Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Športna prehrana in prehranska dopolnila - vse, kar športnik potrebuje

Športna prehrana in prehranska dopolnila - vse, kar športnik potrebuje

Mali vodič za velike spremembe

Prehrana je pomemben del življenja vsakega človeka, športniki pa še posebej pazijo na njo. Poleg zdrave prehrane pomagajo tudi prehranska dopolnila. Ker jih na trgu ima veliko, je pomembno, da se zavedate nekaterih osnov o športnih izdelkih - katere je dobro uporabljati, kdaj in zakaj. 

Vsi članki
08. januar 2024.

Športna prehrana  in prehranska dopolnila imajo ključno vlogo v doseganju vrhunskih rezultatov v športnih disciplinah. Ti elementi niso rezervirani samo za profesionalne športnike - vsak, ki se ukvarja s športno dejavnostjo lahko najde koristi v pravilni prehrani in ciljnih dodatkih. Nekateri bistvenih hranil v športni prehrani so: 

  • Beljakovine: Osnovni gradniki mišic. Beljakovine pomagajo pri obnovi mišičnih vlaknin, poškodovanih med vadbo. Viri beljakovin vključujejo meso, ribo, jajca, mlečne izdelke in rastlinske vire, kot sta grah ali soja. 
  • Ogljikovi hidrati: Glavni vir energije. Ogljikovi hidrati se spreminjajo v glikogen, kar je gorivo za telo med intenzivnim treningom. Celotna žita, sadje in zelenjava so odlični viri. 
  • Maščobe: Zagotavljajo dolgotrajno energijo in podpirajo absorpcijo vitaminov. Zdrave maščobe se nahajajo v oreščkih, oljčnem olju, avokadu in ribi. 
  • Vitamini in minerali: Bistveni za normalno funkcioniranje telesa. Posebej so pomembni vitamini B,C in D ter minerali kot je železo, kalcij in magnezij.

Pomembno je omeniti, da bistveno vlogo ima predvsem prehrana, vsak dodatek pa je samo še dodatni plus, ki bo vsakem olajšal aktivnosti. Telovadba in uravnotežena prehrana nekdaj niso popolni, ker se pogosto zgodi, da načrti padejo v vodo, ter se da prednost obvezam, ali pa pride čas, ko ne moremo biti aktivni in ko svoje načrte damo po strani. V takem primeru so prehranska dopolnila vse, kar je telesu potrebno.

Hkrati pa prehranska dopolnila lahko podprejo napore po treningu, ko se kombinirajo z zdravo prehrano, tako pa se vnaša vse večja številka beljakovin in energije, kar prispeva k hitrejši obnovi in boljših športnih performansih. Profesionalni športniki pa vedo, katera prehranska dopolnila so najboljša za prehrano in telovadbo, in ker je ponudba prehranskih dopolnil široka, je tukaj nekaj dodatkov za začetnike, ki želijo vključiti izdelke in prehranska dopolnila k svojem novem, športnem načinu življenja.

Protein v prahu

Protein v prahu je ena najbolj uporabljenih dodatkov. Razlog za to je, da beljakovine pomagajo graditi mišice in jih je treba porabiti več, kot jih telo lahko razgradi z naravnimi procesi. Protein sirotke velja za glavnim v tem pogledu. Vsebuje vse esencialne aminokisline in je tudi zelo prebavljiv v primerjavi z drugimi viri.  Hitro prinese zadosten odmerek beljakovin, potrebnih za rast in ohranjanje mišične mase v telesu. Pomembno je omeniti, da je telovadba in aktivnost na splošno bistvena za uporabo proteinov. Številne znanstvene študije tudi kažejo na to, da dodatni proteini, pridobljeni iz prehranskih dopolnil, lahko bistveno vplivajo na povečanje mišične mase in moči. Ti dodatki lajšajo doseganje priporočenega dnevnega vnosa proteinov, prispevajoč k optimalnem hranilnem profilu. Da bi se spodbudil rast mišic, je priporočena količina proteinov po kilogramu telesne teže med 1,4 in 2 gramov. Poleg tega, proteini prispevajo k hitrejši obnovi mišic po fizični aktivnosti. Kakovosten proteinski dodatek lahko zagotovi 20-30 g proteinov v eni porciji in uživate ga lahko kadarkoli v dnevu. Proteinski prah je najboljše dodajat kašam, napitkom in šejkom, obstajajo pa številne možnosti  okusi, ki bodo samo izboljšali užitek. Več o uporabi proteinov in o proteinskih napitkih lahko najdete tukaj

 

BCAA

BCAA ali aminokisline razvejane verige so sestavljene iz 3 zasebnih aminokislin - valina, levcina in izolevcina. BCAA se nahaja v večini proteinskih virov, kot so meso, jajca, perutnina ali mlečni izdelki. Aminokisline so pomembne za rast mišic, in levcin , ki je eden izmed njih, ima anabolično delovanje, prav zaradi tega izmed vseh aminokislin najboljše spodbuja sintezo mišičnih beljakovin (MSP). BCAA se tudi lahko uporabi kot vir energije ob treningu, s čimer se ščiti mišična masa. Zaradi svojega učinka na serotonin pa, te aminokisline zmanjšajo občutek utrujenosti, izboljšajo performasne zmogljivosti in ščitijo mišice pred razgradnjo. Najpogosteje in najbolj preprosto je, da ga uživamo v osvežilnih pijačah. 

Beljakovinske kaše

Proteini v prahu so odličen dodatek vsaki jedi, gotove beljakovinske kaše so preprosta izbira, ko nimate časa, da detajlno pripravite obrok med vadbo. Zaradi preprostosti in hitrosti pripravljanja, so pogosta izbira za malico, po treningu, ali okusen zajtrk, ki vas bo nasitil in vam zagotovil hranilno podporo celega telesa. Protein sirotke zagotavlja vse esencialne aminokisline, s čimer je zagotovljena gradnja in ohranjanje mišične mase ter kosti, razni okusi pa izboljšajo celotni vtis. 

Kreatin

Kreatin je ena naravnih spojin, ki se nahaja v mišicah in možganih ter deluje skozi več mehanizmov, najboljši pa je za povečanje mišične mase. Ta spoj ima pomembno vlogo v kratkoročnem energijskem sistemu in povečuje kratkoročno obremenitev. Velja za eno najboljših športnih dodatkov, saj pozitivno vpliva na telesno moč in maso, prispeva k izboljšanju kakovosti in učinka športnih aktivnostih  in prispeva k izboljšanju aerobnih performansov z daljšimi napori. Primeren je za začetnike in preizkušene športnike, ki želijo izboljšati svoje športne performanse in povečati mišično maso, najboljše pa se uživa ko se meša z vodo ali sadnim sokom. 

Beljakovinske čokoladice

Okusen prigrizek ne mora biti nezdrav, prav nasprotno – zdrav, hranljiv in idealen po končanju treninga ali sladkem grižljaju v dnevu. Vse tole je beljakovinska čokoladica, obogatena z beljakovinami sirotke in brez dodanih sladkorjev. Je odlična izbira, ko ste v gneči in nimate dovolj časa, da pripravite kosilo, a padel vam je sladkor, saj vam bodo beljakovinske čokoladice dale zadosten vir beljakovin in hranila za občutek sitosti. So praktične embalaže, ki stane v vsak žep, zaradi česa  boste ob njej pozabili na željo po sladkem. 

Citrulin malat

Spojina aminokisline L.citrulin v kombinaciji z jabolčno kislino (malat) prispeva k hitrejši prekrvavitvi mišic, povečanju moči in vzdržljivosti. L-citrulin poveča nivoje arginina in ornitina ter posledično sintezo dušikovega oksida. Te spojine se najpogosteje nahajajo v kapsulah kot prehransko dopolnilo v kombinaciji z vitamini in minerali, ki prispevajo k presnovi ustvarjanja energije, zmanjšajo utrujenost in izčrpanost ter prispevajo k normalni imunski in kognitivni funkciji. 

To so le nekateri izmed prehranskih dopolnil, ki bodo naredil bistveno spremembo vašem športnem in aktivnem načinu življenja, celi asortiman športne prehrane, prehranskih dopolnil, vitaminov in mineralov, potrebnih za vsakega športnika, lahko poiščete tudi v naši trgovini. 

Ne pozabite se naročiti na naš Novičnik in ob prvem naročilu pridobite 10% popusta! 

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.