Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Bulgur - žito za dobro zdravje in odlični nadomestek riža

Bulgur - žito za dobro zdravje in odlični nadomestek riža

Z uživanjem bulgurja in drugega žita se prispeva k zmanjšanju skupnega holesterola.

V svetovni kuhinji se bulgur uporablja kot sestavina zelenjavnih solat, kot priloga ribi in sladica. 

Če živite hitrim življenjskim slogom je bulgur žito za vas! Edinstven način obdelave pšenice, s katero je pridobljen bulgur je preprost za pripravo in ima številne zdravstvene prednosti. 

Kaj je bulgur in zakaj je zdrav?

Bulgur je do pol skuhana, osušena in zdrobljena pšenica. Izjemno je blagodejna za prebavni sistem, pomaga pri zaprtju, divertikulozi debelega črevesja, srčnih bolezni in raku. Ni le odličen vir vlaknin, temveč je bogat s kalijem, železom in B vitamini. Čeprav je zelo hranljiv, to okusno žito vsebuje malo kalorij in maščob. 

Energijska vrednost 100 g bulgurja znaša 342 kcal, od tega vsebuje 76% ogljikovih hidratov, 12,3% beljakovin in 1,3% maščob, poleg tega vsebuje velike količine vlaknin, ogljikovih hidratov, kalcija, železa, cinka, magnezija, mangana, fosforja ter vitaminov B skupine. 

Zdravstvene prednosti bulgur pšenice vključujejo preprečevanje zaprtja, zmanjšanje tveganja za diabetesom in bolezni srca. Bulgur vsebuje ferulično kislino, sestavino, ki lahko prepreči nitrate in nitrite (prisotne v številnem živilu) od pretvarjanja v nitrozamine, ki so povezani z večjim tveganjem za raka.

Ker gre za živilo, ki je pridobljeno iz celotnega žita, bulgur zmanjšuje raven slabega holesterola v krvi ter ščiti srčno-žilni sistem. Poleg tega, je bogat s prehranskimi vlakninami, ki izboljšujejo delovanje prebave, pospešujejo presnovo ter so lahko odlično sredstvo v boju proti odvečnim kilogramom. 

Bulgur je odlični nadomestek riža, tako pa se pripravlja

Za predelano hrano običajno velja da ni zdrava, vendar bulgur je dokaz, da to ni vedno tako. Ta predelana rjava polnozrnata zrnca so polna hranil, zato jih je dobro vključiti v tedenski jedilnik.

Bulgur lahko pripravljamo na število načinov, odvisno od želj in možnosti. V svetovni kuhinji se bulgur uporabljal kot zelenjavna sestavina zelenjavnih solat, kot priloga mesu in ribi ali kot samostojni vegetarijanski obrok. Z bulgurjem lahko polnimo bučke ali jajčevce, izkoristimo ga lahko kot nadomestka riž v pripravi sarme ali polnjenih paprik, v kombinaciji s sadjem, medom in oreščki bomo pa dobili efektno vzhodnjaško sladico. 

bulgur

Kako skuhati bulgur?

Žito, ki ga večina zanemarja, je dober nadomestek riža v toplih jedeh n bistvena sestavina hladnih solat. Običajno se namaka v topli vodi okoli 20 minut, lahko pa se kuha dokler zrnca ne omehčajo.

Če se odločite za kuhanje, takrat bulgur kuhajte v vreli vodi z razmerjem 1:2 , torej ena skodelica bulgurja na 2 skodelici vrele vode. Bulgur kuhajte 10 do 15 minut na zmernem ognju z občasnim mešanjem. 

V vodo lahko dodate tudi malo soli. S kuhanjem bulgurja boste podaljšali njegovo trajanje, tako ga lahko shranjujete v hladilniku do en teden, ter dodajate kot prilogo jedem, ki jih pripravljate. Razen priloga, bulgur lahko pripravite tudi kot rižoto, le s krajšo pripravo, vendar v obliki burgerja. 

Recepti z bulgurjem: 

V našem zdravem kotičku lahko najdete število hranljivih receptov. V nadaljevanju štejemo nekaj okusnih in zdravih receptov z bulgurjem.

Kje kupiti bulgur

Bulgur lahko kupite v naši spletni trgovini. Če pa bi se raje odpravili na pot do Hrvaške, je tukaj seznam trgovin. 

nutrigold bulgur

Za še več zdravih receptov in nasvetov iz zdravega življenja, se prijavite na naš brezplačen Novičnik. S prijavo na novičnik pridobite 10% popust na prvo naročilo. 

Zanimalo vas bo tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.