Uporabniška podpora:
+385 1 5573 568
Uporabniška podpora
Blitva, tako kot tudi druga temno zelena listna zelenjava, je majhne energijske vrednosti (v 100g jedilnega dela rastline je le 14 kalorij), vendar ima visoko vsebnost vitamina C, karotina in veliko mineralnih soli tudi. Zato jo obožujemo na vse načine in v vsaki obliki!
Preizkusili smo že SMOOTHIE IZ BLITVE, MINI PALAČINKE Z BLITVO, PESTO IZ BLITVE, zdaj pa je čas da preizkusimo ta peciva z blitvo.
Zelena peciva s sirom in blitvo so mehka in efektna. Nekoliko so drugačni od navadnih kolačkov s sirom, so obarvani v zeleno barvo, saj se blitva tako dobro ujema z drugimi jedmi (kar bodo priznali celo tisti, ki je ne marajo).
Skoraj ni vitaminov in mineralov, ki jih v večjem ali manjšem deležu ne vsebuje ta zelenjava. Po navodilih strokovnjakov je v blitvi prisotno okoli 13 različnih antioksidantov, izmed katerih se posebej izpostavljajo alfa in beta-karoten, lutein, zeaksantin in kolin. To je ena redkih živil, ki s toplotno obdelavo ne izgublja na svoji vrednosti. Drugače kot druga zelenjava, namreč, se količina hranil v blitvi celo povečuje po postopku toplotne obdelave.
Ali jo imate rad, ali ne marate. Takšna je blitva. Zaradi svojega nežnega okusa se odlično ujema z različnimi jedmi. Vendar je resnica, da jo številni ljudi pogosto ne marajo. Blitva se preprosto pripravlja, kratko se kuha in je zelo hranljiva. Razen kuhane, blitvo lahko jeste tudi presno - na solato (mlado) ali namesto špinače v smoothiejih.
Če pa se sprašujete kako jo uživati če je ne maramo, poskusite naš recept. Saj so v enem odmerku blitve dostopni vitamini K, A, E in C ter minerali magnezij, mangan, kalij in železo. Med ostalim, je odličen vir folne kisline, zaradi česa se posebej priporoča uživanje te zelenjave, zlasti nosečnicam in doječim materam. Bogata je tudi s klorofilom, ki ima številne prednosti za naše telo.
V tem receptu bomo blitvi še dodali sir. Blitva in sir se odlično združita, zlasti v obliki kolačkov.
Seveda je osnova tih pekovskih dobrot pirina moka. Ta odlična alternativa pšenični moki! Ta moka vsebuje tudi veliko vlaknin. Topne vlaknine so odlične za telo. Pomagajo v regulaciji prebave, izboljšajo absorpcijo hranil ter pomagajo v zmanjšanju napihnjenosti, krči in driske. Vlaknine prispevajo k znižanju holesterola in ohranijo optimalno raven sladkorja v krvi, zaradi česa je pirina moka odlično živilo za diabetike.
Pirina moka lahko popolnoma nadomesti pšenično moko ali katero koli drugo moko. Če pripravljate kruh s to moko, se bo vedela kot navadna pšenična moka, lahko pa jo tudi uporabite za zgostitev omak, pri čem se morate izogibati visokim temperaturam kuhanja. Pirina moka je odlična tudi za pripravo sladic, testenin in krekerjev. Prav vse! Naj pa se naprej dokaže v teh pecivih!
Priprava:
Sporočite nam vtise tega recepta. In če imate kakšno kulinarično skrivnost pri pripravi blitve, nam jo odkrijte v komentarjih!
Prijavite se na naš brezplačen Novičnik in prvi izvedite vse novice iz zdravega življenja s Tovarno Zdrave Hrane! S prijavo na novičnik pridobite 10% popusta na prvo naročilo.
Zanima vas lahko tudi...
Si želiš 10% popusta?
Ob prijavi na novičnik pridobi 10% popusta na prvo naročilo.
Brezplačno prejmi nasvete in recepte iz sveta zdrave prehrane.
*Popust se ne sešteva z drugimi popusti.
Podprti načini plačila
V naši spletni trgovini lahko plačaš: