Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Zaradi številnih hranil, ki jih vsebuje, peteršilj krepi odpornost. Uporablja se za zdravljenje anemije, povzročene s pomanjkanjem železa, v obliki čajev in sokov iz peteršilja.
Peteršilj je rastlina, ki jo uporabljamo kot začimbo, njegova količina v jedeh pa je vedno relativno majhna in nezadostna za kakršna koli zdravilna delovanja. Peteršilj je v ljudski medicini znan kot zdravilna rastlina, ki se uporablja kot zdravilo za ledvične bolezni, proti okužb sečil, kot odličen diuretik, kot odličen zaveznik v hujšanju. Peteršiljev čaj in napitek iz peteršilja se v ljudski medicini uporabljajo že od starodavnih časov. Vedno je peteršilj veljal za eliksirjem vitalnosti, ter je eden boljših naravnih zdravil, ki dajte bogastvo vitaminov in mineralov.
Smo tako navajeni na peteršilj, da se niti ne zavedamo, da je peteršilj tudi rastlina, ne le začimba. Rastlina, ki ima visoke hranilne in zdravilne koristi. Stari Grki menili so, da je peteršilj sveta rastlina, povezana s podzemnim svetom, z njim so okraševali grobove, krasili svoje junake in zmagovalce. Rimski gladiatorji so ga jedli, preden so šli v boj, ker se verjelo, da bo jim dal posebno moč, spretnost, hitrost.
Izjemno je bogat z vitamini, minerali in z zdravilnimi eteričnimi olji ter s flavonoidi. Morda niste vedeli, da peteršilj vsebuje dvakrat več vitaminov C, kot ga vsebuje limona? To se nanaša samo na njegovo listje, medtem ko korenina ima štirikrat manj vitaminaC, kot list.
Flavanoidi, ki jih peteršilj vsebuje, posebej luteolin, delujejo kot antioksidanti, vežejo se za proste radikale in na takšen način preprečujejo njihovo škodljivo delovanje na telo. V študijah se je pokazalo, da izvleček peteršilja poveča antioksidativno sposobnost krvi. Poleg flavonoidov je peteršilj odličen vir vitaminov C in A (predvsem karotenoidov in betakarotena), ki imata pomembno vlogo pri zaščiti našega telesa pred številnimi boleznimi. Vitamin C ima veliko različnih funkcij. Je glavni antioksidant v našem telesu, ki nevtralizira delovanje nevarnih prostih radikalov.
V tradicionalni medicini se peteršilj uporablja v naslednje namene:
Poskušajte ga zato vključiti v vsako svojo jed, uporabite da pa tudi na nekatere načinov, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.
Ker je bogat z antioksidanti in vitamini, peteršilj naravno pomaga očistiti ledvice in prispeva k normalnem delovanju. Stoletja se uporablja kot diuretik za težave z ledvičnim kanom, žolčnim kamnom in okužbami sečil. Čiščenje ledvic s peteršiljem se lahko opravi z medicinskim nadzorom in z uživanjem peteršilja v obliki čaja ali soka. Korenina peteršilja je koristna pri odstranjevanju ledvičnih kamnov.
Peteršiljev čaj naredite tako: v 1/2 litre zavrele vode dodajte 2 jušni žlici svežega peteršilja in pustite da kuha 4-5 minut. Na koncu precedite čaj in pijte ga toplega ali ohlajenega, kadarkoli v dnevu, samo ne kasno zvečer, ker boste nasprotno šli na stranišče pogosteje čez noč.
Zaradi encimov in vlaknin, peteršilj spodbuja presnovo, z diuretičnim delovanjem pa pomaga izločiti odvečno tekočino it telesa in zmašnjšati napenjanje:
Peteršiljev napitek naredite iz naslednjih sestavin:
Za razliko od čaja, ta je napitek primernejši za hujšanje. Peteršilj drobno sesekljajte (najboljše v mešalniku), iztisnite sok iz limone in prelijte v kozarec vode. Sok bi morali uživati zjutraj na prazen želodec, samo 5 dni, potem pa narediti pavzo 10 dni. Ta sok pomaga pri kurjenju kalorij, hrani telo z vitamini in minerali ter izboljšuje prebavo.
Osušite večjo količino listov peteršilja, iz katerih naredite zdravilni čaj. Razporedite liste na čisti gobi, pustite, da se osušijo, sesekljajte jih in shranjujte v steklenici na temnem mestu. Z njimi pripravite čaj proti oteklim vekam. Vzemite sto gramov posušenih listov in jih dajte v deciliter hladne vode. Pustite stati cel dan in nato precedite. Vzemite blazinico, jo namočite v tekočino in položite na veke pred spanjem ali zjutraj, ko se zbudite.
Dajte v lonček pol litre vode in zavrite. Ko voda zavre, dodajte 2 žlici svežega peteršilja (ali preprosto pol pesti peteršilja) in pustite da se kuha v vreli vodi 3-5 minut. Vzemite ven liste peteršilja in jih vrzite stran, tekočino pa pustite da se ohladi. Peteršiljev čaj se lahko pije topel ali ohlajen, trikrat na dan.
Peteršiljev sirup se uporablja v boju proti bakterijam, lahko je koristen tudi pri zdravljenju okužb sečil, ki so povzročene z bakterijo Escherichijo coli. Zmeljite 10 g peteršiljevih korenin, dodajte enako količino limone z lupinico in vse skupaj zmeljite. Mešanici dodajte 10 g meda in 100 ml oljčnega olja. Dobro zmešajte, prelijte v steklenico in jemljite žlico mešanice pred vsakim obrokom. Mešanici dodajte 10 g meda in 100 ml oljčnega olja. Dobro premešajte, prelijte v stekleničko in jemljite žlico mešanice preden vsakega obroka.
Peteršiljev sirup se uporablja za boj proti bakterijam, lahko je koristen tudi pri zdravljenju okužb sečil. ki so povzročene z bakterijo Escherichijo coli. Zmeljite 10 g peteršiljeve korenine, dodajte eanko količino limona z limonino lupinico in vse skupaj zmeljite. Mešanici dodajte 10 g meda in 100 ml oljčnega olja. Dobro premešajte, prelijte v stekleničko in jemljite žlico mešanice preden vsakega obroka.
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo pridobite 10% popusta na prvo naročilo!
Zanima vas lahko tudi...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: