Uporabniška podpora
Kako pripraviti najljubše jedi bolj zdravo, uživati brez občutka krivde in vnesti malo čarobnosti TZH v kuhinjo med prazniki? Naša blogerka Bruna Vučak ve odgovor!
“Zdrav Božič? Kdo ga je že kdaj doživel?” Nekaterim je nemogoče spreminjati tradicijo, Bruna pa se nikakor ne zadržuje. Mastna pečenka, sladka peciva, kozarec ali dva – med prazniki si skoraj vsi privoščimo kakšen kilogram več in morda malce povišan slab holesterol. Podoben, bogat praznični scenarij vlada tudi v domu naše sodelavke in priznane food blogerke Brune Vučak (@yumyumparadise), kjer se na božični večer tradicionalno postreže bakalar, na božič pa purana s kislim zeljem.
Tu preprosto ni kompromisov in ni prostora za spremembe ali inovacije, pravi Bruna.
A zdaj pride najboljši del – to nikakor ne pomeni, da praznikov ne moremo pripraviti v nekoliko bolj zdravem slogu. In prav tukaj se skriva praznična čarovnija! Bruna deli nekaj nasvetov, kako lahko ob ohranjanju klasičnih slanih jedi sladice prilagodimo, da so bolj uravnotežene in nas ob tem ne spravijo v kalorični presežek. Tako se ni treba odpovedovati prepoznavnim jedem, katerih recepti se prenašajo iz generacije v generacijo.
Za to čarobno praznično tradicijo, ki ji tudi mi dodajamo svoj pečat, začnimo z idejami!
Vsebina:
Praznične jedi pri Bruni so preproste, dobro poznane in osvajajo z okusom ter teksturo. Zaradi te preprostosti se Bruna niti ne obremenjuje z okrasitvijo praznične mize, saj pravi, da je najpomembneje, da so vsi skupaj in da se dobro je. Za izvrsten, če ne kar najboljši, sladki grižljaj v njenem domu je prav ona tista, zato nimamo razloga dvomiti v njene bolj zdrave različice!
“Skozi leta sem skoraj vse mogoče recepte za tradicionalne sladice spremenila v bolj zdrave različice, zato lahko z gotovostjo rečem, da se ni treba bati novih ali morda neznanih sestavin. Prepričana sem, da ne boste ‘pokvarili’ tradicionalnega kolača, ampak ga obogatili, naredili še boljšega in hkrati bolj zdravega,” svetuje Bruna.
Tukaj je njen način:
Pirina moka je odlična zamenjava za pšenično, saj jima je sestava precej podobna. Prepozna se po blagih in rahlo sladkastih notah. Vsebuje vlaknine, čeprav ima gluten, je primerna tudi za tiste, ki ga običajno raje izogibajo (za razliko od pšeničnega glutena je lažja oblika in v manjših količinah). Ima nižji glikemični indeks kot pšenična moka, zato daje dolgotrajnejši občutek sitosti. Poleg tega vsebuje več beljakovin kot njen beli konkurent.
Pirina moka je idealna za različna testa, kruhke in peciva, prav tako pa se lahko uporabi kot zgoščevalec v juhah.
Brezin sladkor ima nižji glikemični indeks in manj kalorij kot beli sladkor, a je podobno sladek. Eritrit, ki je naravno prisoten v sadju, je odlična naravna izbira za tiste, ki štejejo kalorije. Skoraj nima kalorij (0–0,2 kcal/g), ne dviguje krvnega sladkorja niti inzulina in je za prebavo bolj prijazen kot drugi sladkorni alkoholi.
Rjavi sladkor je mnogim najbolj poznana zamenjava belega sladkorja – je hranilno bogatejši, manj predelan kot rafinirani sladkor in ima blago karamelno aromo, ki nekatere sladice naredi še okusnejše!
Javorjev sirup bolje prenaša visoke temperature kot med, zato ostane stabilen pri kuhanju in peki. Šteje se za naravnejše sladilo, saj gre običajno za 100-odstotni sok sladkega javorja, brez dodatkov, arom ali barvil. Poleg tega vsebuje manj kalorij kot med, ima nižji glikemični indeks in minerale, ki prispevajo k normalnemu delovanju metabolizma ter krepijo imunski sistem.
“Oljčno olje namesto masla? Naravnost navdušena sem!”
“To zamenjavo sem skozi leto preizkusila v različnih biskvitih in testih za piškote in moram priznati, da me je popolnoma osvojila. Biskvit z oljčnim oljem je neverjetno mehak, puhast in obstojen, o dobrodejnih lastnostih teh ‘zlatih kapljic’ pa sploh ne bi izgubljala besed,” pravi Bruna.
Oljčno olje poskrbi, da je biskvit mehkejši in dlje ostane svež, saj je po naravi tekoče in kot emulgator pomaga ohranjati vlago. Ker je manj gosto od masla, ga običajno uporabimo približno četrtino manj. Medtem ko je maslo bogato z nasičenimi maščobami, oljčno olje vsebuje visok delež enkrat nenasičenih maščobnih kislin (oleinske), ki ugodno vplivajo na srčno-žilni sistem.
Po okusu se izvrstno ujame s številnimi sladicami – še posebej s cimetom, vaniljo, citrusi, jabolki, kakavom ali mandlji.
Čez leto sem to zamenjavo preizkusila pri nekaterih biskvitih in testih za piškote in moram priznati, da sem popolnoma navdušena! Tekstura biskvita z oljčnim oljem je popolna, o blagodejnih učinkih teh “zlatih kapljic” pa sploh ne bi izgubljala besed, pravi Bruna.
Oljčno olje res poskrbi za mehkejši in dlje svež biskvit, saj ima tekočo konsistenco in deluje kot emulgator, ki pomaga zadrževati vlago. Zaradi svoje tekoče narave ga je običajno treba uporabiti približno 25 % manj kot masla. Medtem ko je maslo bogato z nasičenimi maščobami, oljčno olje vsebuje visok delež enkrat nenasičenih maščobnih kislin (oleinske), ki blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem.
Okusno se odlično ujame z različnimi sladkimi dobrotami – še posebej v kombinaciji s cimetom, vanilijo, citrusi, jabolki, kakavom ali mandlji.
Če se sprašujete, kateri sladkor oziroma sladilo morate imeti vedno pri roki – tudi takrat, ko vas nepričakovano obiščejo gostje – ima Bruna jasen odgovor. Za vse resne gospodinje, tiste, ki to še nameravajo postati, in tudi za občasne peke, ki se v kuhinji pojavijo le v prazničnem času, je odgovor nedvoumen.
“Moj nepogrešljiv praznični sestavni del je Nutrigold rjavi sladkor. Njegova tekstura, podobna drobnemu pesku, nežna karamela in topla rjava barva so natanko to, kar potrebuje večina božičnih receptov,” svetuje Bruna.
Kot pravi food blogerka, je ta vrsta sladkorja nezamenljiva pri pripravi medenjakov in gingerbread piškotov.
Ko enkrat veste, kateremu sladilu lahko zares zaupate, je čas, da vas razveselimo še z receptom, v katerem ga lahko tudi uporabite. Tokratna izbira ni bila prav težka – predstavljamo enega Bruninih najljubših prazničnih receptov: njihove zdrave čoko medenjake, tako posebne, da jih ljubkovalno imenuje kar javornjaki.
»Veganski so, brez masla in belega sladkorja, narejeni iz samih dobrih sestavin! Ti piškoti so bili zame pravi preobrat, saj sem se prav zaradi njih zaljubila v pripravo tradicionalnih sladic na nekoliko manj tradicionalen način. Zato so na moji praznični mizi čisto vsako leto,« pojasnjuje Bruna.
Naj pa ne ostanejo le na njeni! Naj se te praznike znajdejo tudi na vaši mizi – recept vas čaka v nadaljevanju.

Sestavine:
Priprava:
Pri Bruni so medenjaki povezani tudi z eno prav posebno – in edino – družinsko praznično tradicijo."Pri nas doma vsi skupaj okrašujemo medenjake in tekmujemo, čigavi bodo najlepši," pove Bruna skozi smeh.
Ti okusni piškotki so nepogrešljiv del praznične mize, a vsi dobro vemo, da posebni trenutki še dodatno spodbudijo željo po sladkih razvajanjih! Navdih za še več slastnih grižljajev lahko najdete v naši praznični kuharici, ki jo lahko popolnoma brezplačno prenesete.
Brez skrbi – tudi ljubitelji slanih dobrot boste prišli na svoj račun, ko boste odkrivali nove, bolj zdrave kombinacije, s katerimi boste razveselili svoje najdražje.
Številne Brunine recepte pa najdete tudi v naši bogati zakladnici receptov.
Vemo, da priprava prazničnih jedi in sladic ni prav nič enostavna – pritisk, da vse uspe in pride pravočasno, je zagotovo velik. A lahko brez skrbi zadihate in se sprostite, saj vam Tovarna Zdrave Hrane stoji ob strani!
Če vam slučajno zmanjka sestavin ali pa preprosto nimate časa za nakupovanje, ni razloga za praznično dramo. Tovarna zdrave hrane ponuja možnost prioritetnega naročila, paket pa vam bo dostavljen v 1–2 delovnih dneh. Preverite to možnost!

Prijavite se na naš brezplačni novičnik in prvi izvedite vse novosti o zdravem življenju s pomočjo Tovarne Zdrave Hrane! Ob prijavi na novičnik
prejmete tudi 10 % popusta na prvo naročilo.
Morda vas bo zanimalo tudi...
Podprti načini plačila
Vse transakcije so zaščitene in potekajo prek varnih plačilnih sistemov. Na voljo so naslednje možnosti plačila: