Uporabniška podpora
V svetovni kuhinji se bulgur uporablja kot sestavina zelenjavnih solat, kot priloga ribam in sladicam.
Bulgur je starodavno žito, ki izvira iz Bližnjega vzhoda in že tisočletja zavzema pomembno mesto v prehrani mnogih kultur. Pridobiva se s parjenjem, sušenjem in lomljenjem pšeničnih zrn, kar mu daje edinstven okus, hranilno vrednost in enostavnost priprave. Poseben način predelave pšenice, ki se uporablja za izdelavo bulgurja, olajša pripravo, koristi za zdravje pa so številne.
Izjemno blagodejno vpliva na prebavni sistem, pomaga pa tudi pri zaprtju, divertikulozi debelega črevesja, boleznih srca in raka. Ni le odličen vir vlaknin, ampak tudi bogat s kalijem, železom in vitamini B. Je izjemno hranljiva, ima malo maščob in kalorij.
Energijska vrednost 100 g bulgurja je 342 kcal, od tega vsebuje 76 % ogljikovih hidratov, 12,3 % beljakovin in 1,3 % maščob, vsebuje pa tudi velike količine vlaknin, beljakovin, ogljikovih hidratov, kalcija, železa, cinka, magnezija, mangana, fosforja in vitaminov skupine B.
Zdravstvene koristi pšenice bulgur vključujejo preprečevanje zaprtja, zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen in bolezni srca. Bulgur vsebuje ferulinsko kislino, sestavino, ki lahko prepreči, da bi se nitrati in nitriti (prisotni v številnih živilih) spremenili v nitrozamine, ki so povezani z večjim tveganjem za raka.
Glede na to, da gre za živilo, pridobljeno iz celih zrn, bulgur znižuje raven slabega holesterola v krvi in tako varuje srčno-žilni sistem. Poleg tega je bogat s prehranskimi vlakninami, ki izboljšujejo prebavo, pospešujejo metabolizem in so lahko odlično orodje v boju proti prekomerni teži.

Proces obdelave pšenice, da bi dobili bulgur
Za predelano hrano običajno pravimo, da je nezdrava, a bulgur dokazuje, da ni vedno tako. Ta predelana rjava polnozrnata zrnca so polna hranilnih snovi, zato bi jih bilo dobro vključiti v tedenski jedilnik.
Bulgur lahko pripravimo na različne načine, odvisno od želja in možnosti. V svetovni kuhinji se bulgur uporablja kot sestavina zelenjavnih solat, kot priloga k mesu in ribam ali kot samostojen vegetarijanski obrok. Žito, ki ga večina ljudi prezre, predstavlja dragoceno zamenjavo za riž. Z bulgurjem lahko nadevate bučke ali jajčevce, namesto riža ga lahko uporabite pri pripravi sarme ali polnjene paprike, v hladnih solatah, v kombinaciji s sadjem, medom in oreščki pa lahko naredite okusno vzhodnjaško sladico.

Bulgur običajno namakamo v topli vodi približno 20 minut, lahko pa ga brez namakanja kuhamo, dokler se zrnca ne zmehčajo.
Če se odločite za kuhanje, potem bulgur skuhajte v vreli vodi v razmerju 1 : 2, torej 1 skodelica bulgurja : 2 skodelici vrele vode. Bulgur med občasnim mešanjem kuhamo 10 do 15 minut na majhnem ognju. Vodo lahko malo posolite.
S kuhanjem bulgurja mu boste podaljšali rok trajanja, zato ga lahko hranite v hladilniku do enega tedna in ga uporabite kot prilogo jedem, ki jih pripravljate. Bulgur lahko pripravite tudi kot rižoto, seveda s krajšo pripravo, ali pa v obliki burgerja.
V našem zdravem kotičku lahko najdete številne zdrave recepte. V nadaljevanju delimo nekaj okusnih in zdravih predlogov:
Bulgur lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi se raje odpravili na pot do Hrvaške, je tukaj seznam trgovin. P.S. Ali ste vedeli, da če se pridružite programu zvestobe, prejmete minimalno 5% popust. Odlično, kajne?! Več o Klubu zvestobe na povezavi: Klub zvestobe.
Za še več zdravih receptov in nasvetov iz zdravega življenja se prijavite na naš brezplačen Novičnik. S prijavo na novičnik pridobite 10% popust na prvo naročilo. ![]()
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: