Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
S prehranskega vidika je tapioka zelo bogata, saj vsebuje kar 80% lahko prebavljivega škroba.
Za večino ljudi neznana beseda oz. živilo. Za tiste, z resnimi boleznimi, tiste, ki se spopadajo z alergijami in intolerancami na različna živila, pa je tapioka vsakdanje živilo.
Kot čisti ogljikovi hidrati (škrob) je tapioka zdravo, lahko prebavljivo živilo, zlasti ko jo mešamo z drugo hrano in to je razlog za njeno vse večjo priljubljenost. Tapioka je podolgovata korenina rastline kasave, ki raste v Braziliji in zahodni Indiji ter v nekaterih drugih tropskih predelih sveta (Indonezija, Avstralija).
Poleg tega, da avtohtonemu prebivalstvu služi kot glavni vir ogljikovih hidratov v prehrani, se uporablja tudi kot industrijska surovina pri proizvodnji škroba za pripravo pudingov, juh, omak itd.
Zaradi posebnih tehnoloških lastnosti je najpogostejša uporaba tapioke za proizvodnjo pudinga, torej prahu, ki je sladkan in aromatiziran, v stiku s toplo vodo ali mlekom pa se spremeni v želatinasto maso ali puding.
Tak puding na osnovi tapioke lahko ločimo od drugih po drobnih zrnih, ki spominjajo na kaviar. Tapioka je brez okusa in vonja, zato jo lahko z dodajanjem barv, arom, jajc, mleka, smetane in sladil predela v različne izdelke, predvsem sladkarije.
S prehranskega vidika je korenina tapioke zelo bogata, ker vsebuje kar 80% lahko prebavljivega škroba. Nedavne študije kemijske strukture so pokazale, da lahko liste uporabljamo tudi za hrano, ker vsebujejo beljakovine, ki so po biološki vrednosti zelo blizu jajcem.
Za revne domorodne prebivalce Afrike in Azije je še vedno najpomembnejše živilo, ker ima izjemno količino mineralov in vitaminov, ki jih tako zelo potrebujejo.
Ta priljubljen škrob je primeren tako za peko kot kuhanje, dober pa je tudi kot dodatek omakam in enolončnicam. Je eden najbolj uporabnih škrobov v kuhinji, saj ga poleg dejstva, da nima dodatnega okusa ali barve, lahko uporabljamo za pripravo jedi brez grudic.
S kokosovim mlekom lahko iz njega naredimo zdrav, nevtralen puding, da bo še bolj okusno pa dodajte še nekaj sadja. Jedi, pripravljene z njo, imajo hrustljavo skorjico, zato jo priporočamo predvsem za pripravo kruha in peciva.
Za več zdravih nasvetov in receptov, se prijavite na naš novičnik!
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: