Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0

Super dodatek solatam in sendvičem

Pred kratkim časom so številni bili presenečeni, ko bi nekdo rekel, da bi jedel kalčke, in danes jih strežejo z mesnim in ribjim jedem, in so večkrat del sendvičev, enolončnic in seveda, solat. 

Kalčki so najboljša hrana, ki jo lahko sami gojite!

Kalčki so neverjetnega hranilnega sestava, zaradi česa so nepogrešljivo živilo v prehrani oseb, ki so usmerjeni k popolnemu zdravju!

Gojenje kalčkov je izjemno preprosto, in so prednosti številne. Skoraj splošno pravilo za kalčke je tole, da se namakajo v vodi. S tem postopkom se aktivirajo encimi v semenu in se začenjajo zelo zapleteni postopki ki, na koncu, pripeljejo do nove rastline. Ker kaljeno seme v nekaj dneh kalitve večkrat poveča prvotno velikost, je očitno izjemno bogato z aktivnimi snovmi.

Vendar, začnimo od začetka. Kaj je tako močnega v kalčkih?

Vsebnost vitaminov izjemno se povečuje pri kaljenju. To zlasti velja za vitamine, A, B, C in E. Vitaminska vsebina nekaj semen, žita, stročnic in oreščkov lahko se poveča do 20-krat pri kalitvi. Vsebina esencialnih maščobnih kislin se tudi poveča pri kalitvi. Večina ljudi nima dovolj esencialnih maščobnih kislin. Redno uživanje kalčkov bi to spremenilo. 

Tudi vsebnost vlaknin v stročnicah, oreščkih, semenih in žitih se bistveno poveča s kaljenjem. Vlaknine so najpomembnejše za prebavo in hujšanje, saj vežejo maščobe in strupe v našem telesu in lajšajo njihovo odstranjevanje. Tudi v kalčkih je lahko do stokrat več encimov, kot v sveži zelenjavi in sadju. Encimi so posebne vrste beljakovin, ki delujejo kot katalizatorji vseh telesnih funkcij. Kakovost beljakovin v stročnicah, oreščkih, semenih in žitih izboljša se v tem hipu, ko začnejo kaliti.

10 razlogov zakaj je dobro uživati kalčke

Katere so hranilne lastnosti in prednosti uživanja kalčkov najbolj znajo strokovnjaki, ki trdijo da obstaja najmanj 10 razlogov zakaj je treba uživati kalčke.

  1. 100 krat več encimov se nahaja v kalčkih, kot jih ima v presni zelenjavi in sadju. Encimi so posebne vrste beljakovin, ki delujejo kot katalizatorji na funkcionalnost vašega telesa. Ekstrahiranje več vitaminov, mineralov, aminokislin in esencialnih maščobnih kislin iz hrane, ki jo uživate, vašemu telesu zagotavlja več bistvenih prehranskih gradnikov za učinkovitejše delovanje vsakega procesa.
  2. Skozi procesa kaljenja se povečuje osnovna vsebnost maščobnih kislin. Pri večini izmed nas, manjka teh esencialnih maščob, ki razgradijo maščobe, saj niso običajne v naši prehrani.
  3. Kakovost beljakovin v fižolu, oreščkih, semenih ali zrnih se izboljša, kot so kaljeni. Beljakovine se spremenijo med procesom namakanja in kalitve, kar izboljša njegovo hranilno vrednost.
  4. Bistveno se povečuje vsebnost vlaknin pri fižolu, orehi, semeni ali žitu. Vlaknine so najbolj pomembne za hujšanje. Tako kalčki, oziroma vlaknine zase vežejo maščobe in strupe v našem telesu pomagajoč jih izločiti iz telesa ter zagotavljajo hitro razgradnjo vseh maščob, ki jih naše telo absorbira, tako da jih izloča iz telesa skozi črevesne membrane (ki so glavno mesto absorpcije hranil v krvi).
  5. Vsebnost vitamin se bistveno povečuje. To se poseben nanaša na vitamine, A in B kompleksa, C in E. Vsebnost vitaminov pri nekaterih semen, žitu, fižolu ali orehu se povečuje celo do 20-krat v primerjavi z izvorno vrednostjo, le nekaj dneh po kaljenju. Študije kažejo da skozi procesa kaljenja pri indijskem zelenem fižoli (ali zelenem fižolu, kako se pogosto imenuje) pride do povečevanja vitamina B1 do 285%, vitamina B2 i do 515%, in niacina do 256%.
  6. Med kaljenjem, pri semenu, žitu, orehu ali fižolu, se minerali vežejo za beljakovine, tako so bolj uporabni v telesu. To velja za alkalne minerale, kot je kalcij, magnezij in drugih, ki pomagajo uravnovesiti našo telesno sestavo in izboljšati naše zdravje. 
  7. Kalčki alkalizirajo vaše telo. Številne bolezni, vključno z rakom, so povezani z višjo kislostjo v telesu. 
  8. Kalčki so temelj hrane,. Ko jih sami pridelujete, pomagate okolju, ter se varujete pred nezaželenimi pesticidi, prehranskimi dodatki in drugimi škodljivimi kemikalijami, ki pospešijo maščobo, ki preprečuje da shujšate. 
  9. Energija, ki jo vsebujejo semena, žita, o0rei ali stročnice se povečuje in raste skozi namakanje in kaljenje. 
  10. Tisto, kar je za nekatere najbolj pomembno, so zelo poceni.

Katere boste izbrali in kako jih postreči?

Alfalfa kalčki so multivitaminske bombe, saj vsebujejo beljakovine, folno kislino, karoten, vlaknine in klorofil ter številne vitamine in minerale. Priporočajo se otrokom in odraslim zaradi lažje prebavljivost in širšega spektra delovanja, in najokusnejše so sveže - v solatah, sendvičih, sokovih ali zelenjavnih omakah. 

Kalčki brokolija so prave mineralno-vitaminske bombe. Preprečujejo nastanek nekaj vrst rakov. Vsebujejo sulforafan in druge antioksidante, številne minerale in vitamine. 

Kalčki čičerike izboljšujejo delovanje trebušne slinavke, želodca in srca, medtem ko so fižolovi kalčki bogati z beljakovinami in spodbujajo prebavo ter so okusen dodatek solatam, omakam in enolončnicam. 

Okusni in sveži kalčki redkvice so, zaradi pikantnega okusa, odlične za ljubitelje močnejših okusov. Poskusite jih tudi v sendviču, v solatah ali priljubljenih enolončnicah ter uporabite za super okras na namazih. 

Sojini kalčki vsebujejo beljakovine, lecitin, železo, kalij, B vitamin in visoko vredne maščobne kisline, in lajšajo srčne težave, prebavne motnje, ohranjajo raven sladkorja v krvi ter lajšajo motnje v menopavzi. Najboljše so kot priloga dušenim jedem. 

Kalčki zares sodijo v skupino najbolj kakovostnih živil z izjemno blagodejnim delovanjem na telo. Z njihovo kalitvijo boste obogatili svojo hrano, si zagotovili visoko kakovostno svežo prehrano skozi vso leto (če živite v hladnejšem območju) ter boste izboljšali ozaveščanje o hrani, ki jo uživate. 

Za gojenje kalčkov potrebujete semena za kaljenje ekološkega izvora -od oreščkov, stročnic, vse do žit. Pomembno je da najdete tiste, ki vam z okusom in načinom delovanja najbolj ustrezajo, in začnite gojiti kalčke. 

Ko sami gojite kalčke, ne uporabljate škodljive pesticide, aditive in druge kemikalije, ki so nevarne za zdravje. 

Keramičke posude za klijanje na 3 kata.

Geo Plus Sprouter je zelo enostaven način kaljenja na tri nadstropja. Z Geo imate vse, kar potrebujete za kaljenje lastnih kalčkov semen  v zaprtem prostoru. Tudi glinene posode za kaljenje Terradisiena so naravna alternativa navadnim plastičnim posodam za kaljenje. V Italiji so jih izdelali toskanski mojstri, te posode so inovativnega močnega dizajna, ki omogoča kaljenje odprto na svetlobi in zraku na vsaki ravni ali kaljenje v zaprtem prostoru - za ustvarjanje temnega, vlažnega okolja. 

In medtem ko opazujete, kako ta čudesa narave vzklijejo, prebrskajte naše NOVIČNIK, ko se prijavite.

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.