Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Ne skrbite zaradi pesticidov na sadju in zelenjavi, saj jih bo soda bikarbona odpravila

Ne skrbite zaradi pesticidov na sadju in zelenjavi, saj jih bo soda bikarbona odpravila

Sadje iz zelenjavo, ki sta polni bakterij in kemikalij, je treba sprati.

Pesticidi in bakterije se lahko prenesejo z rokami in nožem, in lupinice agrumov je nikakor ni treba ribati v torte če niste popolnoma gotovi, da prihajajo iz ekološke pridelave. 

Sestavina, ki vse gospodinje imajo pri rokah, natrij-karbonat ali soda bikarbona ima število načinov za uporabo. Izpiranje pesticidov iz sadja  s sodo je bolj učinkovito kot izpiranje z navadno vodo, rahlega  ekološkega detergenta za posodo ali razredčenega belila v prahu. 

Spiranje z vodo odpravlja le mehanični del umazanije in majhni del pesticidov, in posamezniki uporabljajo rahlo sredstvo za pomivanje posode in ščetko, in potem lupijo lupinico, polno hranljivih snovi. Čeprav se na ta način sadje in zelenjava sperejo boljše, kot le z vodo, to ni dovolj da se odpravijo ostanki pesticidov. Soda bikarbona, kot je že rečeno, ima nešteto načinov uporabe. Uporablja se v kuhinji, za nego kože in celo za zdravljenje določenih zdravstvenih težav. Ni draga, in njena učinkovitost je dokazana v številnih raziskavah. V tem primeru, soda se pokazala zelo učinkovita za odpravljanje škodljivih pesticidov iz sadja in zelenjave. Soda odstranjuje pesticide zaradi svoje visoke alkalnosti ki razgradi kemične spojine na manjše in naškodljive molekule. 

Priporočljivo je sadje in zelenjavo pustiti da stoji v vodi v katero ste dodali žličko sode bikarbone dvajset minut do pol ure. Tudi če je zelenjava ekološka, boste na ta način gotovi, da ne skrivajo mravlje, črve ali druge žuželke. Po namakanju v sodi, zelenjavo ali sadje dobro operite. 

Limone, pomaranče, mandarine, lubenice ter drugo sadje in zelenjava, čigavo lupinico ne  uživamo, je tudi treba oprati. Pesticidi in bakterije se lahko prenašajo z rokami in nožem, in lupinice agrumov je nikakor ni treba ribati v torte, če niste popolnoma gotovi, da prihajajo iz ekološke pridelave. 

Čeprav se količina pesticidov iz leta v leto povečuje, strokovnjaki trdijo da blagodejnosti, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, znatno presegajo morebitno škodo zaradi pesticidov. Pri takšnih sadežih je vsekakor boljše izbrati tisto iz ekološke pridelave, in ne iz konvencionalne pridelave, tako da bo možna škoda najmanjša možna. Postrezite za sodo in uživajte v priljubljenih sadežih narave. 

Ste že preizkusili sodo kot čistilko pesticidov?

Za še več zdravih nasvetov, se prijavite na naš NOVIČNIK! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.