoba za dušenje, cvrtje in paniranje. Ghee ima visoko točno dimljenja (205-260°C) zaradi česa je popolna maščoba za dušenje, cvrtje in praženje.
Prijavite se za naš brezplačen Novičnik in prvi zvedite vse novice iz zdravega življenja ob Tovarni Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik pridobite 10% popust na prvo naročilo.
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: