Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Fige - zdravje, hranilne vrednosti, kalorije in najboljši recepti!

Fige - zdravje, hranilne vrednosti, kalorije in najboljši recepti!

Vse, kar ste hoteli znati o figah

Figa se pogosto imenuje rajsko sadje Sredozemlja, saj je ena najbolj zdravih sadij. Bogata je s fitohranili, vitamini in antioksidanti, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Figa je ena izmed najbolj okusnih in najbolj zdravih sredozemskih sadij. Bogata je s številniimi fitohranili, vitamini in antioksidanti. Razen bogate zgodovine, in legend, ki se vežejo zanje in nešteto načinov uporabe, so fige tudi ene številnih znanstvenih raziskav.

Namreč, kot izreden vir prehranskih vlaknin, mineralov posebej pa polifenola, fige veljajo za živilo, ki je izjemno koristno za naše zdravje, vse se več opaža tudi njihova korist pri zdravljenju številnih bolezni. 

Fige - hranilna vrednost in kalorije

Fige so sladke, prijetnega okusa in se lahko uporabijo samostojno, vendar tudi dodajajo v različne solate, sladice in številne druge sladke in slane jedi. 

Ena velika figa ima 47 kalorij (100 g fig ima 74 kalorij), tako je nekoliko fig dobra izbira za malico. Sveži zreli sadež fige vsebuje celo do 80% vode, 10-15% sadnega sladkorja, pektine, organske kisline, vitamine in minerale. Suhe fige imajo okoli 210 kalorij na 100 gramov. 

Fige vsebujejo celo 270 mg kalija v 100 g svežega sadeža. Figa je bogata s kalcijem, magnezijem in fosforjem, minerali, ki vstopajo v sestavo kostnega tkiva. Tako, na primer, sveži plod vsebuje okoli 46 mg kalcij in 21 mg magnezija. 

fige

Zdravilne lastnosti in zdravstvene koristi uživanja fige

Fige so odličen vir vitaminov in mineralov: kalcija, fosforja, bakra, kalija, magnezija, vitamina B, vitamina C, vitamina A in vitamina K. Redno uživanje fig, nedvomno, pozitivno vpliva na zdravje ožilja. Veliko je razlogov, ki to potrjujejo. Na primer, bogastvo polifenolov, z močnim antioksidativnim delovanjem ščiti LDL lipo proteine pred oksidacijo in tako preprečuje aterosklerozo. Nadalje, visok delež kalija vpliva dobro na uravnavanje krvnega tlaka, topne vlaknine in rastlinski steroli pa vplivata na raven holesterola v krvi. 

Fige za zdravje kože in las

V številnih ljudskih medicinah, se fige uporabljajo za zdravljenje različnih kožnih težav, kot so ekcemi, luskavica, vitiligo, čeprav za to ni znanstvenih dokazov. 

Fige se lahko uporabijo za pripravo sveže maske za obraz, bogate z antioksidanti. Preprosto vzamete nekaj fig, dajte jih v mešalnik in zmešajte v kremo, dodajte žlico jogurta ter zmes s krožnimi gibi nanesite na obraz. Masko pustite stati 10-15 minut ter sperite z mlečno vodo. 

Fige so pogosto sestavina številnih šamponov, balzamov ali mask za lase. Verjame se, da prav fige krepijo in vlažijo lase ter spodbujajo njihov rast. To delovanje je povezano z vitamini in minerali, ki jih najdemo v figah. 

Cink in baker igrajo pomembno vlogo v zdravju las, njihovo pomanjkanje pa se vidi z izpadanjem las. Prav ti 2 minerali, ki ju nahajamo v figah, so rešitev za vaše brezživljenjske lase. 

Enako dobra, kot je sveža, je tudi suha figa!

Suhe fige z dehidracijo izgubijo največ vode in vsebujejo od 50 do 70 odstotkov sadnega sladkorja, okoli 4,3 odstotka beljakovin, okoli pet odstotkov pektina ter koncentrirane minerale in vitamine (vsebujejo štiri - do petkrat več kalcija, fosforja in magnezija, a tudi železo in baker kot zrelo sveže sadje). Edino,  suha figa, v primerjavi s svežo, ne vsebuje vitamin C, ki se izgubi s sušenjem. 

Poleg rozin in suhih sliv, so tudi suhe fige bogate z bakrom, ki je pomemben za rdeče krvničke in sintezo hemoglobina, zato se svetuje uživanje fig pri slabokrvnosti in utrujenosti. 

Suhe fige je najboljše uporabiti kot sladico čez celo leto, ali iz njih narediti hitre, ne pečene sladice, ki lahko nadomestijo vaše najljubše sladkarije. Lahko jih kupite v Tovarni Zdrave Hrane

Fige - recepti

Razen v presni obliki, fige lahko uživamo tudi v sladicah, tortah, kompotih, pekmezih in drugih različnih jedeh. Ker obožujemo fige, v našem zdravem kotičku imamo veliko različnih in okusnih receptov prav z njimi. Vsekakor jih preizkusite in nam sporočite vaše vtise! 

kolač sa smokvama

Za še več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš Novičnik!  S prijavo na novičnik, pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi..

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.