DomovReceptiAmarant za zajtrk in začnite zdravo

Amarant za zajtrk in začnite zdravo

Amarant za zajtrk in začnite zdravo
Vsi recepti
08. junij 2016.

Amarant za zajtrk in začnite dan zdravo

Čeprav je na videz zelo droben, okrogle oblike in podoben prosu, je amarant prav "velikan" ko gre za hranljive snovi. Vsebuje, namreč, beljakovine, oziroma aminokisline (celo 15.3g na 100g), in ne vsebuje glutena, zato za amaranta lahko velja znani hrvaški rek "droben, a dinamiten". Amarant, tudi vsebuje skoraj dvakrat več kalcija od mleka in trikrat več vlaknin kot pšenica. 

Zaradi vsega omenjenega, amarantova kaša je najboljša izbira za prvi dnevni obrok, vendar ni le hranilno bogastvo dober razlog, temveč tudi njegova priprava. 

Amarant je idealen zajtrk, saj za kuhanje potrebuje le 30 minut, in kot vsako drugo žito, lahko ga hranite v hladilniku dan-dva. V primeru da ga date v hladilnik in naslednji dan uživate, ga je dovolj zjutraj le obdelati z dodatkom kakršnega sadja ali mleka.. ali v primeru tega recepta z naslednjimi sestavinami: 

Zahtevane sestavine: 

1/2 žlici amaranta

1 in pol skodelica vode

1/2 skodelica mandljevega ali riževega mleka

2 žlici javorjeva sirupa

Ščepec himalajske soli

Priprava:  Vodo in amarant dajte kuhat na močni ogenj in ko zavri, zmanjšajte ogenj in kuhajte 30 minut z občasnim mešanjem. Ko voda izpari, dodajte mleko, sirup in malo soli ter premešajte, dokler kaša ne bo kremasta. 

To okusno kašo potresite z rozinami, suhim ali svežim sadjem. 

Amarant skuhajte in pripravite na številne druge načine.