Meni

Uporabniška podpora: 
+385 1 5573 568

Kategorije izdelkov
Hitro naročilo
0
V košarici (0)

Vaša košarica je prazna.

Dodajte kateri koli izdelek iz našega kataloga.

Kupon je obračunan Izbriši
Dostava: Brezplačno
Skupaj z DDV: 0,00 €
Do brezplačne dostave vam manjka 39,99 €
0,00 € / 39,99 €
0
Domov Zdrav kotiček Superhrana Lanena semena in jogurt za boljšo prebavo in hujšanje

Lanena semena in jogurt za boljšo prebavo in hujšanje

Jogurt in lan sta odlični za popolnoma zdravi dan!

Kombinacija jogurta in lanenih semen lahko pomaga v vzdrževanju ravnotežja telesa in pravilnega delovanja prebavnega sistema. Uživanje lana in jogurta bi moralo biti neprekinjeno v 3 tednih.

Vsi članki
23. maj 2023.


Jogurt in lan sta neizogibni deli zdrave in uravnotežene prehrane. Skodelica navadnega jogurta, narejenega s polnomastnim mlekom, vsebuje 200 kalorij, 8 g beljakovin, 7,5 g maščobe in 11 g ogljikovih hidratov ter veliko esencialnih vitamin in mineralov. 

Dodajte žlico sveže mletih semen lana v skodelico jogurta, da bi svojem okusnem obroku dodali vlaknine in večkrat nasičene maščobe. Vedno uporabljajte mleta lanena semena, ker se hranljive snovi lažje absorbirajo. 

Ena jušna žlica lanenih semen vsebuje: 

  • 37 kalorij
  • 1,3 g beljakovin
  • 1,9 g prehranskih vlaknin
  • 3 g skupnih maščob, od tega 2 g poli nenasičenih maščobnih kislin in 0,5 g mononenasičenih maščobnih kislin
  • vitamine B skupine
  • kalcij, železo, magnezij, fosfor in kalij

Uživanje lanenih semena se priporoča v primeru vnetja zgornjih dihal, pri gastritisu, kolitisu (pogosta vnetja debelega črevesja), pri razjedah na želodcu, vnetju mehurja, osteoporozi, zaprtja in visokem krvnem tlaku.

Lanena semena z jogurtom - zdrav zajtrk ali prigrizek

Esencialne omega-3 maščobne kisline imajo pomembno vlogo v zdravju našega telesa, posebej oči, možganov, ožilja in imunskega sistema. Žal so omega-3 maščobe redke v sodobni zahodnjaški prehrani. Lanena semena so ena najbolj bogatih virov alfa-linolenske kisline, ki lahko pomaga preprečiti bolezni srca, znižati krvni tlak in holesterol, ohraniti pravilno delovanje možganov in imunskega sistema. 

V samem jogurtu pogrešamo vlaknine. Lanena semena so pa polna topnih vlaknin, kot tudi netopnih. Ena žlica lanenih semen vsebuje 1,9 g vlaknin. Uživanje zadostnih količin vlaknin pomaga pri nadzoru sladkorja v krvi, znižanju holesterola in ohranjanju prebavnega zdravja. Vlaknine tudi vpijajo vodo in vam lahko pomagajo da se dalje časa počutite siti. 

Vaša so čreva naravno nastanjena s floro - bakterijami in drugimi mikroorganizmi - ki pomagajo prebavi in imajo bistveno vlogo v prebavni in imunski funkciji vašega črevesja. Prehrana bogata z vlakninami in celotnimi žiti in probiotiki, kot je jogurt ali kefir, lahko bistveno prispeva k raznolikosti in zdravju vašega mikrobioma

Praviloma bi se lan z jogurtom neprekinjeno morali uživati 3 tedna! Med 3 tedni lahko poskušate spremeniti svoje prehranske, ali življenjske navade, ki so vas pripeljale do debelosti in do ustvarjanje neželenih maščobnih oblog. 

lan i jogurt

Lanena semena in jogurt za hujšanje

Lanena semena in jogurt sta lahko koristni kot del zdrave prehrane za hujšanje. 

Lanena semena so bogata z vlakninami, omega-3 maščobnimi kislinami in beljakovini, vsebujejo prehranske vlaknine ter se z uživanjem teh semen lahko znebite prebavnih tegob, kot sta zaprtje in neredno blato. Vlaknine, ki se nahajajo v lanenih semenih,  se v človeškem telesu ne morajo razgraditi, ter tako spodbujajo delovanje črevesnih mišic ter uravnavajo prebavo. Poleg tega, pomagajo doseči občutek sitosti, kar lahko zmanjša prenajedanje in pomaga uravnati vnos kalorij. Omega-3 maščobne kisline prispevajo k zdravju srca in splošnem dobrem stanju telesa. 

Z druge strani, jogurt je vir beljakovin, kalcija in probiotikov. Beljakovine so pomembne za gradnjo mišične mase, pomagajo tudi pri doseganju občutka sitosti. Kalcij je bistven za zdravje kosti. Probiotiki so koristne bakterije, ki podpirajo ravnotežje črevesja, kar lahko pomaga v prebavi. 

Kombinacija lanenih semen in jogurta je lahko zdrav obrok ali malica, ki nam daje dobro razmerje med beljakovinami, zdravimi maščobami in drugimi hranljivimi snovmi. Pomembno je, vendar, opomniti da sami ne bodo povzročali hujšanje. Bistveno je, da se kombinirajo z uravnoteženo, celotno prehrano in s telesno aktivnostjo, da bi shujšali. 

Preden začnete s kakršnokoli diete, se je verno najbolj posvetovati z zdravnikom ali s strokovnjakom za prehrano. 

Kje kupiti lanena semena?

Ekološka lanena semena lahko kupite v naši spletni trgovini

Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo. 

Zanima vas lahko tudi...

Komentiraj članek

Vaš e-naslov ne bo objavljen in bo uporabljen samo za odgovor na vaš komentar/mnenje.

Uporabniška podpora

Pon – Pet: 07:00 – 15:00h

+385 1 55 73 568

[email protected]

Si želiš 10% popusta?

Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane. 
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.