Uporabniška podpora
Oreščki so postali super hrana! Polni so zdravih maščob in hranil, zlasti vitamina E, folne kisline, magnezija, aminokislin, vsi ti pa imajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca.
Oreščki zaradi vsebnosti maščob dajejo daljši občutek sitosti in tako lahko pomagajo pri izgubi odvečnih kilogramov. Najbolje jih je uživati kot prigrizek, s sadjem, da bi lažje zdržali lakoto med glavnimi obroki in preprečili prenajedanje, kar svetujejo tudi številni nutricionisti.
Oreščki so poleg maščob bogati tudi z vlakninami, beljakovinami, vitamini in minerali. So odličen vir vitamina E, ki blagodejno vpliva na kognitivne sposobnosti in ščiti pred vnetji, vsebujejo pa tudi veliko magnezija in selena. Dobra novica je, da imajo večinoma malo ogljikovih hidratov, zato so odlična izbira za vse, ki so na dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov.
Odlični so surovi, lahko pa jih pripravimo tudi ocvrte, kuhane ali so lahko odličen dodatek jedem ali kot ena od sestavin za različne glavnih jedi. Uporabljajo se tudi v kozmetični industriji, predelani v olja ali kot sestavina v številnih pripravkih.
Ni priporočljivo zaužiti več kot skodelico oreščkov na dan, ker so bogati z maščobami, a so vseeno bolj zdravi kot čips in podobni prigrizki.
Katere oreščke izbrati? Kateri so na seznamu najbolj zdravih? Izvedite v nadaljevanju!
So zdravi za vaše srce, polni so dobrih maščob in beljakovin, pomagajo pri hujšanju in preprečujejo pridobivanje kilogramov. To so oreščki, živila, ki jih morate čim pogosteje uvrstiti na svoje jedilnike.
Ali želite živeti nekaj let dlje? Začnite uživati oreščke!
Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki pojedo pest oreščkov na dan, 20 odstotkov manjšo možnost smrti zaradi bolezni srca, raka ali drugih bolezni. Med oreščke spadajo orehi, kostanj, mandlji, arašidi, lešniki, pistacije, brazilski oreščki, indijski oreščki itd.
Ena majhna pest mandljev vsebuje 161 kalorij, 6 g beljakovin, 14 g maščob in 6 g ogljikovih hidratov ter celo 37 % priporočenega dnevnega odmerka vitamina E. Mandlji vsebujejo manj kalorij kot drugi oreščki. Prispevajo k zdravju črevesne mikroflore ter pomagajo zmanjšati raven "slabega" holesterola in oksidiranega LDL holesterola, ki v žilah ustvari nevarne obloge, ter tako ohranjate zdravje srca.
Prav tako naj bi to vrsto oreščkov uživale osebe s prekomerno telesno težo in tisti s hipertenzijo, saj mandlji znižujejo krvni tlak in prispevajo k hujšanju, priporočajo pa jih tudi diabetikom.
Lešniki vsebujejo približno 9 g maščobe, 6 g beljakovin, 3,5 g vlaknin in 20 % priporočenega dnevnega odmerka magnezija. Tako kot drugi oreščki so tudi lešniki zelo dobri zavezniki zdravja srca. Lešniki so dober vir mineralov, kot sta magnezij in fosfor, ki delujeta na sprostitev mišic in gradnjo kosti ter baker in mangan, ki sta odgovorna za zdrave kosti. Lešniki so odlični za obnovo in razvoj kože. Polni so vitamina E in esencialnih maščobnih kislin, ki ohranjajo vitalnost podkožnih celic, kožo podpirajo in preprečujejo nastanek gub, zato je osem lešnikov štirikrat na teden priporočljivo za mladostno kožo in zdravo polt.
Pistacije znižujejo slab holesterol in tudi zvišujejo raven dobrega holesterola v krvi. Znižujejo krvni tlak in prispevajo k izgubi teže ter blagodejno vplivajo na srce zaradi vpliva na oksidativni stres. Pistacija (neslana) pomaga ukrotiti lakoto in nadzirati hormone, ki jo vzpodbujajo, s čimer se izboljša dolgoročni nadzor ravni sladkorja v krvi.
Na tem seznamu zagotovo ne smejo manjkati orehi. Orehi so polni nenasičenih maščobnih kislin: linolne, oleinske ter alfa linolenske in jih zato priporočajo kot nepogrešljivo sestavino vsakodnevne prehrane, zlasti za nosečnice. Študija, opravljena med univerzitetnimi študenti, je pokazala, da uživanje orehov izboljša delovanje in koncentracijo možganov. In ne samo to – orehi vas lahko zaščitijo pred demenco in Alzheimerjevo boleznijo. Umirjajo vnetne procese v telesu in tako ščitijo pred številnimi kroničnimi in degenerativnimi boleznimi.
Pekan oreh je sadež ameriškega oreha, za katerega je značilna njegova zelo trda lupina. Pekan orehi so zelo zdravi, vsebujejo več flavanoidov kot katerikoli drugi orešček, bogati so z nenasičenimi maščobnimi kislinami, prav te maščobe pa povezujejo z izboljšanjem ravni skupnega holesterola. Samo ena pest pekan orehov vas bo nasitila za dlje časa. Ena skodelica pekan oreha vsebuje 200 kalorij, 3 g vlaknin, 3 g beljakovin in 20 g večinoma nenasičenih maščobnih kislin, zaradi česar so zdrav in hranljiv prigrizek, poln antioksidantov, vitaminov in mineralov.
Oreščki so nepogrešljiv del človeške prehrane, bodisi kot prigrizki bodisi kot dodatki jedem. Z vami delimo zanimiv recept:
V našem NOVIČNIKU se skriva še več receptov z oreščki!
Preberite tudi naslednje članke:
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: