Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Najbolj zdrava olja za kuhanje, peko in cvrtje

Najbolj zdrava olja za kuhanje, peko in cvrtje

Obstaja tudi zdravo olje

V nadaljevanju vam prinašamo vodnik skozi svet zdravih olj, odkrivamo pa vam tudi kako izbrati najbolj kakovostna olja za vaše zdravje. 

Vsi članki
17. november 2023.

Ko gre za olja, je pomembno eno - izberite olja za kuhanje, ki so bogata s polinenasičenimi in mononenasičenimi maščobami ter omega-3 maščobnimi kislinami, izognite se oljem, ki so bogata s transmaščobami. 

Kaj so transmaščobne kisline? To so kisline, ki se v naravni obliki skoraj ne morejo najti, tiste so produkt procesa hidrogeniranja v prehranski industriji ter se nahajajo v skoraj vsaki (napol)pripravljeni hrani. 

Največ jih je v margarini, sladkarijah, čipsu, zelenjavnih sirih in hitri hrani – kot taki so telesu popolnoma nepotrebni in še en razlog več, zakaj bi bilo naše življenje bolj zdravo brez že pripravljene hrane in industrijskih sladkarij.

Izbira dobrih maščob je popolnoma spremenila koncept maščobe, Izbira dobrih, esencialnih maščob pomaga v vzdrževanju krvnih žil, zaščiti imunskega sistema in zmanjšanju vnetnih procesih. 

Poleg tega, se zapomnite da so nekatera olja dobra za obdelavo pri višjih temperaturah, druga pa samo kot začimba za solate. Dober način, da to določite je točka dimljenja, temperatura na kateri se olja začne kaditi in sprošča rakave spojine v zrak in proste radikale v olje. 

Da ne eksperimentirate, vam prinašamo seznam najbolj dragocenih olja ki jih lahko, brez skrbi, uporabljate v vaši kuhinji! 

Katera so olja primerna za kuhanje pri nizkih temperaturah?

V nadaljevanju se nahaja seznam olja, ki so primerni za kuhanje, zlasti pri nižjih temperaturah. 

Ekstra deviško oljčno olje

Ekstra deviško oljčno olje je na prvem mestu prav zaradi dostopnosti, razmeroma ugodne cene in visoke kakovosti. Oljčno olje spada v družino omega 9 olja, ki so hormonski nevtralna in se lahko uporabijo neomejeno (razen seveda kalorijske omejitve). Oljčno olje vsebuje protirakave spojine in skvalen, ki vodi dodaten kisik do celic. Nutrigold ekstra deviško oljčno olje je hladno stisnjeno ter je pikantnega in grenkega okusa, ki pri uživanju zlahka da pekoč okus kot tudi njegov vonj, ki spominja na sveže pokošeno travo, ali dozorelo sadje. 

maslinovo ulje

 

 

Laneno olje

Laneno olje je bogat vir alfa-linolenske kisline. Alfa linolenska kislina se v telesu spreminja v EPA (glavna sestavina ribjega olja) vendar v zelo drobnem odstotku 5-10%, odvisno od pogojih v telesu. Pretvorbo alfa linolenske kisline v EPA onemogoča prekomerno uživanje omega 6 maščobnih kislin, pa tudi pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov, zato morajo ribje olje uživati ​​tudi nevegetarijanci. Razen kot prehransko dopolnilo, se laneno olje lahko uporablja za zunanjo uporabo na koži. Uporablja se za celjenje brazgotin, opeklin, vnetij, psoriaze, izpuščajev ter blagodejno deluje na izginitev aken in vrnitev gladke in bleščeče kože. 

laneno ulje

 

 

Hladno stisnjeno sončnično olje

Drugače kot rafinirano, ki se večinoma uporablja za peko in cvrtje, hladno stisnjeno sončnično olje je ohranilo vsa hranila svoje sestave, zaradi postopka hladnega stiskanja, ki omogoča da vse naravne visoko vredne sestavine semena sončnice, kot so vitamini A,E in D, prehranska vlaknina in minerali ostanejo ohranjeni v olju. Nutrigold hladno stisnjeno sončnično olje se odlično poda solatam, mešanju sladic ali kateri koli obliki uporabe, kjer ni izpostavljeno visokim temperaturam, na katerih izgubi svoje vrednosti. 

 

ulje suncokreta hladno prešano

Katera so olja primerna za visoke temperature in za cvrtje?

Nekatera olja lahko prenašajo višjo temperaturo od drugih, nasičena in mononenasičena olja so najboljša izbira za cvrtje. 

Kokosovo olje

Kokosovo olje je dobra alternativa rafiniranem sončničnem olju. Kokosovo olje je visoko vredno olje protimikrobnih, antivirusnih in protirakavih lasnosti, Žlica 15 g vsebuje 135 kalorij in 15 g maščob, med katerimi do 13.9 nasičene maščobe. Kokosovo olje sodi med nasičene maščobe, za katere vemo da niso dobre. Vendar, obstaja razlika med nasičenimi maščobami v kokosovem olju in tistih v piškotih ali sladicah. Ta maščoba se lažje prebavlja, gre neposredno v jetrom, se spreminja v energijo in pospešuje presnovo, tako da pride do hitrejšega kurjenja kalorij. Zato je treba vnesti 10% nasičenih maščob na dan. 

Takšne izjemne lastnosti so nastale zaradi visoke vsebnosti nasičenih srednje verižnih maščobnih kislin,(kaprilna, miristinska i palmitinska - v manjši količini se nahajajo tudi v mlečih maščobah) kot tudi bogati vsebnosti fitosterola, ki delujejo protivnetno in obnavljajoče. Zelo dobro prenaša visoke temperature, To olje lahko kupite tudi v Tovarni Zdrave Hrane. 

nutrigold kokosovo ulje

Sezamovo olje

Sezamovo olje je izjemno hranljivo in vsebuje visoko vsebnost bakra, magnezija, kalcija, železa, vitamina B, cinka in mangana. Vse te sestavine so zelo pomembne za zdravje, tako se sezamovo olje uporablja vse pogosteje tudi v pripravljanju hrane. Poleg kokosovega olja, je sezamovo tudi nepogrešljivo živilo v azijski kuhinji.  To je olje bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, k veljajo za dobre maščobe, Sezamovo olje se lahko uporablja tudi pri kuhanju, kjer se pogosto meša s sončničnim oljem. Odlično prenaša ogrevanje in je primerno za pripravljanje obrokov tudi pri visokih temperaturah. Najpogosteje se uporablja za hitro cvrtje ali kuhanje, vendar tudi kot solatni preliv za različne solate, ne le da je okusno, temveč dlje časa ohrani svežino solate. 

sezamovo ulje nutrigold

Ghee maslo

Prečiščeno maslo (ghee ali kraljevsko maslo) je pridobljeno z zelo rahlim prekuhavanjem masla in odstranjevanjem pene (predvsem beljakovine) ki pri tem nastaja. Po Ayurvedi je ghee maslo na vrhu seznama živil, ki vsebujejo maščobe. Ghee vsebuje nenasičene in nasičene maščobne kisline. Ne glede na nasičene maščobne kisline, ghee zmanjšuje raven škodljivega holesterola v telesu. Ghee ima visoko točko dimljenja (205-260°C), zaradi česar je idealna maščoba za dušenje, cvrtje in paniranje. Ghee ima visoko točno dimljenja (205-260°C) zaradi česa je popolna maščoba za dušenje, cvrtje in praženje. 

ghee maslac nutrigold

Za dodatne in zdrave recepte, se prijavite na naš brezplačen Novičnik. 

Zanimalo vas bo tudi..

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.